måndag 20 december 2010

The day after tomorrow



Filmen med samma titel som detta inlägg gick på TV igår och jag kom att tänka på nedanstående

När en legend lämnar gör han plats för en ny...

Som bekant vid det här laget har nu Ole-Gunnar Solskjaer gjort sin sista match som reservlags coach för United och är på väg hem till Molde. Med sig tar han U-16 coachen Mark Dempsey och reservlagets försvarstränare Richard Hartis. Solskjaer har för avsikt att bygga upp Molde till ett mini-United och får med Fergusons välsignelse alltså med sig ytterliggare två personer ur personalen. Naturligtvis finns det mer tankar på detta än att bara låta Solskjaer pröva sina vingar. Från Molde har United förutom Ole-Gunnar även hämtat reservlagets mittfältsdirigent Magnus Eikrem som nu nosar på A-truppen och målfarlige Mame Biram Diouf som för nuvarande är framgångsrikt utlånad till Blackburn. Så banden mellan United och Molde är redan ganska starka och Solskjaer kommer nu att bli huvudansvarig för scoutingen i Norge(han var starkt bidragande i ankomsten av Diouf, men även av Josuha King som också är norrman om än ej från Molde) och Dempsey är med för att förädla talanger på plats och implementera the United way of playing. Med Hartis också på plats täcker man även in banden i defensiven. Där man nyligen satt den forne stjärnbacken Patrik Andersson som scout. Så bli inte alltför förvånad om det inom ett par år dyker upp en ny Henning Berg eller Ronnie Johnsen i Uniteds U-lag, förädlad i Molde och scoutad av Patrik Andersson.

Inte bara släpper man iväg Solskjaer för att bygga upp en norsk plattform utan man gör även plats i de egna leden för de som inte längre kan platsa på planen. När Sommaren kommer känns sannolikheten oerhört stor för att en viss herr Neville som nu har kompletterat sin tränarutbildning, tackar för sig på planen och fortsätter i Uniteds Youth Academy eller som försvarstränare för reservlaget. Vad Scholes anbelangar så är väl skadan som just nu håller honom av planen kanske avgörande för om han tar en liknande roll, kanske blir de just dessa två tillsammans som tar hand om reserverna eller också flyttar man upp Paul McGuinness till reservlaget och låter Scholes och Neville ta hand om U-18 tillsammans. Där redan forne storspelaren Brian McClair är verksam.
Paul Mcguinness är föresten ytterliggare en otrolig Unitedprodukt. Hans pappa Wilf McGuinness var en av de berömda Busby babes, och Paul föddes in i klubben han var talangfull och spelade sig hela vägen upp till reservlaget men lyckades aldrig ta steget in i a-truppen, däremot var han även talangfull i skolan och tog sin examen i organisation och ledarskap och lade av med fotboll. När Ferguson kom till klubben fick han Paul till att börja spela med reserverna igen och till att ta sina tränarlicenser och har nu varit 18 år i klubbens ledarorganisation med specialitet på att lära unga spelare balansen mellan skola och fotboll och se till att hålla sig fokuserade på hälsa och kunskap. Pappa Wilf fick sin karriär förkortad av skador och Paul är alltså själva sinnebilden av att andas och leva, United och ändå förstå vikten av skolan och att inte alla kommer ta sig hela vägen in i a-laget, men att alla i Uniteds organisation skall stå väl rustade även om de inte går hela vägen inom fotbollen.
Förutom Neville och Scholes kan det mycket väl vara Van Der Sars och Giggs sista säsong också. Van Der Sar kommer att flytta hem till Holland och är redan bunden till organisationen som scout, och Van Der Sar har starka band till Ajax, vilket bådar gott för framtiden då Ajax är en av världens bästa fotbolls akademier. Giggs är ämnad för större uppdrag än u-lagen och kan mycket väl bli assistent till Sir Alex eller ta ett eget lag direkt, möjligtvis tar han Solskjaers förra roll som reservlagscoach, men oavsett vilket kommer han att vara bunden till United precis som storheter före honom. Men när det gäller Scholes och Giggs så kan det mycket möjligt bli en säsong till innan de tar steget till tränarsysslor.

För övrigt har jag en teori om att en viss golden boy är på väg tillbaka till United. Förhållandet med sin celebra fru knakar och hemlängtan till övriga familjen verkar stor, han syns ofta på matcherna och han pratar om United allt oftare i media, där det annars mest handlar om otrohetsaffärer och äktenskapskris istället för som tidigare fotboll och mode. Personligen tror jag att David Beckham precis som Gary Neville kommer att sluta efter denna säsong och de två bästa polarna kan mycket väl återförenas i Uniteds U-18 lag. Beckham har redan sina fotbollsskolor världen över och kommer troligtvis att fortsätta med dessa och som United ambassadör, men jag tror även att han kommer att synas allt oftare i sitt "slott" i Manchester och allt oftare på Carrington med polarna Neville, Scholes och Giggs. Där tror jag att han kommer ta sina tränarutbildningar och leva det liv han saknat under många år nu med fotbollens kärna, de unga brinnande talangerna. Naturligtvis i kombination med den glamour som omger honom. Men jag tror att han allt mer önskar det liv han hade tillbaka. Visst han kan vara för stor för att det ska vara möjligt att gå tillbaka, men jag är övertygad om att han i alla fall delvis kommer att vara med Neville i organisationen. Även om han säkert mer kommer att vara en ambassadör som flyger runt i världen och marknadsför United.

En annan betraktelse är att Nicky Butt har börjat blogga för ManUtd.com som spelare i Hong Kong och har tagit på sig en ambassadör liknande roll för United i Kina, Butt ska börja sina tränarkurser i maj... Ferguson fledlings kommer tillbaka i ny form. Lita på det och betrakta vad Ferguson sa i samband med att han introducerade dessa spelare och undvek att ersätta storspelare utan satsade på unga talanger, när det sades att man inte kan vinna något med "kids" bevisade Ferguson att det gick och vann dubbeln med Neville gånger två, Scholes, Beckham, Butt och Giggs. Men det han sa var: "I'm not building for tomorrow, I'm building for tomorrows, tomorrow". Nu är det snart "the day after tomorrow" och det känns som om Fergusons "masterplan" är på väg att slå igenom med full kraft. Fergusons nätverk av före detta storspelare med band till United är världsomspännande och snart nog är "the fledglings" åter samlade i United, inte längre som okända ynglingar utan som stora krafter i världsfotbollen.

Bäva Arsenal, Bäva Ajax, Bäva Barcelona

Welcome to Manchester

1 kommentar:

  1. Schyssta teorier, även om Beckham verkar vara lagom förvirrad i sin egen framtid. Tottenham, Arsenal och United. London eller Manchester, kanske hamnar han i Milan igen?

    SvaraRadera