måndag 15 juni 2009

Nu börjar U-21 EM

Det just nu hetaste fotbollsämnet i media är väl transferkarusellens alla mer eller mindre osannolika rykten, därefter lär väl uppmärksamheten riktas mot Confederations cup och a-landslagsspel med Spanien, Brasilien och Italien. Men efter det måste det väl vara U-21 EM i Sverige som fångar intresse, även om det borde vara tvärtom. Det är nu som morgondagens stjärnor presenterar sig för alla toppklubbar i Europa, även om några redan gjort det i ligorna under säsongen och istället bidrar med lite glans till turneringen. Så här kommer min lilla snabbguide till turneringen och mina förväntningar på den samma.

Grupp A Italien, Serbien, Sverige, Vitryssland

Grupp B Spanien, England, Tyskland, Finland


Gruppfavoriter i Grupp A måste vara Italien med hela startelvan fylld av spelare från Serie A, därefter får Serbien räknas som tvåa före Sverige med fler etablerade spelare runt om i Europa och Vitryssland som även om de inte ska underskattas bör hamna sist i gruppen. I Grupp B är det hårfint mellan England och Spanien men spanjorerna är nog snäppet bättre med merparten av startelvan ordinarie i La Liga medan England främst har spelare på väg in i Premier League och Tyskland med flera Bundesligaspelare bör besegra Finland i kampen om tredjeplatsen i gruppen.

Vem är det då vi ska titta på?
I Italien så bör man hålla ögonen på Balotelli naturligtvis, men där vet vi redan vad vi får efter att ha följt Zlatan i Inter. För övrigt kan det vara värt att titta extra på anfallskollegan Acquafresca från Genoa som antagligen hamnar i en större klubb redan efter EM med Lazio, Roma och Juventus intresserade, dock kom Genoa på Europaplats och kanske kan det göra att man får behålla honom en säsong till. För övrigt har man två Juventus spelare som är på väg att etablera sig i Juves startuppställning, Giovinco och Marchisio båda mittfältare samt ytterliggare två Genoa spelare som kan bli stora inom kort försvararna Criscito och Bocchetti. Sist har vi Cigarini i Atalanta och Motta i Roma.

I Serbien är nog Herta Berlins Kacar det största namnet då han redan etablerat sig och är lika bra defensivt som offensivt. Kan bli ett stort utropstecken i sommar. För övrigt har Tosic precis påbörjat sin etablering i United och är en riktig trollgubbe med härligt klipp i vänstern. Sulejmani fick stora rubriker när Ajax köpte honom för cirka 170 miljoner i fjol och har inte riktigt nått upp till förväntningarna men talangen är där för alla att se. Inte att förglömma är Obradovic, Partizans försvarare blir med all säkerhet köpt för stora pengar efter turneringen. Övriga att nämna är väl Djordevic i Nantes, Tomovic i Röda Stjärnan, Smiljanic i Espanyol och Milinkovi i Kosice.

I Sverige är Berg och Elm välkända från A-landslaget och Toivonen är på väg att bli stjärna i PSV. Målvakten Dahlin är värd ett omnämnande och på målvaktssidan har Sverige ett stort behov av förbättring till A-landslaget. Försvararen Olsson som hade en bra höst i Blackburn och anfallaren Wernbloom som skrivit på för Alkmaar har också mycket att bevisa. TFFs mittback Bengtsson och MFFs spelfördelare Harbuzi vill visa upp sig och få kontrakt med klubbar ute i Europa. Det ryktas att det finns spioner på plats för att specialstudera dessa två.

Laget från Vitryssland är lite mer anonymt men Bates försvarare Shitov lär vara något alldeles speciellt och han sägs vara högt eftertraktad i Bundesliga. Målvakten Chesnovski har tidigare nämnts som den nye Yashin, men det måste väl vara något överdrivet, eller? Sivakov är redan proffs i Cagliari men har fått sparsamt med speltid och kan vara ute efter nya utmaningar. Även mittfältaren Kryvets är värd att bevaka då han kan vara en positiv överraskning för många.

I Spanien finns det gått om blivande storstjärnor och den starkast lysande är såklart Barcelonas Krkic men precis efter eller kanske till och med precis bredvid finns Sevillas Capel som är en otroligt duktig mittfältare. Raul Garcia från Atletico är även det en mittfältare som har bra spelsinne. Mallorcas Jurado och Getafes Molina är två mindre kända men redan etablerade stjärnor som kan höja ett par ögonbryn. Men i princip alla spanjorerna är redan på väg att bli ordinarie i olika La liga lag och behöver inte jaga kontrakt på samma sätt som spelare från andra länder. Den som har mest att bevisa är kanske Xisco som åkte ur Premier League med Newcastle, och nog skulle passa bättre på en ny adress än bland de fysiska spelarna i engelska Championship.

I England är fixstjärnan naturligtvis Arsenals blixtsnabbe Walcott, tätt följd av Villas likaledes kvicke Agbonlahor och den passningsskicklige Milner. Mittbackarna Mancienne från Chelsea och Richards från City är också namn för framtiden. Arsenals vänsterback Gibbs och Wigans mittfältare Cattermole är också intressanta att följa. Snabbe Gibbs kan mycket väl vara ordinarie i Arsenal redan till hösten. Medan Cattermole ryktas lämna för en större klubb efter EM. Sist måste nämnas Uniteds anfallare Campbell som verkar vara på väg till Hull men som kan hamna i en annan, bättre klubb eller stanna kvar om han gör ett lyckat EM.

Tyskland litar som alltid på kollektivet och har väl egentligen bara en riktig stjärna i Werder Bremens mittfältsdirigent Özil. Men Shalke 04s målvakt Neuer är nog tysklands nye Kahn eller Lehmann och lär ligga bra till för att komma med i EM-laget. Shalke som är lite av Tysklands plantskola har även mittbacken Höwdes med i truppen, och han är med sin storlek bra på huvudet, men är även följsam i spelet på marken. Andra värda ett omnämnande är Stuttgarts mittfältare Khedira, Mönchengladbachs anfallare Marin och Leverkusens mittfältare Castro.

Slutligen har vi Finland där framförallt bröderna Hetemaj på mittfältet sticker ut, och är Finlands svar på Sveriges bröderna Elm. De finska brödraparet spelar redan i grekiska ligan med AEK Aten respektive Thrasivoulos. Förutom dessa två är Halmstads mittfältare Sparv och Jaros mittback Portin viktiga för laget och kanske kan anfallaren Pukki vara en joker, han tillhör redan Sevilla men har inte lyckats få matchtid där. Yttern Hakola har precis fått ett genombrott i Holländska Heracles och gillar att utmana, kankse han återfinns i en större Holländsk klubb(läs Feyenoord, PSV eller Ajax) efter EM.

Det var det om spelarna, för övrigt då?
Jo, UEFA storsatsar och har en vältrimmad organisation på plats, det är två nya moderna arenor i Malmö och Göteborg som får ett fint uppsving då biljetterna har sålt bättre än förväntat.
Arena-ambassadörerna är forna stjärnorna Patrik "Bjärred" Andersson, Roland Nilsson, Nicklas Alexandersson och Marcus Allbäck från söder till norr eller om man så vill uppifrån och ner i storhet.
De gamla stjärnorna Stuart Pearce och Pierluigi Casiraghi är förbundskaptener för England och Italien.
TV4 sänder matcherna på TV och själv ska jag se Uniteds stjärnskott Tosic live på Swedbank Stadion mot Sverige.

Jag tror också att det kan bli en riktigt bra turnering med så många bra spelare på plats och det kan nog även generera ett uppsving för svensk fotboll att de unga får chansen att visa upp sig på hemmaplan i ett mästerskap. Kanske kan några av spelarna i U21 truppen komma att vara aktuella för a-landslaget redan under hösten, och det vore ett verkligt uppsving för svensk fotboll...

Let the show begin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar