måndag 10 augusti 2009

Inför Bundesliga

Trots att tyska Bundesliga redan startat ska jag ge mig på ett tips om hur den slutar. Bundesliga är intressant i två aspekter. dels har ligan det högsta publiksnittet i Europa och dels det högsta målsnittet av Europas högsta ligor. Bäddat för både publikfest och målfest. Detta bevisas inte minst i dortmund, där man varit tvungen att stoppa försäljningen av biljetter då det inte finns mer plats på läktarna. KUL!


Kvalitetsmässigt råder det delade meningar om Bundesliga. Många menar att ligan inte håller någon högre kvalitet medan andra rankar den som topp 3-4 i Europa. Tyskarna själva bryr sig inte så mycket de älskar Bundesliga i vilket falll. Och trots Tysklands ständiga topplaceringar i stora turneringar ser man få tyska spelare i andra ligor. Det måste ju bero på något?





Förra säsongen vann Wolfsburg ligan för första gången i klubbens historia. Och de gjorde det med ligans överlägset vassaste anfallspar i brasilianaren Grafite och bosniern Edin Zieko. Klubben tränades av Felix Magath men han lämnade inför säsongen (till Schalke 04) och in kom Armin Veh som misslykats i stuttgart. Intressant att se hur det går för honom i år. Jag tror dock natt Bayern München återtar ctronen som Tysklands bästa lag. Tipset inför säsongen ser således ut såhär:





1. Bayern München


Klubben har hittills inte misslyckats att ta ligatiteln två år i rad. I fjol var Jürgen Klinsmann huvudtränare och kom med vad spelarna tyckte en massa konstiga idéer både om spelet och det som händer utanför plan. I år tränas laget av holländaren Louis Van Gaal som kommer direkt från den holländska mästarklubben AZ Alkmaar. Dessutom har klubben gjort den dyraste värvningen Bundesliga någonsin i Mario Gomez (320 miljoner från Stuttgart). Lägg därtill spelare som Ribery, Van Bommel, schweinsteiger, Luca Toni, Miroslav Klose och Tim Borowski så har ni bara några av stjärnorna. Intressant också att se vad Hamburgförvärvet Ivica Olic kan göra.





2. Wolfsburg


Volkswagen ägda Wolfsburg har inte tappat någon av de mest tongivande spelarna. Däremot har tränaren Magath rört på sig vilket är en stor förlust. Laget har ligans vassate anfallspar, men det ska mycket till om de ska upprepa bedriften fråjn i fjol (etta och tvåa i skytteligan). Klubben slog också rekord i antalet vunna matcher i rad i Bundesliga (10 stycken) i fjol. I år blir de omkörda av Bayern München, men en andraplats klarar de. Laget är realtivt ungt och många av spelarna är fortfarande hungriga.





3. Hertha Berlin


Dök upp som en liten outsider i fjol och kommer att göra det bra även i år. Spelar en rak och snabb fotboll med många inlägg och stor bredd. Bakåt är de solida och den tjeckiske burväktaren Drobny höll nållan hela nio gånger i fjol. Berlin har en mycket bra ungdomsverksamhet och en mycket väl fungerande scoutingverksamhet som gjort att de plockat en rad talanger från bl.a Brasilien. Håll ögonen på brassen Cicero eller serben Gojko Gacar, som bl.a ryktas vara intressant för Lazio. Kolla också in den irrationelle yttern Patrick rebret, en egen produkt som fick lite av genombrott i fjol och kan bli ännu bättre i år.





4. Schalke 04


Felix Magath lämnade Wolfsburg och ska nu göra underverk med Schalke 04 är det tänkt. Det blir inte guld i år men laget som hamnade åtta förra året kommer säkerligen att kunna erövra fjärdeplatsen. Med Manuel Neuner och Rafinha har de en av Tysklands bästa målvakter (och målvakt i tyska Guldlaget från U-21 EM) samt en stabil men galen försvarare. Kroaten Rakitic är lagets nummer 10 och en riktigt duktig fotbollspelare. Lägg därtil Kevin Kuranyi som gjorde 14 mål i fjol och Gerald Asamoah som kanske kan vakna till liv igen nu när en ny tränare kommit. Får Magath allt att klaffa kommer det att vara kul att bo i Gelsenkirschen igen (Nåja, mindre tråkigt iallafall...)





5. Hamburg


Laget som ständigt underpresterar. Hamburg hade ett antal chanser att ta igen försprång förra året men förlorade eller spelade oavgjort och hämtade således inte in de poäng som behövdes. Till slut slutade "Rothosen" femma. Tränaren Martin Jol stack till Ajax (Han körde dit i sin tyska tjänstebil vilket väckte starka känslor bland supportrarna i Hamburg) och in har Bruno Labbadia kommit. Han fick inget nytt kontrakt i Leverkusen. HSV känns stabilare i år, trots förlusten av Ivica Olic. Nyförvärvet, vår svenske U21 stjärna Markus Berg ska med hjälp av Petric och Guerrero försöka att fylla tomrummet. Trots en av de finaste arenorna i landet och ett massivt supporterstöd känns det som en femteplats är vad de mäktar med i år. Här saknas lite spetskvalitet för den absoluta toppstriden.





6. Stuttgart


Förlorade Gomez till Bayern München och har, tro det eller ej kultspelaren Jens Lehmann i mål. Han har hunnit bli 40 vid det här laget men håller fortfarande en hög nivå. Blandingen av gamla rävar och unga hungriga spelar gör stuttgart intressant,men det krävs att alla levererar. Håll ögonen på: Matthias Schwarz, mittfältare som fostrats i Bayern München. Även stefano Celozzi i försvaret tåls att tittas lite extra på. Sedan händer det ju alltid saker runt Jens Lehmann...





7.Werder Bremen



För Werder Bremen är det full fart framåt som gäller. Dock var laget bara trea vad gäller målfabrikation framåt i fjol och de släppte dessutom in fler mål än de nio lag som hamnade före dem. Så i år är det upp till bevis för Markus Rosenberg och de andra i laget. Har värvat Marko Marin från Mönchengladbach för cirka 100 miljoner. Kan han vara lösningen på lagets problem? Jag tror intee att det räcker till mer än en sjundeplats i år.


8. Dortmund



Laget hade 15.000 åskådare på första träningen inna säsongen skulle börja. Lägg till cirka 10 000 personer så har vi gula väggen, eller Südtribune på signal Iduna Park i dortmund. laget är hetast i Europa vad gäller publik då de ligger oftast ligger i topp vad gälelr hemma snitt (78 000 åskådare). 32 000 av fansen är medlemmar i föreningen och i år hoppas de såklart på framgångar för sitt Borussia. Men de måste täta til bakåt om de ska kunna komma högre upp. Frågan är om U-21 guldmedaljörerna Hummels och Schmelzer klarar det?


9. Hoffenheim



Fjolårets skrällag i ligan och en riktig Åshöjdensaga. Byn Hoffenheim har i år fått een sprillans ny arena som tar 10 gånger så många åskådare än vad som bor i hela byn. Dessutom har man lyckats locka hem målvakten Timo Hildenbrand från Spanien. Hade inte stjärnan Vedad Ibisevic skadat sig hade laget säkerligen hamnat högre upp i serien i fjol. I år blir de inte bhättre än nia , det andra året är alltid svårast och motståndarna kommer att ha respekt för Hoffenheim i år.




10 Bayer Leverkusen



För bara några år sedan var Leverkusen laget på allas läppar. Laget slutade evig tvåa i det mesta och fick öknamnet "Neverkusen" eftersom de aldrig lyckades vinna någonting. I år har Sami Hyypiä värvats från Liverpool och dessutom komemr greken gekas tillbaka från utlåningen till Portsmouuth. Lägg därtill några U-21 landslagsmän som man hoppas mycket på. Tyvärr räcker det inte till mer än en 10:e plats i år.


11 Bochum



Klarar sig kvar, som vanligt men laaget bjuder inte på något speciellt spännande i år. Svenskarna Matias Concha och Andreas Johansson finns i laget. sätter stort hopp till 22-årigee Dennis Grote som fanns med i tyska U-21 truppen i EM. Men som vanligt ligger lageet i de nedre regionerna.


12. Köln

Köln andas franrtidstro och "kungen" har kommit tillbaka. Jag talar naturligtvis om Lukas Podolski som återvänt. Slovenen Novakovic öser in mål i det slovenska landslaget och det verkar som om han kommer att fortsätta på den inslagna vägen även nästa år, också i klubblaget.

13 Hannover

Laget måste hålla tätt bakåt och undvika skador. Gör de det så kan de hamna alltemellan plats 5- 13. Gör de inte det så kommer de tyvärr inte högre än 13.e plats. Försvarsspelet är ett orosmoment också, så Hannover känns svårtippat i år.

14.Frankfurt
Michael skibbe Tysklands tidigare förbundskapten (eller egentligen assisterande. Han var bara förbundskapten på pappret då Rudi Völler saknade licens) har tagit över laget och fansen tror mycket på honom. Dock måste laget höja sig rejält för att hamna på övre halvan i år. Snabbe Iranieerna Mehdi Mahdivikia är en kul spelare att titta på, han nästan svävar fram på planen. Dock är han inte lika bra som han varit.


15.Nürnberg

Den gamla storklubben har varit nere i andraligan och vänt ett antal gånger. Nu är de tillbaka igen och de kommer att få kämpa för att hålla sig kvar. slutade trea i " Bundesliga förra året och det var främst försvarsspelet som imponerade. Frågan är dock hur laget håller tempo och anfallsmässigt för en högre nivå? Får tillbaka greken Charisteas i år, men han kan knasppast axla allt ansvar själv, eller?

16. Mönchengladbach

Har tappat två av sina kuggar i Marin till Werder Bremen och Alexander Baumjohann som gått till Bayern München. Laget känns aningen föråldrat och får riktigt svårt att hålla sig kvar om inte någon av ungdomarna lyckas fylla tomrummet efter de flyktade spelarna.

17. Freiburg

Har en mycket framgånngsrik ungdomssida och i laget ffinns inte mer än 6 egna produkter. men det och den rution de trots allt har med ett årigt bundesligaspel räcker inte Laget åker ur i år. det är dock värt att hålla öggoneen på andreas Glockner som kan blir riktigt bra om hans utvecklingskurva fortsätter uppåt i samma takt som hittills.

18 Mainz

Laget har inga stora pengar att röra sig med och har de senaste åren varit lite ängsliga att släppa fram unga talanger. Likadant komemr det nog att se ut i år och det ska väldigt mycket till om laget ska klara sig kvar. Miroslav Karhan är lagets härförare och den som ska vara "pappa" till de yngre spelarna. men truppen ser tunn ut i år. Men trots att Mainz åker så ska man alltid räkna med att de kommer tillbaka om några år igen.


Trots att första omgången spelats syns såklart inga riktiga tendenser ännu. Får min del är det intyressant att se hur München, Wolfsburg och Hamburg står sig i början. Likaså ska det bli intressant att se hur det går för Rosenberg i Bremen. så jag bänkar mig framför TV:n (Eurosport 2 ska visa Bundesliga i år) och håller tummarna för HSV i år. Även om hjärtat och hjärnan inte tippar Likadant som ni kan se här ovanför.

Jetzt spielen wir Fussball!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar