måndag 14 september 2009

Spelarbetyg: Tottenham - United

Tottenham - United 1-3 (2009-09-12, Premier League)

Betygskala: 1-10 (5 är godkänt)

Foster: 7
Återigen gjorde Foster en bra insats mellan stolparna. Kan inte göra mycket åt Defoes öppningsmål efter 50 sekunder. Har sen ínte jättemycket att göra men är inte helt tillgänglig för tillbakaspel och skickar ett relativt enkelt uppspel upp på läktaren, något att jobba på för Foster. Gör en riktigt snygg räddning på Jenas skott i andra men har för övrigt bara ett par rutinräddningar på halvchanser från distans. Stabilt och bra och Foster har tagit chansen i Van Der Sars frånvaro.

O'Shea: 6
En ganska lugn eftermiddag för den store Irländaren. Höll ganska enkelt undan i försvarsarbetet på sin kant men var sällan med i anfallen, vilket antagligen främst berodde på taktiken och att Fletcher spelade i en ovanlig roll framför honom vilket inte skapade något behov av framstormande överlappningar.

Ferdinand: 6
Ferdinand var tillbaka efter skad, något tidiagre än förväntat och jag hoppas inte att det ger något bakslag nu. Men Rio ingjuter en trygghet i medspelarna och är grymt stabil i positionsspelet. Var dock lite sen och lite väl försiktig vid Tottenhams mål. Hade det varit Vidic som stod där hade Defoe träffat honom i ansiktet men bollen hade varit borta. Men efterhand som matchen led visade Ferdinand att han och Vidic kompletterar varandra bäst av alla.

Vidic: 7
Skönt att ha den starke Vidic på plan mot de bättre motståndlagen. Plockade bort svårspelade Crouch större delen av matchen med sin fysik. Hade vid ett eller två tillfällen lite problem med Defoes snabbhet och blev varnad för en sen tackling. Men i det stora hela var Vidic oberörd av motståndet och spelade säkert framför Foster, vinner dessutom allt i luften, till och med mot Crouch som måste vara två och en halv meter lång.

Evra: 8
Hade stora problem med vindsnabbe Lennon förra säsongen, men fick revansch nu och var steget före hela tiden och var dessutom nära att dundra in ett snyggt mål efter en kort sololöpning i andra. Strålande hela matchen och kompletterade Giggs bra på vänstersidan. Det känns att Evra är tillbaka i god form är en av världens bästa på sin plats.

Fletcher: 7
Var förpassad ut till högerytterplatsen antagligen främst för att Valencia inte hunnit hämta sig efter långflygningen vid landslagsveckan. Gjorde ett jättejobb och var som vanligt stark i defensiven, ständigt spelbar och bättre än vad han ser ut i offensiven, grymt snygg framspelning till Rooneys 3-1 mål och ständigt inblandad i Uniteds bollövertag.

Scholes: 4
Scholes gjorde en riktigt bra match i cirka en timme, spelade lugnt och säkert och fördelade bollar med god precision. Sen kommer den traditionella idiottacklingen. Palacidos hade visserligen varit ful och klumpig i sitt spel hela första halvleken och borde blivit utvisad snarare än Scholes, men med 18 säsongers spel på högsta nivå tycker man att Scholes borde ha mer rutin och kyla än så. En vansinnes tackling(sen och ful) ger gult kort helt i sin ordning, och som United supporter hoppas man att Ferguson ska värma en spelare direkt och byta snarast möjligt för man vet vad som kommer att hända. Mycket riktigt kommer fem-tio minuter senare en ny glidtackling, visserligen inte särskillt ful och utan faktisk kontakt men han viftar med foten och gör hela tacklingen helt i onödan. Varning igen, visserligen hårt och felaktigt, men logiskt och utan repris inte helt oväntat.(Man ser att han viftar till med foten och Huddelstone, reflexmässigt eller filmande, ser till att det ser ut som om han träffar) Svårt för domaren och framförallt korkat av Scholes. En idiotisk handling gör att United får kriga med tio man i en hel halvtimme. Scholes är en otroligt skicklig passningsspelare och en av ligans säkraste vad gäller bollhantering men han har aldrig varit bra på att tackla och denna säsong är han senarte in i situationerna oftare än tidigare och Ferguson måste agera på detta. Scholes borde kunna hantera det själv men det är svårt att lära en gammal hund att sitta som det heter och Scholes har tappat snabbheten och kommer därför senare än vanligt in i tacklingarna.

Anderson: 7
Anderson fick i veckan nöja sig med att vara hemma och träna då han inte blev kallad till landslaget, och efter "bråk" med Ferguson och dåligt med speltid kunde det gått på fel håll för Anderson. Men tvärtemot vad många verkar tycka/tro har han inte alls någon dålig karaktär utan ringde till Ole-Gunnar och bad om att få spela med reservlaget i måndags. Sagt och gjort Anderson spelade 90 minuter med reserverna och gjorde ett snyggt och avgörande mål. Fick nu chansen mot Arsenal på Carricks bekostnad(och Fletcher som fick flytta ut på kanten) och tog den. Gjorde en av sina bästa matcher för United under det senaste halvåret och gjorde också sitt första tävlingsmål i klubben(straffmålen i straffsparksläggning räknas inte trots att det gett CL-guld och LC-guld). Sprang oerhört mycket och hade mycket boll, var även bra i det defensiva arbetet och vann flera dueller. Skönt att han fick göra en bra match och framförallt att han efter 78 matcher fick göra sitt första mål, nu lossnar det.

Giggs: 8
Man of the match enligt juryn på plats och det är väl bara Rooney som kan lägga sig i den "fighten". Otroligt snyggt frisparksmål och suverän i spelet från en lite halvt ovan fri roll på vänster yttermittfält. kunde tack vare Evras enorma jobb släppa kanten och vandra inåt i banan när tillfälle uppenbarade sig. Säker med boll och skicklig i passningsspelet, många väggspel med både Evra, Anderson och Berbatov lämnade Tottenhamspelarna på halvdistans och med många löpmeter utan boll. Otroligt bra och tänk att han fyller 36 om två månader. 811 matcher för United och gjorde nu sitt 149 mål och det innebar att han gjorde mål för den 20 säsongen i rad, och har alltså gjort mål i varenda upplaga av Premier League sedan den startade 1992, det är han såklart ensam om, han är unik helt enkelt.

Berbatov: 7
Berba hade stundtals en besvärlig roll och fick mycket boll ute på planen och inte så mycket på sista tredjedelen av densamma. Men Berba har en härlig teknik och suger in bollen och håller den vid fötterna, även om han är omringade av tre-fyra motståndare. Hade även publikens buande vid varje bollkontakt emot sig(fd. Tottenhamspelare som han är). Kompletterar Rooney perfekt på topp och jag hoppas innerligt att Ferguson låter dem spela ihop så mycket som möjligt, då alla försvar har stora problem att ta bollen från Berba samtidigt som man markerar den outtröttlige Rooney. Kan bli ett fantastiskt anfallspar under denna säsong.

Rooney: 8
Rooney gör mål igen, sitt femte i ligan och sjätte på lika många matcher under säsongen. Han är omöjlig att stoppa och när Scholes blir utvisad är det precis som om Rooney bara frigör en extra växel och springer ännu mer. Tunnlar både Hutton och Cudicini innan bollen når nätmaskorna. Rooney är i riktigt bra slag just nu och mår bra av den centrala roll han fått denna säsong.

Avbytare:

Carrick: 6
Kom in istället för Berbatov då Scholes blev utvisad, mest för att stabilisera mittfältet och säkra upp bakåt. Spelar lungt och enkelt och känner nog att han inte kan göra något utöver det vanliga. Klokt att försöka spela in sig i form genom enkla passningar och hårt jobb.

Nani: 6
Hinner inte påverka spelet nämnvärt, och kommer in för att hålla i bollen istället för en något tröttkörd Anderson, utmanar vid ett par tillfällen och gör inga konstigheter på något negativt sätt. Inte mycket att orda om.

Sir Alex Ferguson: 6
Hade tagit sitt förnuft till fånga och återgått till 4-4-2, valde Giggs till vänster på mitten framför Nani, antagligen för att Evra haft problem med Lennon tidigare och Giggs är bättre defensivt än Nani, nu behövdes inte detta eftersom Evra var strålande, men tanken är väl inte helt tokig. Uttagningen av Scholes framför Carrick är kanske inte heller så konstig men tanke på Carrick svaga form hittills och Scholes säkra passningsspel, inte heller är det så konstigt att Fletcher fick spela på högerkanten för att avlasta O'Shea vars fysiska tillstånd var något oklart efter skada i landslaget i veckan. Men på det hela taget blev det ett ganska konstigt formerat mittfält med fyra innermittfältare och ingen riktigt ytterspringare. Kanske hade det varit mer logiskt att ha Fletcher och Giggs centralt och Nani på vänsterkanten och kanske hade Anderson varit naturligare till höger. Men Fletcher och Giggs har båda börjat sina Unitedkarriärer på de platser de fick spela. Dock är det inte helt hundra att ha Giggs och Scholes på planen samtidigt då man tappar både fart och ork, och Tottenham är ett energiskt och snabbt lag. Men det visade sig att formeringen fungerade och United hade stort bollövertag och behövde därför inte springa så mycket och Giggs och Scholes orkade hela matchen, eller nåja Scholes spelade ju bara cirka 60 minuter. Det var också här Ferguson brast i sitt ledarskap denna gången. När Scholes gör sin idiot tackling och blir varnad borde Ferguson kunna läsa det som alla som följt United de senaste 18 åren kunde göra... Plocka ut Scholes nu, innan det är försent. Ferguson lät det bli försent och fick istället offra Berbatov för att hålla ihop defensiven när Scholes åkte ut. För övrigt var det en bra genomförd match. Hårt arbete, bra passningsspel och United utmanövrerade ett Tottenham i storslag, dock hade vi turen att möta dem när Modric var skadad, vilket är ett stort avbräck för Spurs. Men en väl genomförd match av Fergusons manskap och en stor elog till spelet man har på bortaplan mot ett topplag, riktigt kul att se. Uniteds utan tvekan bästa match såhär långt på säsongen. Tottenhams coach Harry Redknapp hyllade United enormt efter matchen och erkände sig slagen till ett bättre lag. Stort faktiskt även om det nästan blev överdrivet så många superlativ han öste över Uniteds spelare. Ny match imorgon, borta mot Besiktas i Champions League och räkna med ett par förändringar och roterande av spelare. Nani, Valencia och Carrick spelar med stor sannolikhet. Snart dags för ny match...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar