torsdag 25 juni 2009

U-21 EM efter gruppspelet

Jaha då var gruppspelet avslutat och semifinalerna väntar. Mina förhandstips var inte att lita på, eller om man hellre vill, det blev några överraskningar på vägen... För det första var Spanien en jättebesvikelse och sen överraskade Sverige med att stå pall när det gäller för ovanlighetens skull. Nåja semifinalerna blir alltså Italien mot Tyskland och England mot Sverige. Vågar man tippa på Italien mot Sverige i final? Ja tror det, då spelet i grupp B varit klart sämre än i Grupp A. Ok, då går vi över till genomgången om vem jag tyckte vi skulle titta på, och vem som faktiskt var sevärda av de jag trodde och de som jag inte kände till.


I Italien var Balotelli för mig en besvikelse, jag visste att han är en enorm humörsspelare, men jag trodde att han skulle glänsa mot spelare som trots allt bör klassas som sämre än de han möter i Serie A normalt. Han var högst medioker, även om målet mot Sverige var snyggt, och är i stort behov av en mognadsprocess. Acquafresca har varit ganska hyfsad, han är målfarlig, men inte med så mycket i spelet. En kille som kan blixtra till och avgöra och sådana behövs naturligtvis alltid. Giovinco var bättre än förväntat, han har fått lite mindre speltid i Juve än vad man kan tro av hans EM spel, men han är liten och har lite svårt emellanåt i det fysiska spelet. Dock är han helt klart en man för startelvan i Serie A och en av turneringens bästa så här långt. Marchisio har däremot klarat det fysiska spelet alldeles utmärkt och kan nog på sikt bli en ersättare för De Rossi och Gattuso på mitten i det riktiga landslaget. Båda genoaförsvararna Bocchetti och Criscito har båda varit stabila med den förre något bättre än den senare, och de kan vara nog så viktiga för Genoas framfart i nya Europa League till hösten. Motta i försvaret har varit stabil även han och är ungfär som jag förväntat mig, kommer vara en stabil och säker spelare i mång år framöver. Cigarini däremot har faktiskt varit bättre än jag väntade mig, han syns kanske inte så mycket som Giovinco och Marchisio men jobbar oerhört bra i det tysta, Cigarini har imponerat på mig och det skulle inte förvåna om han återfinns i en större klubb än Atalanta redan i höst.


Serbien har i det stora hela varit en stor besvikelse och framförallt har anfallsspelet varit svagare än väntat. Skanaden av Djordevic som bröt benet precis innan EM har nog varit större än vad man hoppats på. Kacar har däremot levererat och varit riktigt bra, han känns äldre än övriga spelare och är inte rädd att utnyttja sin fysik, en säsong till i Berlin, sen tror jag nog att Kacar återfinns i en riktig toppklubb. Hade hans cykelspark mot Italien gått in, istället för i stolpen hade Serbiens EM sett annorlunda ut. Tosic var riktigt bra mot Italien och hyfsad mot Vitryssland, men mot Sverige när jag såg honom live försvann han dessvärre ur matchen och hade bara två bra moment under de 67 minuter han spelade, han har det i sig men behöver mer boll rättvänd och är nog i behov av ett år till innan han kan utmana på riktigt. Har dock en härlig vänster och är farlig när han kan utnyttja den fullt ut. Sulejmani var en enorm besvikelse och fick ingenting uträttat, Ajax lär ångra att de gav så mycket som 170 miljoner för honom. Obradovic fick konstigt nog nästan ingen speltid, men honom har jag sett i det riktiga landslaget och han är rikigt bra. Dock får han nog göra en säsong till i Partizan då han inte fick möjlighet att skylta för sig i detta EM. Smiljanic var helt ok framförallt i matchen mot Italien som var Serbiens absolut bästa. Milinkovic spelade bara en halvlek och var godkänd i den, men inte mer än så. Tomovic var bäste försvarare i Serbien som defensivt var stabila hela gruppsspelet, men hade lite oflyt med domaren i Sverige matchen och blev utvisad, vilket naturligtvis misskrediterar hans insatser i EM. Kommer dock att bli en riktigt bra försvarare i spåren av Vidic, han spelar på samma fysiska och uppoffrande sätt. Värt ett omnämnande är dock två spelare jag inte hade med i förhandstipsen, den defensive mittfältaren Fejsa från Partizan och samma klubbs ytter Tomic som snurrade ordentligt med Sveriges Johansson, i sitt enda inhopp i EM.


Sverige överraskade positivt och spelar en härligt anfallsglad fotboll och Toivonen och Berg är EMs hetaste anfallspar. Båda är ju redan proffs i Holland, och PSV släpper nog inte Toivonen, men Groningen kan få svårt att behålla Berg som ser ut att vinna skytteligan och är redan historisk med sina fem mål. Spekulationerna säger att Ajax redan är överrens med Groningen om en övergångssumma om cirka 117 miljoner, och det är nog en vettig väg att gå för Berg. Elm däremot hade jag väntat mig mer av efter hans genombrott i A-landslaget, han har varit relativt anonym i EM. Dahlin i målet har varit stabil även om han kanske skulle varit mer aktiv vid Serbiens mål, kanske han är rätt man för att växa in i rollen som etta efter Isaksson. Wernbloom har fått bra kritik, men jag tycker inte om honom. För mig är han en fuskare och ett råskinn och jag har väldigt svårt för honom som representant för Sverige. Han kan säkert lyckas hyfsat i Alkmaar, men han är tjurig och gnällig och kommer att få svårt att hålla sig ifrån de gula korten. Spelar hela tiden på gränsen till fult eller strax förbi densamma. Tror dock att AZ Alkmaar får svårt att upprepa fjolårs säsongen som lag, och jag tror att han kan få svårt med humöret när laget går knackigt. Jag hoppas att han mognar, men tror det knappt. Olsson hade nog trott på mer speltid, och var pigg i inhoppet mot Italien. Dock gjorde han inget väsen ifrån sig mot Serbien, får nog dåligt med speltid i Blackburn och måste ta tillfället i akt mot England då Bajrami är avstängd och Olsson borde få chansen. Bengtsson har varit strålande och lär få bra erbjudande efter EM, riktigt stabil mittback som visar att han pallar trycket. Mellberg, Hansson och Majstorovic är alla komna till åldern och Bengtsson är helt säkert en del av Sveriges nästa generation i A-landslaget. Harbuzi har inte fått någon tid att glänsa, men bör få chansen mot England i semin då Wernbloom inte helt oväntat är avstängd. Återstår att se om han tar chansen när den dyker upp. Två överraskningar för mig även i det svenska laget. Lagkapten Bjärsmyr har varit väldigt bra bredvid Bengtsson och verkar vara på väg till Grekland efter EM. Men den riktigt stora positiva överraskningen är helt klart Svensson som varit helt strålande som defensiv mittfältare.


Vitryssland var som väntat det svagaste laget i gruppen och det är egentligen ingen av mina "watch-outs" som har imponerat. Målvakten Chesnovski verkar knappast vara någon ny Yashin med flest insläppta mål i turneringen. Backstjärnan Shitov har inte förstärkt sina aktier efter att blivit bortgjord ett par gånger mot Sverige. Kryvets har vart helt ok men utan att glänsa och är väl kvar på samma ställe som innan turneringen. Sivakov har varit direkt dålig och Cagliari lär få svårt att bli av med honom. Det enda utropstecknet i Vitryssland har varit Kislyak med ett fantastiskt skott, med fortsatt utveckling, har Dinamo Minsk en liten guldklimp i honom.


I grupp B har Spanien varit en stor besvikelse och Krkic har väl inte imponerat på någon? Capel som jag trodde mycket på fick bara en timme totalt i speltid och det gav inget direkt resultat. Raul Garcia är väl den som gjort bäst ifrån sig i Spanien och varit bra på mittfältet. Jurado har varit ok men jag tycker han är lite omständig i sitt spel och fick inte uträttat så mycket. Molina är spelskicklig och kom till ett par resultatlösa avslut och "El Pirata" fick ingen guldskatt med sig hem. Xisco fick chansen delvis på Capels bekostnad men det enda avtrycket han lämnade var en jättemiss från cirka två meters avstånd. Newcastle försöker nog hitta en ny adress åt spanjoren ändå, misstänker att man behöver andra kvaliteter i Championship än de Xisco besitter. En överraskning fanns det dock i Spanien och det var målvakten Asenjo som var strålande, men när Spaniens bästa är målvakt är det något i spelet som inte stämmer.


England vann gruppen men faktiskt utan att imponera särskillt. Walcott har bara haft ett par ögonblick av imponerande moment och var faktiskt helt värdelös mot Finland. Agbonlahor har blandat och gett och får inte mer än godkänt totalt. Milner är duktig och det har han visat men herregud vad enbent han är, borde inte vara möjligt på denna nivå. Mancienne var bortgjord mot Finland och blev korrekt utvisad, avstängd mot Spanien och sen joggade han runt med de andra i Tysklandmatchen, en klar besvikelse så här långt. Richards har varit stabil på en hög nivå och kommer nog att aspirera på en A-landslagsplats inom kort, men han har haft en brokig säsong i City och eventuellt skulle han må bra av en flytt. Byter han med Lescott i Everton måhända? Cattermole har varit bra som mittfältsgeneral och kan mycket väl få nya jaktmarker efter EM. Gibbs har varit helt ok på vänsterkanten och kan nog få fler chanser i Arsenal under nästa säsong. Slutligen har Campbell gjort ett riktigt snyggt mål mot Spanien när han skottfintar bort backen och skjuter välplacerat med fel fot. Har fått en halvlek per match och gjort hyfsat ifrån sig på den tiden. Men i det stora hela tycker jag inte någon enskild spelare gjort sig någon större förtjänst av turneringen hittills måhända Cattermole och Richards kan vara undantagen.


Tyskland har däremot varit bättre än förväntat. Özil har gjort det mesta rätt även om han borde satt någon av sina chanser mot Spanien och Neuer i målet har varit riktigt bra. Mittbacken Höwdes har också stärkt sina aktier ordentligt efter en stabil och säker insats i försvaret, och frågan är om inte någon av toppklubbarna i Bundesliga plockar in honom, Dortmund kanske? Den lille tekniske dribblern Marin som nämns som den nye Hässler har varit vass och det har gett eko redan, Werder Bremen har lagt beslag på talangen mitt under EM. Kehdira har varit hyfsad och spelat samtliga minuter hittills men har inte riktigt kommit fram till avslut som annars ska känneteckna hans spel. Castro har varit väldigt bra och hans genomlöpning och kyliga avslut mot England var den matchens höjdpunkt. Wulfsburg Dejagah har också varit mycket bra och förtjänar att omnämnas då han ständigt är ett hot för motståndarna.


Slutligen har vi Finland, och inte oväntat blev de sist i grupp B, men laget har visat stor karaktär och har stått upp bra mot alla motståndarna i gruppen. Hatemaj har visserligen blandat och gett en del, men är utan tvekan på väg mot något större, framförallt Atens Perparim har varit bra. I Sparv har Halmstad en väldigt bra och målfarlig mittfältare som spelar med stort hjärta. Man nog kan få ganska bra betalt för när/om man säljer honom vidare till en större klubb. Portin har varit ganska stabil men det finländska försvaret har inte imponerat, och han blir nog kvar i Jaro ett par år till. Både Hakola och Pukki har varit stora besvikelser och inte alls imponerat, däremot har Sadik varit bättre än väntat och kanske kan han flytta vidare från Bielefeld till en större klubb i Bundesliga.


Nu väntar Semifinalerna och fortsatt chans att imponera för spelarna i England, Sverige, Italien och Tyskland. Jag återkommer efter finalen med EM elvan och slutspelets Golden Player. Kan någon från de utslagna lagen ta en plats eller kliver någon fram och gör det lilla extra i slutspelets avgörande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar