fredag 7 augusti 2009

United inför säsongstarten

Uniteds säsong börjar på söndag med Community Shield matchen mot Chelsea. Så nedan kommer jag kort gå igen lagdelarna, och läget inför starten.

Målvakter:
På målvaktssidan är läget oförändrat förutom att Tom Heaton är åter från lån.
Edwin Van Der Sar har brutit ett finger och ett ben i handen och beräknas vara borta i 8 veckor, ett stort avbräck för United naturligtvis och tufft för VDS att komma tillbaka sen.
Ben Foster bör vara Fergusons förstaval under VDS frånvaro och kanske är detta chansen som Foster väntat på, kan han etablera sig som nummer ett har han goda möjligheter att bli utagen till VM 2010 och kanske ta över tröja nummer ett permanent. Tomasz Kuszczak har varit bra under försäsongen och framförallt gjorde han bra ifrån sig mot Valencia igår. Han skuggar Foster och hoppas att han kan ta platsen som förstahandsvalet. Bakom de tre jagar den unga trion Ben Amos, Tom Heaton och Ron-Robert Zieler och någon av dess blir antagligen utskickade på lån. Målvaktssidan ser alltså relativt bra ut och Foster kan nog ta chansen som har dykt upp. Kusczcak har bättre reflexer än Foster och är bättre på linjen, men Foster är mycket bättre på föttern och på inlägg och hörnor, samt har en större pondus och bättre utkast. Dessutom brukar Kusczcak göra ett riktigt misstag per match.

Ytterbackar:
Patrice Evra är gjuten till vänster och John O'Shea bör ligga bäst till på högersidan efter fjolårssäsongen. Men Rafael Da Silva och Fabio Da Silva skuggar tätt bakom, och Wes Brown lär även han göra anspråk på högersidan, liksom kaptenen Gary Neville. Utöver dessa har Richie Da Laet imponerat och kanske kan han vara med och slåss om platserna. Danny Simpson och David Gray jagar också speltid. Uniteds stora problem på ytterback sidan och i hela försvaret är den stora skadebenägenheten. För tillfället är Neville, Brown och Rafael skadade och framförallt de två förstmämnda har stora skadeproblem. Neville gör med stor sannolikhet sin sista säsong och kommer nog inte spela mer än max 20 matcher. Brown kan om han får vara skadefri en längre period ta en startplats, men han är sällan frisk mer än ett par veckor på sin höjd. Da Silva tvillingarna har också visat sig ha lite otur med småskador, men bör vara heta aspiranter på att spela vars 20 matcher denna säsongen. Alla skadorna har gett Da Laet chansen och han är att räkna med i år. Simpson och Gray får det svårt och kan nog räkna med ytterliggare vars en låneperiod. Evra och O'Shea bör alltså vara förstaval om inte O'Shea behöver hoppa in i mittförsvaret.

Mittbackar:
Rio Ferdinand är vise-kapten och styr Uniteds backlinjen. Nemanja Vidic var Uniteds bästa spelare förra säsongen och är gjuten brevid Ferdinand. Jonny Evans gjorde en stark säsong i fjol och kommer att få mycket speltid i år också. Bakom Evans eller egentligen före honom är Wes Brown ett bra alternativ och John O'Shea kan också användas i denna position. Bakom dessa fem jagar Craig Cathcart och James Chester speltid. Cathcart spelade mot Bayern i förra veckan med gott resultat och kan nog få speltid i cuperna i år. Chester blir troligen utlånad om inte skadorna hopar sig redan inledningsvis på säsongen. Ytterliggare bakom finns Jonnys lillebror Corry Evans och kanske kan han ta ett kliv fram i reservlaget i år. Ferdinand och Brown har haft mycket skador den senaste tiden och Ferdinand håller bara för en match i veckan, detta har gjort att Vidic fått dra ett tungt lass och har därigenom dragit på sig förslitningsskador.

Försvaret är alltså oförändrat från förra säsongen förutom att Eckersley försvunnit. Som helhet är försvaret otroligt bra men fruktansvärt skadebenäget och skulle i mitt tycke egentligen behövt förstärkas med en kvalificerad mittback föredragsvis Neven Subotic i Dortmund, men dett kommer inte att hända och förhoppningsvis kan Brown och Ferdinand förbättra sin hälsa denna säsong. Det troliga är dock att Ferguson kommer att rotera ganska kraftigt och Rafael och O'Shea tar högerbacken, Vidic, Ferdinand, Evans och Brown mittbacksplatserna och Evra och Fabio vänsterbacken. Neville, Cathcart och Da Laet kommer att fungera som back-up och övriga får söka speltid på lån.

Yttermittfält:
Att Ronaldo har försvunnit har väl knappast undgått någon, men faktum är att jag ser yttermittfältet som starkare i år än i fjol. Detta delvis för att Ronaldo släppte sin kant och spelade i en fri roll, och visst kommer världens bästa att saknas individuellt men som lag tror jag faktiskt att United är starkare i år. Det kommer att krävas att andra kliver fram men Ronaldo som var första straffläggare var inte bäst på detta och även om hans frisparkar var fantastiska så kommer Giggs, Tosic, Nani, Gibson och Anderson få skjuta in sig och kan göra mål från fasta allihop. Nyförvärvet Antonio Valencia har varit fantastik under försäsongen och ser riktigt lovande ut. Han är snabb, stark och arbetsvillig, dessutom håller han sin kant och har bra inlägg. Förstaval på högerkanten i alla fall tills det andra nyförvärvet Gabriel Obertan är skadefri och vi får se vad han kan göra. På vänsterkanten kommer Nani att få sin chans till regelbundet spel med Zoran Tosic som komplement och avlastare, Ji-Sung Park har trots Ronaldos flytt fått större konkurrens och hamnar nog lite mer i marginalen nu, detta eftersom övriga möjligtvis borttaget Nani jobbar längs hela långsidan och där framförallt Valencia faktiskt är bättre på försvarspel än Park, vilket tidigare varit största anledningen till att Park fått speltid. Lee Martin försvann till Ipswich och Rooney kommer spela mer anfall än ytter nu, men förutom ovan nämnda fem kan Ryan Giggs, Anderson, Danny Welbeck och Darron Gibson användas i ytterposition liksom Patrice Evra, Da Silva tvillingarna och Tom Cleverly. Dessutom anländer superlöftet Adem Ljajic i januari även om han antagligen bara får se och lära under våren. Troligtvis kommer Valencia vara förstaval på högersidan och ha Obertan och Park som back-up. Medans Nani och Tosic kommer att dela på vänsterkanten. I det stora hela kommer den stora skillnaden att vara att United återgår till ett rent 4-4-2 spel och yttrarna kommer att ta ansvar för hela kantspelet.

Innermittfält:
På innermittfältet finns Uniteds stora problem för tillfället. Michael Carrick har blivit första valet och han är en fantastisk passningsspelare och har ett bra skott, bra arbetskapacitet och är bra defensivt. Men han saknar pondus och ansvar och kommer aldrig att bli den general vi saknar. Anderson får väl betraktas som nummer två nu även om han fortfarande är ganska ojämn, men passningar, tacklingar, skott och finter är av världsklass och han är snabb och löpvillig som få. Som sagt han behöver hålla en högre lägsta nivå, men han är bara 21 år och kan nog bli en av världens bästa. Darren Fletcher är en enormt bra markeringsspelare och plockar bort i princip vem som helst, därför är han väldigt viktig när United möter topplagen, han har även förbättrat sitt passningsspel men kommer heller aldrig att bli någon som styr laget. Paul Scholes var bara en skugga av sitt forna jag förra säsongen även om han drogs med lite småskador och det närmar sig slutet för den gode Scholes, gissningsvis 25 matcher totalt för honom denna säsongen och sen är det nog slut, snabbheten och konditionen(eller viljan att löpa) har försvunnit. Ryan Giggs är äldre än Scholes men har varit riktigt vass under försäsongen och spelar säkert i 35 matcher även denna säsongen, hans positionering och genomskärare är av världsklass och han är fortfarande riktigt snabb på korta sträckor och smiter inte sällan förbi motståndarnas innermittfältare. Owen Hargreaves kommer att vara borta minst halva denna säsongen också och frågan är väl om han någonsin kommer tillbaka. Kan han spela något får man väl betrakta det som en bonus bara. Darron Gibson visade förra året och även nu under försäsongen att han blir att räkna med, kanske kan han vara Keanes ersättare, han är inte så stor men ruskigt stark i kroppen har bra balans och tacklar hårt. Han har dessutom ett fantastiskt skott och bra variation i sitt passningsspel. Bör kunna bli en storspelare om han matchas in i laget på rätt sätt. Bakom jagar Sam Hewson och Tom Cleverly där den senare fick en halvlek mot Valencia och imponerade, men dessa två blir nog utlånade under säsongen. Rodrigo Possebon är redan utlånad till portugisiska Braga denna säsong och kan behöva speltiden, har potential att bli en riktig playmaker. Även Davide Petrucci bör omnämnas även om han nog får spela ett år till med reserverna, en riktigt stor talang.

Mittfältet som helhet är snabbt och passningsskickligt men jag saknar ändå en stark ledare centralt på banan. United saknar en Lampard eller en Gerrard en kille som är tuff och målfarlig och ledare. Alternativt en riktigt stark men passningsskicklig defensiv mittfältare med ledaregenskaper det vill säga en Essien eller Senna. Vi har många spelare som har rätt egenskaper för det ena eller det andra, men alla saknar den pondus som krävs för att leda laget. Kanske kan Gibson axla manteln efter Keane, jag har i alla fall stora förhoppningar om det. Giggs är en bra ledare men kan inte spela alla matcher och har inte kraften i närkamperna som behövs när det hettar till. Anderson har också god potential för att bli en general men måste bli mycket jämnare först. Hargreaves hade kunnat vara den defensiva varianten av en ledare men är konstant skadad. Trots att Fletcher vuxit enormt de två senaste säsongerna kommer han aldrig att vara den typen och kommer därför fortsätta att vara ett perfekt komplement. Men kanterna ser faktiskt bättre ut än på länge med snabbhet och bra inlägg, förmåga att utmana och jobba hem. Vilket också gör att vi åter kan spela med två riktiga anfallare, se nedan.

Anfallet:
Wayne Rooney
kommer att vara förstavalet på riktigt nu och det förtjänar han mer än väl. Han kommer dessutom att spela anfallare och inte ytter vilket kommer att få honom högre upp i banan och mer närvarande i målprotokollet. Tillsammans med Dimitar Berbatov tror jag att vi äntligen kan få ett nytt Cole-Yorke eller Cantona-Hughes par på topp där kanske det senare ligger närmare till hands som jämförelse med Berba i Cantonas något mer släpande roll som motagare och styrande och Rooney huggandes på allt i och omkring straffområdet, skillnaden är väl att Rooney är bättre än Hughes och Berba aldrig riktigt kan nå Cantonas nivå, men effekten av kombinationen bör kunna bli densamma. Men poängen är att vi i år kommer spela med ett utpräglat anfallspar och med två givna förstaval, och nyförvärvet Michael Owen kommer tillsammans med framförallt Federico Macheda men även Danny Welbeck få agera Solskjaer och Sheringham dvs andrahandsval men med mycket speltid. Kan Owen vara hel kommer han att göra många mål för han får massor med lägen i varje match hittills, fyra frilägen mot Valencia där minst två borde varit givna mål. men fyra mål på sex matcher är ett bra facit dock skall tilläggas att han har haft svårare att förvalta chanserna mot Bayern och Valencia än mot de mindre kvalificerade asiatiska motståndarna. Men han ligger på gränsen till offside och ligger "på rulle" hela tiden vilket ger honom chanser av de övriga spelarna på löpande band. United har gjort sig av med Tevez, Campbell och Manucho vilket eventuellt kan ge Febian Brandy eller Nicky Ajose ett inhopp i Ligacupen, men antagligen är det Macheda och Welbeck som får chansen att spela i minst 10 matcher var i år och båda två kan bli riktigt, riktigt bra. Welbeck tog England till final i U19 EM i sommar och Macheda har gjort bra ifrån sig under asienturnén så se upp. I januari kommer även den målfarliga senegalesiska anfallaren Mame Biram Diouf, och superlöftet Adem Ljajic som kan spela anfallare likaväl som mittfältare, och den förre av de två är nog intressant för inhopp redan under våren, medan Ljajic nog kommer få en vår av att se och lära som Tosic hade i våras.

Lämnat har:
Cristiano Ronaldo
Carlos Tevez
Lee Martin
Richard Eckersley
Manucho
Frazier Campbell

In kommer:
Michael Owen
Antonio Valencia
Gabriel Obertan
Mame Biram Diouf
Adem Ljajic

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar