onsdag 22 juli 2009

Transferkarusellen fortsätter

Åter efter två veckors semester lite drygt och mycket har hänt i ryktesvärlden men även en del faktiska övergångar har ägt rum, nedan kommer ett axplock som fångat mitt intresse när jag "skummat" de sensate veckornas rubriker...


City verkar fortsätta med sin taktik att köpa alla anfallare som är tillgängliga och nu har man alltså forutom Tevez även gjort klart med Adebayor... Ska bli oerhört intressant att se hur Citys anfallsbesättning kommer att komma överens, för förutom antalet spelare som slåss om speltid så kan man skönja en ny inbördes tävling, Vem har störst ego? och vem kan skapa mest osämja i laget? Tevez, Robinho, Adebayor, Bellamy och Santa Cruz för att ta de största namnen är alla spelare som har varit i bråk och onåd i sina tidigare klubbar och hos sina tidigare medspelare. Kan "Sparky"(Mark Hughes) tända rätt sorts gnista eller kommer det att bli eldstorm i City i höst? Jag tror på det senare... Kanske läge att värva någon försvarare också?


Real hade alltså köpt Kaka, Ronaldo och Raul Albiol men det som svider mest för mig är inte att Ronaldo lämnar United för Real, utan att Karim Benzema gick till Real istället för United. Det är nog den anfallare jag helst sett i United. Real jobbar dessutom vidare och Xabi Alonso känns på något sett nära och kanske en försvarare till. Ska bli intressant att se hur det slutar och hur balansen i laget blir när det är dags för riktiga matcher.

Barca känner sig därav tvingade att rusta ikapp och Zlatan och Maxwell förstärker truppen bra och känner dessutom varandra väl, och jag tror nog att det räcker till en ny serieseger om de inte drabbas av alltför många skador, Eto'o till Inter som delbetalning är nog inte illa för Barca i heller, Eto'o känns som en spelare som är svår att ha i en trupp, synd för han är en grym fotbollsspelare.


Som jag "förutspådde" började det hända lite på Old Trafford efter Fergusons semester och Valencia, Obertan och Owen dök upp som United spelare, de två första känns som bra värvningar, unga men etablerade(mer eller mindre) och kommer att smälta in bra i truppen. Owen är naturligtvis en väldigt vass avslutare, men han är en Liverpool spelare på samma sätt som Beckham är en United spelare, och jag har lite svårt att glädjas över Owens ankomst. Han kommer garanterat att göra mål om han håller sig skadefri och ekonomiskt är det en bra deal med gratis övergång och "pay as you play" lön, men känslomässigt kan jag inte finna någon glädje över att se Michael Owen i en Unitedtröja, han hör inte hemma i den helt enkelt. Jag förstår att SAF gör köpet, han behövde den rutinen i truppen för Machedas och Welbecks skull, Rooney är fortfarande ung och även om han kommit långt har han en bra bit kvar till toppen av sin karriär, Berba är ny i truppen och har en bra men inte fantastisk säsong bakom sig, och har inte tillräcklig rutin på toppnivå, och Owen om han är frisk har ett par år kvar i toppfotbollen och kan bidra med rutin och etablerad klass, jag förstår alltså logiken, men jag känner inte den. Det som svider lite extra är att han fått nummer sju. Även om också det är ett logiskt drag av Ferguson som ska hjälpa till att få tvivlare att tro på det riktiga i affären samt sälja tröjor, men även eftersom Valencia nog inte är typen för en sjua och Obertan har långt kvar i sin utveckling och att om Owen hade fått nummer 30 hade han setts som en utpräglad reserv, nu vill SAF visa att han ska vara en viktig del av laget, kanske smart, men även det känslomässigt helt fel. Nu har det även blivit klart att United köper Mame Biriam Diouf från Norska Molde(som alla vet klubben Solskjaer kom ifrån) 21 årig Senegales som gjort 38 mål på 73 matcher i Norge och som leder skytteligan där just nu med 17 mål på 21 matcher. Han ansluter dock inte förrän i januarifönstret när norska ligan är färdigspelad. Så bortsett från Owen är det tre riktigt spännande unga nyförvärv som denna sommar utgör Uniteds värvningar. Jag tror som sagt att Owen kommer att lyckas hyfsat bra i United, och säkerligen bidra på många sett, men jag har svårt att acceptera honom i klubben, och hade hellre sett någon annan ersättare till Tevez, och definitivt med något annat nummer på ryggen.


För övrigt har Chelsea gjort ett bra köp i Yuri Zhirkov och jag tror nog att ryssen kommer att göra bra ifrån sig i London klubben.

Aston Villa har ersatt Barry med Stewart Downing från Middlesbrough för samma £12 miljoner man fick från City och Downing känns som en ganska likvärdig ersättare.

Arsenal har hittills bara köpt belgaren Vermaelen, men måste nog agera snart efter att ha sålt Adebayor och fått Nasri skadad för halva säsongen, och frågan är väl vad som händer med Fabregas om man inte visar att man har avsikter om att utmana om titlar denna säsong.


Liverpool har förstärkt försvaret ytterligare efter Johnson affären genom köp av PSGs Mavinga, ett spännnande köp som verkar säga att Arbeola är på väg ut, men Liverpool är nog i behov av en back-up till Torres och en anfallare känns som ett måste.


Lyon verkar vilja ta tillbaka mästartiteln från Bordeaux och har efter Juninhos och Benzemas avsked, köpt Bastos från Lille och Cissokho och Lissandro Lopez från Porto, tre bra spelare och Lyon är troligen med i toppen på allvar i år igen.

Marsielle har köpt och sålt hur mycket som helst och man vet knappt hur truppen ser ut, så det får vi vänta med tills säsongen börjar...


Bordeaux har fått in Plasil och Carrasso och det kanske kan kompensera att Obertan och Diawara lämnat, i alla fall nästan.


I PSG ersätter Coupet, Landreau i målet och det kan gå på ett ut, men Erding är ett intressant nyförvärv för Paris.


Tottenham har inte lyckats värva någon hittills men har nu ögonen på Crouch, Petrov, Negredo och !Beckham!, hmm klart är i alla fall att Zokora lämnar Londonklubben för Sevilla


Slutligen har Juve gjort klart med Melo från Fiorentina och Milan har köpt Lucio från Bayern München, och det känns som de enda "stora" övergångarna i Serie A just nu.

Allt för nu men karusellen snurrar vidare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar