fredag 13 mars 2009

Bye bye Italy

Efter senaste Champions League omgången står det ganska klart att italienska lag inte längre håller högsta klass. Inget av de italienska lagen gick vidare och i ärlighetens namn var det väl enbart Roma som var nära att gå vidare. De missgynnades istället av dåliga straffskyttar och en målvakt som verkade ha nerverna på utsidan när han mötte Arsenals unga straffskyttar. Inte en tillstymmelse till psykningar där inte.

Nu är väl inte italienarnas största problem straffskyttet. De har snarare växt fast i tron att "gå-fotboll" är sättet att spela på. Det är vackert när det fungerar, men lättläst av motståndarna. Mot ett lag från exempelvis England märks skillnaden extra tydligt. Här är det power bakom varenda tackling och löpning, allting sker i snabb rörelse och med max 2 tillslag. Fler felpassningar kanske, men oerhört effektivt och vackert när det fungerar. Men kan det vara fler orsaker till italienarnas haveri? Milans mittfältare Clarence Seedorf menar att lagen i Italien måste vara självkritiska och lära av England. Här handlar det inte enbart om ekonomiska förutsättningar utan även om att få tag på de bästa spelarna i unga år. Ronaldo i United är ett bra exempel. Men även Fabergas i Arsenal är en sådan spelare. Hämtad i unga år och dominant i ligan. Kanske betyder han mer för Arsenal än vad Ronaldo gör för United? Se bara Gunners kräftgång i Fabregas frånvaro.

Seedorf menar att det handlar om ledarskap och att bygga en riktig struktur. Detta saknas ofta i italienska lag. Detta är något som mittfältaren menar att Italien måste lära av England.

Personligen tror jag att den italienska ligans kvalitetstapp beror på många orsaker. En av dem är säkerligen bristen att knyta till sig de unga talangerna. Framförallt handlar det om att hitta rätt spelare så att lagen får struktur. Här har italienarna mycket att lära. Det går inte att spela fotboll som rena individualister idag. Det ska bli spännande att följa de italienska lagen framöver. Risken är att alltfler stjärnor väljer en annan liga för att ha chansen att vinna Champions League. Kanske får vi se Zlatan i Gunners nästa säsong? Han har ju redan en tröja med nummer och allt.

Helgens "måstematch" borde vara United-Liverpool. Liverpool måste vinna för att ha en mikroskopisk chans att knipa ligatiteln. Tyvärr tror jag inte att de har någon chans. de har darrat förr och kommer att darra igen. så mitt tips lyder 2-0 till United.

I övrigt ska det bli spännande att se om de där jävla Aston Villa kan förlora någon gång. Och om Arsenals svacka är över. Eduardos vackra mål senast kan ju vara ett tecken på det. Go Gunners Go!

1 kommentar:

  1. Eduardo rapporteras vara skadad igen så Arsenal får nog hoppas på mirakel mål från Bendtner... Kanske kan vinsterna mot storheter som Burnley och West Bromwich ha räckt till för att inspirera till stordåd mot Roma, du får hoppas på att det nyvunna självförtroendet räcker till även framöver... Villa har flera tuffa matcher framför sig så hoppet bör leva hos kanonerna.

    SvaraRadera