torsdag 3 september 2009

Märkliga turer i United lägret

Många notiser nu som väcker frågor och föreställningar om att allt inte står helt rätt till på Carrington.

1) United har idag lämnat sin Europeiska trupp för gruppspelet i Champions League, och vissa ögonbryn höjs direkt. För det första har Owen Hargreaves tagits med. Hargreaves är i USA och anländer till Manchester den 23:e september(då vi redan har spelat borta mot Besiktas) Han har varit borta i ett helt år(opererades den 21:e september förra året) helt utan fotbollsträning. Han har visserligen legat i så hård fysträning som kroppen tillåter men alltså ingen fotboll. Dessförr innan har han varit småskadad och bara mäktat med 37 matcher på en och en halv säsong... Så kan Hargreaves bli auktuell för spel innan sista gruppspelsmatchen i början av december? Knappast, så varför ta med honom? obegripligt. Nyförvärvet Gabriel Obertan är borta i cirka sex veckor till och missar minst de båda inledande gruppspelsmatcherna. Men han är uttagen, konstigt men mer begripligt att Ferguson vill kunna testa honom mot CSKA Moskva och Besiktas hemma. Men vad som är ännu konstigare är att man har med 5 målvakter, visserligen är Amos och Zieler med på "bonuslistan" dvs. spelare födda 1988 och som har varit i klubben minst två år sammanhängande. Men det borde ju innebära att man kan plocka bort Kuszczak? Varför plocka bort tänker ni nu. Jo för att Tosic har utelämnats av någon märklig anledning, Tosic var bra under försäsongen men har inte fått chansen under den riktiga säsongen av någon konstig anledning. Den enda rimliga förklaringen är väl att han ska lånas ut? Annars måste han känna sig rätt så långt ifrån laget med tanke på att två skadade spelare och en femte målvakt går före. Knappast något lyft för självförtroendet. De Laet saknas också märkligt nog. Han platsar precis som Tosic(för gammal plus bara varit i klubben ett halvår) inte på "extra" listan(vilket Anderson och Evans gör) trots att han är född 1988 men han kom i januari och kan därför bara inkluderas i 25-manna listan. På den finns båda tvillingarna Da Silva som också är födda 1988 men har bara varit i klubben 1½ år. Varav Rafael fortfarande är skadad och har ganska långt kvar, missar minst de tre första matcherna. Det skall också tilläggas att man får göra tillägg i januari när gruppspelet är avslutat. Nåja så här är Uniteds spelartrupp i Champions League i år(åtminstone fram till efter gruppspelet):

1. Van Der Sar*, 12. Foster, 29. Kuszczak

2. Neville, 3. Evra, 5. Ferdinand*, 6. Brown*, 15 Vidic, 20. Fabio, 21. Rafael*, 22. O'Shea

4. Hargreavs*, 11. Giggs, 13. Park, 16. Carrick, 17. Nani, 18. Scholes, 24. Fletcher, 25. Valencia, 26. Obertan*, 28. Gibson

7. Owen, 9. Berbatov, 10. Rooney, 27. Macheda

Extralistan:

38. Zieler, 40. Amos

23. J. Evans*, 31. C. Evans, 36. Gray, 37. Cathcart, 39. Chester

8. Anderson, 33. Hewson

19. Welbeck

* just nu skadade spelare

2) Enligt portugisisk media har utlåningen av Rodrigo Possebon till Braga upphört på lite oklara grunder, men det verkar som om Bragas tränare är missnöjd med Possebons fysik? Känns konstigt och om det är den verkliga anledningen, så finns det mycket att jobba på för den lovande brassen. Han visade glimtar av storhet under förra säsongen och han hålls högt av många på Old Trafford, vilket gör nyheten än mer förbryllande. Ska bli intressant att se om det dyker upp något på Uniteds hemsida om detta.

3) Jonny Evans som står på Uniteds skadelista om som ska opereras för en skadad ankel har gjort sig själv tillgänglig för spel i Nord Irlands landslag. Evans kunde inte spela mot Arsenal i lördags och Brown fick hoppa in. Tror inte Ferguson uppskattar att Evans sliter än mer på sin skada genom spel med smärtlindrande sprutor. Kan bli problem för Jonny om skadan förvärras, då lär hans speltid i a-laget minskas rejält och kanske innebär detta att Cathcart eller Chester klättrar ett snäpp på internrankingen.

4) United har 17 spelare på internationella uppdrag denna veckan. Rooney, Brown, Carrick & Foster för England. Tosic(han platsar i landslaget) och Vidic för Serbien. O'Shea och Gibson för Irland. Nani för Portugal. Evra för Frankrike. Berbatov för Bulgarien. Valencia för Ecuador(riktigt långa resor). Park för Syd Korea(lång resa men bara en match hinner tillbaka och vila). Fletcher för Skottland. De Laet för Belgien. Jonny Evans för Nord Irland, och slutligen Macheda för Italiens U-21. Ingen Anderson i Brasilien utan han spelar i reservlaget ikväll mot Wigan(det gör även Neville). Han behöver matchträningen så det är bra på det sättet, men det måste vara tråkigt att ha fått så lite speltid inledningsvis att han måste hålla igång i reservlaget när alla andra är på landslagssamlingar eller återhämtar sig(Giggs & Scholes).

5) United har blivit "utsett" till världens mest värdefulla sportsmärke enligt Forbes. Gott nog, men problemet är att ägarfamiljen Glazer har lånat £500 miljoner för att köpa United och skulderna kanske borde tas med i beräkningen, framförallt med tanke på de höga räntekostnaderna som belastar klubben???? Så den intressanta frågan är kanske, har klubbens värde stigit mer under de fem åren klubben varit i Glazers händer än vad skulden för köpet gjort? Jag tror inte det, men kanske kan det finns en break-even att nå inom X antal år. Vi får väl se, men oron över att United bara betalar av räntan och inte minskar skulden är väl delvis befogad. Visserligen gör klubben ett plusresultat inklusive räntekostnaderna men skulderna minskas inte. Om inte Ronaldo miljonerna används till det förstås? För inte har de investerats i några spelare i alla fall...

6) Sista punkten för dagen, United hade lite otur med Champions League lottningen. Visserligen fick vi inte det allra svåraste motståndarna, men vi fick långa resor och riktigt svåra borta matcher. Uniteds grupp blev: United, Besiktas, CSKA Moskva och Wolfsburg. Vi inleder borta mot Besiktas den 15 september. Det kommer vara hett i dubbel bemärkelse. Dels varmt(28 grader i snitt så säkert över 30 med lite otur) som bara den i grytan i Istanbul dels är publiken i Istanbul otroligt hetsk och det kommer vara många vrålande turkar på plats. engelskmän och turkar verkar inte heller komma något vidare övverens och det har varit slagsmål och kravaller mot både Galatasary och Fenerbache vid tidigare möten för United i Istanbul. Resa: 2696 km. Tre dagar innan har vi mött Tottenham i London och fem dagar senare spelar vi derby mot City. Tuffa åtta dagar. Resa två blir till Moskva den 21 oktober, då är det cirka 4-5 grader i Moskva så det kunde varit värre, men United får säkert snö och stenhård plan, vilket naturligtvis är värsta tänkbara får våra skadebenägna försvarare. Resan är 2535 km. Fyra dagar innan spelar vi hemma mot fysiska Bolton och 4 dagar efter har vi borta match mot Liverpool. Inga lätta åtta dagar där i heller. Sista Champions League resan i gruppspelet är till Wolfsburg den 8:e december, en resa på 877 km, så det är inget särskillt och klimatet bör inte vara värre där än i England vid samma tid. Tre dagar innan spelar vi borta i London mot West Ham och fyra dagar efter har vi hemma match mot Aston Villa. Inte heller det är några lätta sju dagar med gruppavgjörande mot ett tyskt topplag och match mot två topp tio lag i ligan. Så lite oflyt med borta matcherna som vanligt alltså. Hade varit klart bättre klimat mässigt att få Moskva, Wolfsburg och Istanbul i den ordningen istället. Men lottningen till trots så bör United gå vidare ur gruppen utan större problem tre segrar hemma och det räcker att spela oavgjort på borta plan.

1 kommentar:

  1. Som vanligt initierat och välskrivet. 17 vad kul fotboll kan vara.
    Ber att få tipsa om 3 st ariklar om "Legenden Pep Guardiola" på svanskafans:
    http://www.svenskafans.com/spanien/barcelona/

    (se deras meny på högersidan. Också spännande läsning om en av Europas mest inflytelserikaste footballer. Antar på goda grunder att han (Pep) vad dte lider får en kollega i Mr Giggs...

    Hörs!

    /Tommaso

    SvaraRadera