måndag 29 juni 2009

Spelare vi minns: Salvatore "Toto" Scillachi


Vi förflyttar oss från tragedin i Colombia till Italien. De regerande världsmästarna var värdar för en av de sämsta VM-turneringar som arrangerats i modern tid. Lite mål, tråkig fotboll (fortfarande var bakåtpassningar till målvakten tillåtna) och en allmän nedgång i kvalitet var bidragande orsaker till detta. Italien knep bronset i denna turnering som de såklart enligt plan skulle vunnit. Dock förlorade de mot Argentina i semin. men i bronsmatchen mot England lyckades Italienarna vinna och dessutom presenterades en ny spelare sig för världen genom att vinna skytteligan på 6 mål (samma antal som Englands Gary Lineker gjort i Mexiko 1986). Med hjälp av Vm-krönikan det året ska jag också presentera honom här.
- Hur länge har han varit på planen? Två minuter! Vad har han gjort? Ingenting!-
så presenterade sig Vm:s blivande skyttekung, Salvatore "Toto" Scillachi i första matchen mot Östterrike. Han kom in istället för Andrea Carnevale och det blev succé direkt. Scillachi inledde sin professionella karriär i messina där han var notorisk målskytt. Efter succén här skrev han 1989 på för Juventus.

1990 Var Vialli en av de stora stjärnorna i det italienska lag som gick in i turneringen som storfavoriter. Men när turneringen avslutades var det just Scillaci som stulit showen. Han hade inte gjort många landskamper innan VM och skulle inte göra många efter heller. VM 1990 var i princip Scillachis "Five minutes of fame". Efter öpppningsmatchen målade han även mot USA, Tjeckoslovakien, Argentina(som Italien dock förlorade mot). Han krönte det hela med att slå in en straff i bronsmatchen mot England också.
Scillachi fortsatte sin karriär i Juventus efter VM. 1992 bytte han klubb och gick till Inter. Där gick det dock inte speciellt bra och redan 1994 skrev han på för Jubilo Iwata i Japan och blev därmed den första italienare i en japansk klubb.
1999 slutade han med proffesionmell fotboll och äger nu en ungdomsakademi i hemstaden Palermo. När han slutade hade han spelat 16 landskamper för Italien och gjort sju mål. HAn hittade med andra ord aldrig tillbaka till den form han visat under VM. Dock drog han hela världens blickar till sig under turneringen och har för alltid en plats i italienarnas hjärta. Därför är Salvatore Schillaci en spelare vi minns!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar