tisdag 9 juni 2009

Spelarbetyg Säsongen 2008/09

Nedan följer betyg för varje spelare i United sett till hela säsongen. Nummerordning gäller.

Betygsskala: 1-10 (5 är godkänt, all bedömning är baserad på resultat i förhållande till förmåga och förväntningar)

Nr: 1. Edwin Van Der Sar (38 år): 8
Det spekulerades i om "gamlingen" skulle få svårt att behålla sin plats som nummer ett. Men Van Der Sar fick alla tvivlare att inse att hans förmågor är intakta åldern till trots. 14 hållna nollor i rad blev brittiskt rekord och återigen var han med i årets lag i Premier League. 46 spelade matcher och "the jolly green giant" är en gigant även när han spelar i gult eller blått. Nästa säsong är det tänkt att Foster ska få mer speltid och antagligen försvinner Kuszczak under sommaren så en gissning är väl att Van Der Sar står i 30 matcher nästa år, men det kan vara avgörande för ligan. Ingen toppmålvakt är lika bra som Edwin i spelet med fötterna och hans snabba precisa utkast håller yppersta världsklass. Svår uppgift för Foster att flytta Van Der Sar från platsen mellan stolparna.

Nr: 2. Gary Neville (34 år): 4
Trotjänaren Gary Neville sjunger på sista versen i Uniteds spelartrupp. Skadedrabbad och ur form har han varit en skugga av sitt forna jag. Krigaren och pådrivaren Neville verkar få svårt att vara med nästa säsong. Har inte alls räckt till i de 27 matcher han kunnat medverka och får bara framträdande för gamla meriters skull numera. Tror att han försöker ge det en chans till med hårdträning under sommaren, men kommer nog att inse det smärtsamma och ansluta sig till Ole-Gunnar i reservlaget som spelande försvarstränare och förhoppningsvis kan han bidra med att få de unga lovande spelarna i rätt mentala tillstånd och ingjuta riktig "Fighting spirit". Tack för alla goda år. Gary Neville är en United legend.

Nr: 3. Patrice Evra (28 år): 7
Fransmannen började säsongen lika bra som fjolåret och var grym både offensivt och defensivt under hösten. Men sen blev det en trasslig vinter för Evra, en märklig och oklar incident efter matchen mot Chelsea gav fyra matchers avstängning, Evra tappade matchform och råkade ut för en fotskada, sen tog det halva våren innnan man började känna igen Evra på nytt. Först under säsongens sista månad såg man åter något som liknade världsklass igen. Dock har han den senaste tiden börjat synas i media och det har inte varit endast positivt. Evra har tidigare varit en tillbakadragen och tystlåten person som haft en tuff uppväxt men en ödmjuk livsåskådning, under våren verkar han plötsligt fått för sig att dela med sig av sina åsikter och det har inte alltid blivit helt bra. Men 48 matcher och en plats i årets lag, lyckades den kvicke fransmannen med och tendensen är bra inför nästa säsong, det enda som gäller nu är att låta spelet tala.

Nr: 4. Owen Hargreaves (28 år): 2
Årets största besvikelse var att Owen Hargreaves efter bara två omgångar tvingades till knä operationer och dömdes bort för säsongen. Owen har visat sig ha stora problem med sina knä och jag är inte helt övertygad om att han faktiskt kommer tillbaka till nästa säsong eller någongång överhuvudtaget. Jag har en känsla av att de miljonerna som gick till Bayern för övergången var bortkastade och de 37 framträdanden som Hargreaves lyckats få ihop på två hela säsonger är föga imponerande. Jag hoppas innerligt att han är återställd och redo inför nästa säsong, men jag befarar att hans karriär kan vara slut inom kort. I sina bästa stunder är han en av världens absolut bästa defensiva mittfältare, tyvärr är dessa stunder väldigt lätträknade.

Nr: 5. Rio Ferdinand (30 år): 7
Rio är en av världens absolut bästa försvarare när det gäller att positionera sig och att snabbt komma på rätt plats, han är snabb för sin storlek och har perfekt timing och balans, är dessutom en jätte på att styra försvaret och driva på sin lagkamrater. Ferdinand har dock haft en något skadedrabbad säsong och åldern verkar redan tynga Ferdinands kropp. Viktigt för United att han kan vilas regelbundet utan att det påverkar resultaten så att han kan var frisk och hel i alla stora och viktiga matcher. Ferdinand är också orsaken till att Evans har tagit så många kliv framåt, hans förmåga att snacka och hjälpa Evans har varit enastående. Bär antagligen kaptensbindeln under nästa säsong. En av kandidaterna till årets spelare trots "bara" 41 matcher denna säsong.

Nr: 6. Wes Brown (29 år): 4
Började lovande efter att ha gjort sin bästa säsong hittills i United tröjan 07-08. Men råkade tidigt ut för en skada och har varit borta i princip hela säsongen. Var på väg tillbaka under våren men råkade ut för flera bakslag och kunde först i säsongens sista Premier League match göra come-back. Totalt blev det 13 matcher och ett mål för Brown och förhoppningsvis kan han vara skadefri och göra bra ifrån sig nästa säsong istället.

Nr: 7. Cristiano Ronaldo (24 år): 8
Inte i närheten av fjolåret, men det var väl och andra sidan omöjligt att begära. Skadan i början av säsongen tillsammans med alla turerna kring flytten till Madrid har gett ett stukat förtroende hos United fansen generellt och mig likaså. Gjorde trots att han aldrig riktigt lyfte 26 mål på sina 53 matcher, dock är hans 8 assist lite i minsta laget, Ronaldo har blivit lite väl självisk i vissa lägen och kunde nog gjort 6 mål färre medans United gjort 15 till om han släppt bollen vid rätt tillfällen, men det är väl så en målskytt agerar antar jag. Är som bäst i sin ytterroll, men har vid flera tillfällen denna säsong hamnat som central anfallare, vilket inte är hans fel, men han söker rollen och Ferguson ger honom chansen, konstigt nog. I det stora hela måste man ändå tillkännage ytterliggare en strålande säsong för portugisen och jag hoppas att han hittar harmonin igen, annars kan han likaväl lämna och ge bättre balans i laget även om vi i så fall mister en av världens absolut bästa.

Nr: 8. Anderson Luis de Abreu Oliveira (21 år): 6
Kan bli fantastisk på sin mittfältsposition om han bara kunde bli något jämnare i sitt spel, men Anderson är ung och lite rutin kommer att göra honom till en världsstjärna, oerhört bra i det defensiva arbetet, framförallt för att vara brasse. Samban finns också i honom och finterna och passningarna är av yttersta kvalitet, det enda Anderson saknar just nu är målskyttet, får han bara sätta dit sitt första United mål är jag övertygad om att det kommer att lossna rejält. Jag tror att nästa säsong kommer att bli en stor säsong för lille Anderson. Scholes är i princip ur bilden, Hargreaves är tveksam om han ens kommer tillbaka. Carrick har inte samma kapacitet och Fletcher är utpräglad i sin roll. Anderson kommer att vara oerhört viktig framöver. 37 matcher blev det för terriern på mitten.

Nr: 9. Dimitar Berbatov (28 år): 7
Har fått oerhört mycket oförtjänt kritik denna säsong, det är väl lite problemet med att bli köpt för så stora summor, men Berba har varit riktigt bra på sitt spel, problemen uppstår om man tror att han ska vara likadan som Rooney och Tevez, men det ska han inte, då hade man inte behövt honom. Tror att nästa säsong kommer att ge ännu mer än de 14 målen han gjorde på sina 42 matcher denna säsong, vad som sällan nämns är dock att han toppade assistligan i Premier League och att hans främsta uppgift är att ta emot och hålla i bollen och släppa den på rättvända framrusande ytteranfallare. Berba är ingen ny Cantona trots vissa likheter men han är en fantastisk fotbollsspelare med en otrolig bollkänsla. Jag tror att Berbas andra säsong kommer att bli riktigt, riktigt bra.

Nr: 10. Wayne Rooney (23 år): 9
Har utvecklats till United hjärta och själ i de äldre spelarnas nertrappning, springer och sliter mer än någon annan och lyckas trots detta vara farlig när tillfällena uppenbarar sig, skulle antagligen må bra av att jobba något mindre i defensiven och vara lite skarpare i avsluten istället, men är utan tvekan Uniteds viktigaste spelare för tillfället. Missar något för mycket för att få högsta betyg men gör en helt enastående säsong med 20 mål på 47 matcher. Har tagit stort ansvar som kantspelare när andra inte lyckats nå några större höjder där. Ronaldo och Giggs har båda spelat mer centralt än tidigare på gott och ont. Nani har inte blommat ut och Park saknar kreativitet. Vi hoppas nu på Tosic så att Rooney kan få en mer utpräglad anfallsroll.

Nr: 11. Ryan Giggs (35 år): 8
Flyttade in permanent från ytter till innermittfält för att få ut mer av sitt spel då han tappat en hel del av sin snabbhet på längre streckor. Den centrala rollen gav ett rejält lyft och Giggs blev pånyttfödd och lika vital som någonsin. Giggs främsta styrka som innermittfältare är förmågan att hitta snabba korta genomskärare samt att utmana med dribblingar i hög fart på korta sträckor. Normalt sker den typen av dribblingsräder ute på kanten mot en snabb ytterback på en längre strecka, men Giggs har tagit med sig förmågan in i mitten och trots att det är trångt lyckas han löpa igenom mittfältet och "skära" passningar genom backlinjen till framstormande anfallare. Aldrig har det varit så tydligt som mot Chelsea på Old Trafford när Giggs och Fletcher fullkomligt krossade Lampard, Ballack och Obi Mikel/Deco. Fletcher vann boll lade en kort passning till Giggs som gång på gång snurrade upp de ganska offensivt lagda Chelsea spelarna. En taktik som fungerar klockrent mot spelande mittfältare men som av naturliga skäl är svårare att genomföra mot djupt liggande defensiva mittfältare, men Giggs fotbollshjärna och rutin vet precis när det är dags att utmana och när det är läge för smarta passningar, en strålande säsong av 35-åringen som blev utsedd till årets spelare av spelarna själv. 46 matcher orkade den rutinerade mittfältaren med och lyckades göra 4 mål och är den enda spelaren som gjort mål under samtliga säsonger, sedan Premier League startade 1992, en osannolik bedrift av en otrolig spelare. En säsong till sen flyttar nog Giggs som passerade 800 tävlingsmatcher för United under säsongen upp till "coachingstaff" och frågan är om han går direkt in som assisterande till Ferguson eller om han börjar i någon annan position. Tog sin elfte ligatitel i år.

Nr: 12. Ben Foster (26 år): 6
Foster blev fri från skada precis till säsongsupptakten och det tog ett tag innan han kunde vara ett alternativ för startuppställningen, men sakta tog han steg för steg och gjorde till slut 9 matcher varav det flesta var i Ligacupen. Där han också blev straffhjälte i finalen mot Tottenham. Foster har passerat Kusczcak i rangordningen och är nu att betrakta som nummer två i United. Dessvärre har han i förra veckan genomgått en ny operation och beräknas vara borta i nio veckor och missar därför återigen försäsongen. Foster är en otroligt duktig målvakt, stark, bra i luften och bra reflexer och är alltmer verbal och styr backlinjen. Foster är även duglig med fötterna även om det inte är hans bästa gren. Ibland något långsam i förflyttningarna men med rutin kommer han att bli riktigt bra. Det finns egentligen bara ett problem med Ben Foster. Han är otroligt skadebenägen och det kan vara avgörande för hans möjligheter att etablera sig som etta efter Van Der Sar.

Nr: 13. Ji-Sung Park (28 år): 6
Park som gick skadad stora delar av förra säsongen var sugen på revansch i år och speltidsmässigt fick han också det. Park har en speciell roll i Fergusons lagbygge och spelar oftast bara när man vill stänga en kant eller trötta ut en bra ytter hos motståndarna eller hålla tillbaka en offensiv ytterback. Men man har länge hoppats på att koreanen även skall utveckla det offensiva spelet och kunna utnyttja sina öppnande löpningar mer effektivt. Med den saken har det blivit intet trots att Ferguson ibland försökt låta honom spela mot sämre motstånd. Park är en utpräglad rollspelare och kan bara användas i begränsade syften, detta är gott nog om han kan acceptera att få begränsat med speltid. Personligen ser jag hellre att United spelar in Tosic och har Nani och Martin som komplement och rotationsspelare. Det har ryktats om Valencia från Wigan och om det köpet blir av får nog Park väldigt lite speltid under nästa säsong. Det är på sätt och vis synd då han har ett enormt hjärta och en härlig kämpaglöd men då United i 8 matcher av 10 är det spelförande och dominerande laget är möjligheterna begränsade för den gode Park. 39 matcher och 4 mål blev det för Ji-Sung Park denna säsong.

Nr: 14. Zoran Tosic (22 år): 5
Den unge serben köptes i januari tillsammans med den ännu yngre Ljajic som dock lånades ut till Partizan omedelbart. Tosic kom till United ur form då den serbiska ligan hade slutat i november och fick vänta med debut tills han hade fått upp någorlunda matchtempo. Han gjorde två inhopp men fick sedan begränsat med speltid då matcherna var för viktiga för att ge utrymme för någon att spela in sig. Växte under våren fram till en av reservernas bättre och fick göra ett nytt inhopp i säsongens sista ligamatch. Förväntningarna på trollgubben Tosic är höga inför nästa säsong och förutom sina tekniska egenskaper så har Tosic ett riktigt bra skott och slår fantastiska inlägg, troligtvis kommer han att göra vänster mittfältsplatsen till sin och tvinga upp Rooney i anfallet igen. Åtminstone i matcher där man vill komma runt på kanten och komma till inspel. Nani har ett hårt jobb framför sig om han vill få speltid för Tosic lär inte nöja sig med reservlagsspel nästa säsong.

Nr: 15. Nemanja Vidic (27 år): 9
Årets spelare enligt Premier League organisationen och hade det inte varit för matchen mot Liverpool hade han nog blivit utsedd även av förbundet. Vidic har vuxit fram till en jätte i försvaret och är ett väsentligt hot även på fasta situationer. Vinner i princip alla närkamper och är snabbare än vad man först tror, enda bristen är vändningar där han kan bli något långsam, men vinner allt i luften och har blivit mycket bättre i uppspel och positionering, kompletterar Ferdinand perfekt och bildar tillsammans världens utan tvekan bästa mittbackspar. Vida är en oerhört populär spelare bland både fans och lagkamrater och är trots sin krigarinställning på plan en snäll och glad kille utanför densamma. Vida jämförs redan med legendaren Steve Bruce(numera tränare för Sunderland) och har uppnåt kultstatus på Stretford End. Spelade hela 52 matcher denna säsong och gjorde mäktiga 6 mål som försvarare, en av årets bästa och den jämnaste av alla.

Nr: 16. Michael Carrick (27 år): 7
Carrick är en av ligans bästa passningsspelare med undantag för Scholes och har en stor variation på längd och fart i sina passningar, har även utvecklat sitt skott något denna säsong, var lysande under hösten men hade en rejäl formsvacka under våren och kom aldrig riktigt tillbaka till toppform, men har blivit jämnare i sitt spel och är riktigt bra som mittfältare "två", bra både defensivt och offensivt och håller bra position. När han ska vara den som håller i taktpinnen och styr faller han dock ur ramen och kommer aldrig att bli en bra mittfältare "ett", då han inte vågar ta ansvaret. Är helt beroende av att någon annan styr och har därför fungerat som bäst med Scholes, men nu när Scholes inte längre håller samma höga standard, och inte orkar spela lika ofta försvinner Carrick en del. Innermittfältet är därför Uniteds svagaste del för tillfället. Carrick fungerar bara med en tydlig dirigent eller i ett tremanna mittfält. Detta är ett stort dilemma för Ferguson som helst vill spela med två "rena" yttrar i offensiv position och med en släpande anfallre eller offensiv mittfältare och det senare gör att Rooney har fått flytta ut på kanten och att varken Tevez eller Berbatov har kommit helt till sin rätt(alltså att man måste täcka upp på mittfältet mer än vad som borde behövas) Jag tycker om Carrick som spelare men anser inte att han är rätt man för United, mer än som komplementspelare. Anderson(Giggs och Scholes en säsong till bara som rotation) och Fletcher(/Hargreaves om skadorna någonsin försvinner) är just nu första val på sikt med Rooney släpande bakom Berbatov. Kommer Hargreaves tillbaka och Possebon blommar ut behövs inte Carrick utan en utpräglad offensiv innermittfältare typ Gerrard, Lampard eller Gourcuff och kommer inte Hargreaves tillbaka behöver vi en Senna eller Essien. Carrick är mittimellan eller varken eller och kommer inte riktigt till sin rätt mot kvalificerat motstånd. Hade han bara vågat ta ett tydligt ansvar så hade han kunnat bli riktigt bra, en större(till växten)Xavi typ, men som det är just nu och antagligen framöver också, blir inte Carrick den general på mitten som United behöver. Carrick spelade 42 matcher och gjorde 4 mål denna säsong.

Nr: 17. Luís Carlos Almeida da Cunha "Nani" (22 år): 3
Nani hade en intressant och lovande första säsong i United och skulle detta år ta ytterliggare kliv in mot världstoppen, men Nani har haft en svår andra säsong och blandat katastrof med förhoppningar och inte alls lyckats behålla någon konsekvent form. Han har ett härligt tillslag och en fantastisk teknik men har inte fått ut något alls av det. Behöver jobba med försvarspositionerna och framförallt med sitt psyke. Behöver lära sig att värdera situationerna och hålla fast vid rätt beslut. Hans fortsatta varande i United hänger på en tunn tråd och han måste väldigt, väldigt snart bevisa sin skicklighet under konstanta former annars försvinner han snart till en anonym tillvara i en mindre klubb. Köptes dyrt och Ferguson vill helst inte sälja med en enorm förlust detta kan ge honom en viktig livlina och en säsong till. Potentialen finns nu gäller det "bara" att förvalta all den talang som finns i den kvicke portugisens fötter. Nani spelade bara 28 matcher denna säsong de flesta från start var i cuperna och det var också där de flesta av hans 6 mål kom.

Nr: 18. Paul Scholes (34 år): 5
Ginger Ninja har dessvärre tydligt tappat löpvilja(ork) och energi i sitt spel och blir ofta väldigt stillastående i sin position, kommer allt oftare sent in i närkamperna och drar på sig onödiga frisparkar. Passningarna är fortfarande världens bästa och sitter på milimetern men allt annat har sakta men säkert tappat fart och Scholes får inte många matcher under den kommande säsongen som också bör bli hans sista. Har varit en oerhört viktig spelare för United de senaste 15 åren och kommer alltid att nämnas som en av klubbens största. Det blev bara 32 matcher i år och 3 mål. Men Paul Scholes är en United legend och Uniteds fjärde meste spelare genom tiderna med sina 604 matcher. Tack för alla goda år.

Nr: 19. Danny Welbeck (18 år): 7
Den unge gänglige Welbeck fick sitt genombrott denna säsong och gjorde precis som Macheda ett mäktigt mål i sin ligadebut(om än inte lika viktigt) Welbeck är snabb och har en härlig kontroll på bollen som sitter som klistrad vid hans fötter när han dribblar. Fungerar lika bra som anfallare som yttermittfältare även om han kommer mest till sin rätt om han har en utpräglad offensivt roll. Spelade 13 matcher och gjorde 3 mål under sin första säsong som seniorspelare, även om han fortfarande är junior. Har potential att bli hur bra som helst och får förhoppningsvis ett antal chanser även nästa säsong, om han inte blir utlånad. En av Uniteds mest lovande spelare de senaste 5 åren. Supertalang

Nr: 20. Fabio Da Silva (18år): 5
Fabio har haft en hel del otur denna säsong och råkat ut för diverse halvkonstiga skador precis vid de tillfällen då chansen att få spela varit som störst. Dock har han varit enorm i reservlaget. Fabio anses vara mer lovande än tvillingbrorsan Rafael, som ju gjort en strålande debutsäsong. Fabio har bara fått två framträdande under säsongen och behöver bli skadefri och jämnare för att vara med och kriga om en ordinarie plats. Evra är en svår spelare att passera och det lär Fabio inte göra nästa säsong i heller men däremot kanske han kan ta ett kliv framåt och bli andraval och få speltid när Evra vilas. Det troliga senariot är att han spelar ligacupmatcherna och kanske ett par inhopp i Champions Leagues gruppspel och i FA-cupens tidiga omgångar. Fabio bör ha som mål att få spela 10-15 matcher nästa säsong och då är han på rätt väg. Supertalang.

Nr: 21. Rafael Da Silva (18 år): 8
Har lyckats att etablera sig som en kraft att räkna med mycket tidigare än vad någon vågat hoppas. Har haft en sagolik utveckling under sin första säsong i United och har spelat hela 28 matcher under sitt första år och är bara 18 år gammal. Fick chansen på grund av alla skadeproblem och tog den med båda händer och visade med en otroligt härlig energi att han inte tänker vara med bara för att lära utan vill spela redan nu. Gjorde ett fantastiskt snyggt volleymål mot Arsenal på Emirates och har med all önskvärd tydlighet visat att han inte räds någon. Kommer att bli hur bra som helst när han lärt sig att värdera situationerna och hitta rätt i sin försvarsposition. Potential att dominera högerkanten under många år framöver. Supertalang

Nr: 22. John O'Shea (28 år): 7
Hjälpgumman O'Shea gjorde denna säsong en "Brown" och tog högerbacksplatsen till sin egen trots att det inte var hans naturliga position. Har varit given i Uniteds backlinje detta år på grund av alla skador och har en otrolig förmåga att alltid räcka till utan att glänsa. En fantastisk lagspelare och otroligt viktig i en trupp på denna nivå. Är själva sinnebilden av att man kan lyckas på allra högsta nivå utan att vara en världstalang om man bara har tillräckligt stark vilja och engagemang och ett psyke som inte går att knäcka. John O'Shea är en riktig Unitedspelare i själ och hjärta och är lika viktig varje säsong trots att han nästan aldrig spelar på samma position.

Nr: 23. Jonny Evans (21 år): 7
Då Pique försvann till Barcelona och Silvestre till Arsenal öppnades dörren för Jonny Evans. Evans hade gjort en strålande säsong utlånad till Sunderland och var tillbaka för att få chansen i ligacupen, men skadebenägenheten på Ferdinand, skadan på Brown och med O'Shea på ytterbacken och det täta matchandet gavs Evans chansen till regelbunden speltid och tog den med gott resultat. Evans är bra på huvudet och bra i positionsspelet, han är hyfsad med fötterna och stark i närkamperna, relativt snabb och har bra balans, i princip alla förutsättningarna för att bli en bra mittback, förutom en sak. Han spelar alltid med en viss ängslan i blicken och tappar snabbt sitt spel vid motgång. Jonny behöver lite starkare psyke och lite mental träning för att bli en världsback. Jag är personligen ytterst tveksam till om han kan plocka fram detta, men det är egenskaper som sägs finns hos hans yngre bror Corry, som härjar i akademin. Så kanske det finns en Evans i Uniteds startelva på sikt, men jag tror inte han heter Jonny i förnamn. Jag hoppas dock att jag tar fel och att Jonny växer mentalt och blir den spelare som han skulle kunna bli. I vilket fall som helst har han gjort en lysande säsong och är otroligt duktig när han har en "pappa" i form av Vidic eller Ferdinand bredvid sig. Lite rutin och mental styrka och Evans kan bli en toppspelare, låt oss hoppas på att så blir fallet. Evans gjorde 34 matcher i år och är för tillfället första reserv i mittbacks positionen.

Nr: 24. Darren Fletcher (25 år): 9
Årets bästa spelare sett till förutsättningarna och förväntningarna. Fletcher har varit stabil hela säsongen och sprungit musten ur alla motståndare. Fletcher har länge varit en bra defensiv mittfältare med god konditionm, men har i år även utvecklat sitt passningsspel och sin förmåga att löpa in i straffområdet och skapa oroligheter för motståndarna. En fantastisk säsong av en tidigare klassisk truppspelare, och den enskillt största anledningen till att United inte räckte till mot Barcelona. Fletcher har vuxit väldigt denna säsong och kommer vara en svår nöt för övriga mittfältare att knäcka i kampen om speltid på mittfältet. Har en härlig inställning och är en otrolig fighter. Spelade 40 matcher och gjorde 4 mål, och är i princip given när United möter de bästa lagen, då Fletcher har förmågan att vinna mittfältskampen mot alla namnkunnigare motståndare, ofta på knock.

Nr: 25. Danny Simpson (22 år): 6
Enormt lovande högerback, som var lite av en sensation förra året. Lånades ut till Blackburn för att få mer speltid och spelade 20 matcher under säsongen för Rovers. Kanske hade han varit mer gynnad av att vara kvar med tanke på skadorna på Brown och Neville. Antagligen hade då Rafaels framträdande varit färre och Eckersley hade antagligen inte fått debutera. Simpson har en nyttig säsong bakom sig och kommer stärkt tillbaka för att slåss om en plats i Uniteds a-lag. Brown är tillbaka och O'Shea har varit bra, Rafael likaså. Men Neville är ute ur diskussionen och Brown är skadebenägen, så framöver kan det komma att bli en hård kamp mellan Rafael och Simpson om högerbacksplatsen.

Nr: 26. Mateus Alberto Contreiras Goncalves "Manucho" (26 år): 4
Fick "äntligen" arbetstillstånd i somras och kunde vara med och slåss om en plats, fick ett par inhopp i höstas utan att imponera och lånades i januari ut till Hull. Har varit ok i Hull men inte mycket mer och har myckat att bevisa i sommar om han ska få fler chanser. Gjorde 17 framträdande för Hull och bara 2 mål, men 9 av matcherna var som avbytare. Mitt tips är att han blir utlånad eller såld under sommaren. Hull lär vara intresserat av en fortsättning till rätt pris om de inte får köpa Campbell som är deras högst önskade spelare. Hull lär vara i nära kontakt med United i sommar.

Nr: 27. Vakant.
Ledig tröja sedan Silvestre sent i somras blev såld till Arsenal.

Nr: 28. Darron Gibson (21 år): 7
Av många beskriven som en "Carrick light" men jag är inte benägen att hålla med om detta. Gibson har en förmåga som Carrick saknar och det är ett sanslöst starkt psyke och ett självförtroende som är svårt att knäcka. Detta är egenskaper som väger tyngre än Carricks något bättre passningsspel. Gibson har också ett otroligt tungt skott som han även har förmåga att sikta välriktat med. Gibson kan dock vara något svår att ha att göra med då han ibland övervärderar sin egen förmåga, men han är en fighter som kan vara så där härligt tjurig, på ett positivt sätt, då det gör honom svårstoppad, precis som Rooney annars har patent på. I mina ögon är han mycket mer lik Keane än Carrick och jag tror att han skulle kunna bli den spelare United saknar på mittfältet om han lär sig att utnyttja sina förmågor på bästa sätt. Enorm potential som det konstigt nog ryktas om ska försvinna, till Wolves där han tidigare varit utlånad. Spelade 14 matcher och gjorde 3 mål, om han inte säljs, vilket jag innerligt inte hoppas, bör nästa säsong vara den då han tar det sista steget till a-truppen.

Nr: 29. Tomasz Kuszczak (27år): 4
Har tappat sin plats som andramålvakt till Foster och sin landslagsplats för Polen. Även om han är bra på linjen och en riktig fighter, verkar han ha svårt att kommunicera med försvararna och kommer ofta fel vid inlägg. Sämst av Unitedmålvakterna på fötterna också och det är en allt viktigare del i det moderna målvaktsspelet. Ryktet säger att han är på väg till Zenit S:t Petersburg och jag tror nog att han lämnar för att få mer speltid och kunna aspirera på en landslagsplats. Skrev nytt kontrakt förra sommaren då han var etablerad reservmålvakt och den troliga "arvtagaren" till Van Der Sar, så United bör kunna få bra betalt med tanke på att han är tredjereserv.

Nr: 30. Lee Martin (22 år): 6
Har tidigare varit utlånad till Royal Antwerp, Stoke, Plymouth och Sheffield United och spenderade hösten på lån i Nottingham Forest, där han spelade 14 matcher och gjorde ett mål. Under våren har han varit en av Uniteds bästa reservlagsspelare och står på tröskeln till a-truppen. Bör räkna med att det nu är sista chansen under försäsongen och om han vill vara med så måste han ta det sista steget nu. Nanis sviktande form och det faktum att Giggs flyttat in centralt och Ronaldo spelar mer forward än ytter(antagligen ännu mer så om Tevez försvinner) öppnar för en sista chans för Martin. Dock befarar jag att han på samma sätt som Chris Eagles aldrig tar det sista steget utan landar i en toppklubb i Championship eller en bottenklubb i Premier League. Dock bör United kunna få lite pengar för honom då han kommer att lyfta ett sådant lag. Tosic framfart i reservlaget under senare delen av våren är en för Martin besvärande faktor, men United behöver minst fyra yttrar(Nani, Park och Tosic om man alltså bortser från Giggs och Ronaldo) och jag tror att Martin har fram till Januari, då Ljajic anländer, på sig att visa vad han går för. Tar han chansen försvinner antagligen Nani och om han inte gör det säljs säkerligen Martin i januari eller juli nästa år.

Nr: 31. Fraizer Campbell (21 år): 5
Super-Campbell som han blev kallad i Royal Antwerp där han öste in mål under sin första låneperiod, har sedmera också blivit lovordad och varit en stor del i att Hull tog sig upp till Premier League med sin femton mål där. I år spelade han i båda Uniteds första matcher innan han blev utlånad till Tottenham som en del av Berbatov-affären. I Tottenham har Campbell inte gjort lika mycket mål men har ofta agerat inhoppare. 22 matcher och tre mål är facit i Tottenham, vilket kan vara att betrakta som knappt godkänt med tanke på att Tottenham köpt Keane, Defoe, Pavluchenko och Giovanni under säsongen, och Bent varit etablerad sen tidigare. Men några fler mål hade naturligtvis varit att föredra. Campbell bör ha en chans att få bevisa att han kan prestera i United om Tevez försvinner. Men det är hård konkurrens med Brandy, Macheda, Welbeck, och Manucho, även ynglingarna Brandao och Ajose är på väg uppåt. Jag tror att Ferguson ger Campbell en ny chans under försäsongen samt bevakar honom under U-21 EM, och om han tar chansen är Campbell med i diskussionen när säsongen startar, annars är nog försäljning till Hull ingen högoddsare.

Nr: 32. Carlos Tevez (25 år): 6
Carlito är en otroligt duktig spelare med härlig inställning på plan och med en enorm energi i sitt spel. Han har en bländande teknik och är sin storlek till trots väldigt svår att komma nära och att ta bollen ifrån. Det som Tevez saknar är den där skarpa målkänslan. Det blev visserligen nästan godkända 15 mål men bara 5 av dessa kom i ligaspelet vilket är på tok för lite. Tevez har också under våren blivit riktigt gnällig och konstigt nog klagat väldigt på sin speltid trots att han spelat i hela 49 matcher, vilket är mest av anfallarna. Tevez i balans är en otroligt bra spelare som jobbar hårt och gör livet otroligt svårt för motståndarnas försvarsspelare, men hans negativa inställning och oförmåga att ta till vara på chanserna i kombination med hans höga prislapp, har gjort att hans fortsättning i United är ytterst tveksam. Vi kommer att sakna den lille terriern Tevez om han försvinner, men det kommer krävas en förbättring i inställning för att vi ska kunna uppskatt honom om han stannar. Det som ligger Tevez lite till last är också att han är ganska lik Rooney i sitt spelsätt och Rooney är bättre än Tevez och därför före i rangordningen. Jag hoppas dock att Tevez stannar och att han hittar tillbaka till sitt harmoniska jag, för det är en otroligt bra fotbollsspelare.

Nr: 33. Sam Hewson (20 år): 5
Mycket lovande innermittfältare, bra på att stoppa motståndarna och väldigt kreativ, skapar chanser åt andra och går själv fram och gör mål. Utlånad till Hereford under våren där han spelade nio matcher och gjorde tre mål. Vann viktig erfarenhet och blir säkerligen utlånad igen inför denna säsong alternativt under januarifönstret. Behöver en eller två säsonger till innan han kan bli aktuell för a-laget, men potentialen finns där.

Nr: 34. Rodrigo Possebon (20 år): 7
Riktigt lovande mittfältare. Bra bollvinnare och passningsspelare. Gjorde åtta framträdande under säsongen och kan nog vara med i diskussionen under det kommande året. Var en viktig del i det ligacup vinnande laget och spås en lysande framtid. Lugn och elegant med bollen och kan nog få fler chanser nästa säsong då Scholes börjar blekna och Hargreaves ännu inte är frisk. Giggs är till åren och Possebon kan mycket väl vara med och kriga om en plats med Anderson, Carrick och Fletcher framöver.

Nr: 35. Tom Cleverley(19 år): 6
Lovande mittfältare och var med på försäsongen i Syd Afrika och på bänken i ligacupen, blev utlånad till Leicester i januari och lovordades där under sina 15 matcher, där han även gjorde två mål, skadade sig(axel) i mars och "tvingades" av United återvända till United för bästa behandling. Användbar över hela mittfältet och gör även en del mål. Kanske något för framtiden, men nästa år blir det nog ånnyo en låneperiod då mittfältet är välbesatt till numerären i den nuvarande truppen.

Nr: 36. David Gray (21 år): 5
Spelade för reservlaget under hösten och blev utlånad till Plymouth i januari spelade 15 matcher och gjorde helt ok ifrån sig enligt rapporterna, men David är 21 år nu och har inte varit nära A-truppen sedan hans hittills enda match i ligacupen 2006. Han är annars en snabb spelare och kan spela på båda kanterna och både som ytter och ytterback. Men chanserna börjar rinna ut och jag är tveksam om David "Greyhound" Gray är kvar i United nästa säsong, försäljning till Plymouth är inte osannolikt.

Nr: 37. Craig Cathcart (20 år): 7
Spelade 33 matcher varav 32 från start i Plymouth Argyle i Championship. Den nästan 190 cm långe Cathcart spås en lysande framtid och är en klassisk mittback, bra på huvudet och bra på att läsa spelet. Ferguson tror mycket på Craig och jag tror att han kommer att vara med på bänken en del nästa säsong och antagligen spela i liga- och FA-cup matcherna, kanske även i gruppspelet i Champions League. Supertalang

Nr: 38. Ron-Robert Zieler (20 år): 4
Tyske U-19 spelaren Zieler hade en sådär säsong och lyckades bara med två framträdande under låneperioden i Northampton, återvände till reservlaget i februari och har varit tvåa bakom Amos som är ett år yngre. Får svårt när Heaton återvänder och är just nu sexa i ordningen i United. Bakom jagar även lovande Academy målvakten Connor Devlin. Om Kuszczak säljs kanske Zieler blir utlånad nästa säsong, med tanke på att Foster verkar skadebenägen, annars tror jag att Zieler säljs i sommar.

Nr: 39. James Chester (20 år): 6
Lagkapten för reservlaget och fick debutera i ligacup semifinalen mot Derby. Blev därefter utlånad till Peterborough i en månad och spelade fem matcher där. Nu är han åter i reservlaget och kan bli riktigt bra. Tror att han blir utlånad igen under längre tid inför nästa säsong då Cathcart kommer tillbaka och det blir nog viktig erfarenhet för Chester. United har det något tunnt gällande mittbackar bakom Vidic och Ferdinand som har börjat att skada sig allt oftare. Evans har tagit viktiga steg och är en bra ersättare, Brown är skadebenägen och börjar komma till åren och får därmed svårare att återhämta sig för varje gång. O'Shea är ingen naturlig mittback. Just nu är det Chester och Cathcart som "slåss" om platsen som andra reserv bakom Evans.

Nr: 40. Ben Amos (19 år): 6
Målvaktstalang som fick debutera i ligacupen i höstas då alla tre målvakterna var försatta ur spel. Gjorde bra ifrån sig och har spelat hyfsat i reservlaget hela året, var med som reserv i klubblags VM. Har även spelat med engelska ungdomslandslaget och kan nog bli riktigt bra om ett par år. Spelar högst troligt med reserverna även nästa år och får turas om/konkurrera med Heaton och Zieler tills någon av de tre blir utlånad.

Nr. 41. Federico Macheda (17år): 8
Började säsongen i ungdomslaget där han öste in mål och blev snart uppflyttad till reserverna, Macheda fortsatte att producera och i januari flyttade Ferguson upp honom till A-truppen. fem matcher gav två mål, båda matchavgörande, mot Villa och Sunderland. Spås en lysande framtid och om bara inte framgångarna stiger honom åt huvudet lär vi få se mer av honom redan under nästa säsong. Om Tevez inte får nytt kontrakt(och ingen stjärna ersätter) vilket verkar allt troligare får Macheda och Welbeck slåss om platsen som fjärde(Ronaldo medräknad då han nog spelar allt mindre mittfält från nästa säsong) anfallare. Manucho, Campbell och Brandy kommer alla tillbaka efter lån och någon/några blir nog såld/a eller utlånad/e igen. Supertalang

Nr: 42. Richard Eckersley (20 år): 6
Manchesterkille om gjort debut i år med tre matcher totalt, mer beroende på skadeläget i Uniteds backlinje än Richards förmåga, men han är snabb och följsam och kan nog bli en bra ytterback, men jag tror inte att han räcker till i United. Mitt tips är att han följer Phil Bardsley(Sunderland) och Ryan Shawcross(Stoke) och blir ordinarie i en bottenklubb av Premier League, eller toppklubb i Championship, dock får han säkerligen minst en säsong till i Uniteds reserver och kanske ett par matcher till nästa säsong i Ligacupen och första omgången av FA-cupen. Om Neville, Brown och Rafael håller sig skadefria blir nog Eckersley, utlånad i januari nästa år.

Nr: 44. Ritchie De Laet (20 år): 5
Kom från Stoke på lån i Januarifönstret då han ansågs för klen för Stoke och inte fick någon speltid, United lånade honom på prestationsbasis och det var delvis som en tjänst till samarbetsklubben Royal Antwerp. Da Laet har visat sig vara ett intressant prospekt och var duktig i reservlaget under våren. United skrev kontrakt med honom inför sista matchen(en prisfråga) och gav honom sedan en chans att debutera mot Hull i sista matchen, Richie gjorde bra ifrån sig och blir nu en reservlagsspelare inför nästa säsong. Ses som en extra back-up till skadebenägna Neville, Brown och Ferdinand och får nog sikta på ligacupen nästa säsong.

Nr: 45. Febian Brandy (20 år): 5
Gjorde 18 matcher för Swansea City under hösten denna säsong, de flesta dock som inhoppare. Lånades i januari ut igen, denna gång till Hereford United och resultatet blev 15 matcher och 4 mål. Sammantaget en godkänd plus säsong för unge Brandy, nyss fyllda 20 och försäsongen får visa var han står, men han har fått viktig rutin av ligaspel och en säsong med reserverna och kanske ligacupspel i kombination med ytterliggare utlåning i januarifönstret är mitt tips för denna anfallstalang.

Nr: 99. Tom Heaton (23 år): 7
Har gjort bra ifrån sig under sin låneperiod i Cardiff City, spelat 24 matcher trots att han var borta med en skada ett par månader i vintras. Spelade för Engelska U-21 laget i höstas, men är nu 23 år och därmed överårig efter sommarens slutspel. Tog över som första målvakt i Cardiff som hamnade sjua i Championship på samma poäng och målskillnad som sexan Preston men som missade kvalet på grund av färre gjorda mål. Stor talang och jag tror att han tar över som tredje målvakt inför nästa säsong då Kuszczak antagligen lämnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar