måndag 21 september 2009

Spelarbetyg: United - Manchester City

United - Manchester City 4-3 (2009-09-20, Premier League)

Betygskala: 1-10 (5 är godkänt)

Foster: 4
Foster gjorde en enormt bra räddning och två misstag som kunde varit matchavgörande och räddningen på Wright-Phillips skott är väl det enda som håller honom ifårn ett riktigt svagt betyg. Vid första målet borde visserligen Ferdinand ta ett större ansvar och ta bollen som han är först på. Men när han har släppt ska Foster naturligtvis bara skicka bollen till inkast, framförallt med tanke på att det är han svaga fot. Vid 3-3 målet borde Foster kunna styra ut Bellamy bättre och får naturligtvis inte släppa sin första stolpe så lätt. För övrigt ok under dagen men orsak till ett mål och delvis orsak till det andra kan inte ge godkänt. Tur att United vann ändå annars hade garanterat Kuszczak stått i nästa match.(det gör han i och för sig ändå, i Ligacupen i veckan, så kanske om han är bra då, får Foster se sig petad i alla fall)

O'Shea: 6
John O'Shea var tillbaka på högerbackplatsen och skötte sig i det stora hela bra, visserligen gjordes Citys alla mål från denna kant men O'Shea var inte direkt inblandad i något av dem ändå. Men sammarbetet med Park fungerade dåligt och O'Shea var inte riktigt på plats för att ge understöd vid 1-1 målet även om han inte kunde förutse Fosters misstag, kommer inte heller upp så långt i offensiven även om jag tror att detta är taktiken då Evra är med framåt hela tiden, dock borde han i vissa lägen vara lite mer framåt. Kankse något hämmad av skadan?

Ferdinand: 3
Ferdinand har varit skadad och inte nått upp i rätt nivå ännu, det förklarar en del men han var inte bra mot City, först agerar han tveksamt vid 1-1 målet och sen assisterar han City vid 3-3 målet i 90:e minuten, fullkomligt hjärnsläpp. Långt kvar till normal standard och han måste verkligen se till att komma i form snabbt.

Vidic: 7
Vidic gör det han ska defensivt och klarar bra av att hantera Tevez intensiva bolljagande. Prickfri defensivt men inte riktigt rätt i offensiva fasta, United har tappat tyngd och kraft på fasta, det är sällan både Vidic och Ferdinand är uppe samtidigt tillsammans med O'Shea, och Vidic som naturligtvis är den farligaste av dem har inte kommit rätt i löpningarna ännu. Säsongen är ung, men jag hoppas det kommer snart för det är ett viktigt vapen. Dock är naturligtvis försvarsarbetet det viktigaste för Vidic och där var han klanderfri igår.

Evra: 8
Evra är tillsammans med Rooney, Fletcher och Giggs de fyra som står för skillnanden just nu. Återigen gör Evra en kanon insats och återigen aspirerar han på man of the match, även om han överglänsdes till slut. Assisterar Rooney till 1-0 och vinner frisparken som leder till 3-2. plockar bort Wright-Phillips som är snabb som ett jetplan och är ändå med i, i princip varje anfall. Världens just nu bästa vänsterback!

Park: 5
Precis som jag befarade fick Park speltid på bekostnad av Valencia(och Carrick), antagligen för att Ferguson vill hålla honom nöjd som truppspelare och för att han precis skrivit på en två-års förlängning på kontraktet och att City spelar med fem på mitten så arbetskapacitet kan behövas. Men han är inte tillräckligt bra. Skapar lite och verkar till och med lite vilse, hänger inte med Bellamy i hans löpningar och kan inte heller utmana en ganska svag Bridge på vänsterbacken i City. Fick två möjligheter inledningsvis i andra men båda skotten är tama och går utanför och han har inte mycket mer än ren löpning att tillföra. Men Ferguson behöver honom i truppen, åtminstone fram till januari. Obertan beräknas komma igång inom en månad och Ljajic kommer i januari, uppenbarligen har inte Tosic visat tillräckligt för att aspirera på en matchplats men med två spelare på gång in måste Park, som för tillfället är fjärde man efter Giggs, Nani och Valencia, börja hitta någon form av form i själva bollinnehavet också. Giggs har fått kliva ut på kanten igen för att avlasta Nani och är matchens bästa för tredje gången av de sex inledande matcherna. För att återgå till matchprestationen så tillför Park ingen konkret när United har boll och det är hans misstag som leder fram till Bellamys 2-2 mål. Park släpper pressen på Bellamy som är på väg att styras ut mot kanten av O'Shea med Park i hälarna. Plötsligt stannar Park, och Bellmay får tid och utrymme att stanna, vända in mot mål och avlossa ett visserligen perfekt och otagbart skott, men han skulle aldrig fått möjlighet att skjuta.

Fletcher: 9
Fletcher skulle tillsammans med Anderson hålla bort De Jong, Ireland och Barry och i första är det ganska jämt, Barry är bra och De Jong står emot det mesta av Uniteds uppspel, men City skapar inte så mycket själv, för defensivt är Anderson och Fletcher hela tiden rätt placerade, Ireland syntes inte någonstans, var han med i matchen? Men i andra halvlek!!!! wow Barry neutraliseras och har väl knappt bollen under hela halvleken, Ireland har nog fortfarande inte kommit ut ur omklädningsrummet och De Jong orkar inte längre stå emot, Fletcher är överallt och där han inte är är Anderson, Dessutom är Fletcher helt perfekt i djupledsspelet och nickar in två inspel från Giggs, är dessutom inne och skapar plats för Berba vid andra inspel. Fenomenal insats av Fletcher.

Anderson: 8
Anderson fick åter chansen från start, och äntligen verkar Ferguson också se det jag ser. Självklart är Fletcher och Anderson dem som ska spela tillsammans under merparten av matcherna. Båda två springer kopiöst och båda två har bra passningsspel och försöker hitta ut på kant eller skära igenom försvaret, de har haft världens bästa lärare i Scholes och Giggs. Anderson har börjat hitta en högre lägsta nivå, men det är naturligt att det kommer med speltiden. Anderson vill ha boll och vill vara delaktig i allt som händer. Otrolig energi och härligt positiv i sitt spel. Grym insats av Anderson.

Giggs: 10
Mannen är snart 36 år och gör sitt 30:e raka Manchester derby. Då är han bäst av alla! Det är Giggs som tar ett snabbt inkast som ställer Wright-Phillips och friställer Evra att assistera Rooney till 1-0. Det är Giggs som efter samarbete med Evra slår ett perfekt inlägg till Fletcher som ger 2-1. Det är Giggs som på frispark träffar Fletcher mitt i pannan, efter en fin löpning in i boxen, till 3-2 och det är Giggs som likt Moses när han delade Röda havet delar Citys försvar med en 25 meters passning med millimetersprecision till Owens sena 4-3 mål. Däremellan har han snurrat med Richards och Wright-Phillips så att de fick ta åksjuketabletter och dundrat en volley precis under ribban som Given med en akrobaträddning lyckades få över densamma, dessutom har han satt två bollar mitt i pannan på Berbatov som dessvärre lyckats träffa Given båda gångerna. Han blev årets spelare i fjol och som han inlett säsongen i år är det väl frågan om han inte blir det i år också. Vilken show! Rise, Sir Ryan Giggs

Berbatov: 7
Berba drömde nog mardrömmar om Shay Given natten till idag. Han hade två riktigt vassa nickar men dessvärre var Given välplacerad och gjorde bra reflexräddningar båda gångerna. Han hade ytterliggare ett par halvchanser och var som vanligt väldigt bra med bollen vid fötterna. Han får fortfarande mycket kritik för att han inte "jobbar" så hårt som Rooney och som Tevez också gjorde/gör men han spelar så oerhört smart och finns hela tiden spelbar i ytan mellan försvar och mittfält, och taktiken är ju många gånger att han ska fungera som targetplayer. Mittfältarna spelar upp till Berba som tar emot och håller undan till någon medspelare befinner sig spelbar igen, ibland är det bara en skarv ibland håller han undan för tre försvarare men nästan aldrig blir han av med bollen eller slarvar bort en passningsmöjlighet. Det enda som inte riktigt kommit på plats är avsluten. Han får ett par varje match och för det mesta är de på mål men ännu har det inte lossnat, han skulle behöva ett par skott som går in, gärna något enkelt mål bara så att det lossnar. Jag tror att många behöver se Berbatovs namn i målprotokollet för även kunna att se vad han uträttar ute på plan.

Rooney: 7
Rooney gjorde ett fantastiskt 1-0 mål efter att fått en passning av Evra gör han inne i straffområdet en "tvåfotare" och går mellan De Jong och Touré för att placera in ett hårt lågt skott vid första stolpen förbi en utrusande Given. Därefter terroriserar han City försvararna med konstanta löpningar och pressar tillbaka mittbackarna och håller De Jong djupt nere i Citys mittfältstriangel. Fungerar bra som motpol till Berbatov som söker boll när Rooney söker ytor. Kommer att bli hur bra som helst tillsammans. Men Rooney är just nu i enorm målform. Viktigt.

Avbytare:

Valencia: 7
Kom in istället för Park med en halvtimme kvar att spela, skillnaden var monumental. Plötsligt attackerade United på båda kanterna och Valencia är bra på att utmana och komma runt sin försvarare, han är grymt snabb de första 10 metrarna oavsett om han är i rörelse eller står still. Det Valencia behöver utöka sin repetoar med är att ibland gå på insidan om försvararen och dra iväg ett skott. Som det är nu går han alltid på utsidan eller spelar vägg, visserligen kommer han förbi varje gång men ett par enkla vändningar in i banan för att skjuta som han han gjorde i träningsmatcherna hade varit välkommet. Men vilken skillnad efter bytet.

Owen: 7
Owen kom in med en kvart kvar och äntligen lyckades han med det som han är i United för. Att komma in mot slutet när motståndarförsvararna är lite trötta, ligga i linje och helst hålla sig mellan ytterback och innerback och bara hugga på genomskärare eller låga inspel. Igår var det mästaren själv som slog passningen och Owen tog emot, lyfte blicken och placerade in bollen i bortre burgaveln. Enkelt, kliniskt, snyggt och oerhört viktigt. Precis som tanken är och ett prov på att Owen är en "natural born scorer", det har han inte visat innan så det var ju skönt att det kom vid ett så pass viktigt tillfälle.

Carrick: 5
Kom in på övertid och hann inte göra så mycket mer än att komma in fira målet och gå och duscha.

Sir Alex Ferguson: 7
Det är nästan så att han har blivit för lätt att läsa den gode Sir Alex, precis som jag gissade ställde han upp och någonstans tror jag att även Mark Hughes kunde gissa sig till hur det skulle se ut och City spelade som de gjort större delen av säsongen hittils med fem på mitten och där De Jong och Ireland stannar hemma och Barry försiktigt vågar sig framåt men där Bellamy och Wright-Phillips jobbar riktigt hårt på kanterna. Dock är jag glad att Ferguson behöll 4-4-2 uppställningen och inte ändrade efter motståndarna. Skönt också att se hur Fletcher och Anderson utmanövrerar och springer slut på Citys tre starka och duktiga innermittfältare, det vittnar om klass. Park var naturligtvis ett försiktigt val som skulle kompensera att City hade numerärt övertag på mitten, men inte desstu mindre tycker jag att det var fegt och onödigt. För det första begränsar det våra anfall till vänster kanten där Giggs och Evra har lekstuga, men med Park och O'Shea till höger är man medvetet defensiv. Ändå är det på Citys vänsterkant(vår höger) som City kommer fram varje gång. Endast en gång på hela matchen kommer Wright-Phillips fram med bollen på vår vänsterkant, dock utan något resultat. Otroligt. Det som också är väldigt tydligt med att ha Valencia istället för Ronaldo(som förra säsongen) på högerkanten är att man behöver faktiskt inte oroa sig nämnvärt för försvars jobbet för Valencia jobbar hårt och är stark i kroppen och inte alls oäven i försvarsarbetet, ibland är han visserligen fortfarande lite felplacerad, men det kommer med ett par matcher till i kroppen. Skönt också att se hur han verkar se Andersons förbättringar och han verkar nu vara ett naturligare val för SAF i den ena innermittfältsplatsen än tidigare, och arbetskapaciteten och viljan med Fletcher och Anderson centralt i banan är det bästa man kan få fram i United just nu. Det saknas fortfarande lite pondus ibland men de maler ner det mesta just nu. Skönt att se för det känns som om detta blir avgörande för säsongen, framförallt med tanke på att försvaret hittills varken imponerat eller ens blivit samspelt, endast Evra och Vidic är i normal form och det måste förbättras omgående. Berba och Rooney har sakta börjat komplettera varann och så småningom kommer detta att bli ett enormt bra anfallspar. Härligt att se också att United nu tre gånger i rad har stoppat topplags obesegrade form. Först Arsenal, sedan Tottenham och nu City. Detta är naturligtvis väldigt viktigt sett över en lång säsong. Ligacupen mot Wolves på onsdag och jag tror vi får se i princip en helt nu startelva, men här brukar Ferguson överraska lite och släppa fram spelare som ligger strax under första laget. Min gissning för onsdag: Kuszczak-Neville-Brown-Evans-Fabio-Nani-Gibson-Carrick-Tosic-Owen-Welbeck

1 kommentar:

  1. Något överdrivet om Giggs va? Men han var riktigt bra.

    SvaraRadera