onsdag 5 augusti 2009

Inför starten av Ligue 1

Till helgen startar franska Ligue 1 och jag tänkte försöka mig på en tabelltippning och en kort kommentar till ligan inför starten. Som vanligt har det varit stor rörelse i Frankrike och det bidrar alltid till att försvåra tippandet men Lyon har spenderat stort, även om större delen av pengarna kommer från försäljningen av Benzema till Real. Marsielle har också varit väldigt aktiva på transfermarknaden, men utan Lyons struktur. Mästarna Bordeaux har mindre budget men en smart coach i Blanc. Paris har som vanligt blandat och gett och de tre lag som jagade toppen i fjol Toulouse, Rennes och Lille har som vanligt fått agera plåsterlåda och ersätta tappade spelare snarare än förstärka. Här kommer i alla fall min gissning inför säsongen 2009/10. Inom parantes är fjolårets placering.

1) Olympique Lyonnais (3)
Efter att ha tappat Benzema och Juninho har Lyon värvat klokt. Juninho var gammal förra säsongen och endast hans frisparkar kommer att saknas. Benzema är en tung förlust för vilket lag som helst och han bar ensam Lyon förra året. Nu kommer Portos Lissandro Lopez få ta över ansvaret för målproduktionen med hjälp av lovande Bafe Gomis från Saint Etienne. Mittfältsrollen som playmaker står främst mellan lovande brassen Ederson som ännu inte blommat ut och lika lovande bosniern Pjanic varav någon av dem måste kliva fram ordentligt i år. Bästa nyförvärvet är nog Bastos från Lille en riktig trollgubbe som både avslutar själv och assisterar andra från sin vänsterkant, kommer han in i laget kommer han att bli riktigt stor i Lyon. Även försvararen Cissokho har anslutit från Porto och Källström får nog väldigt svårt att ta plats både på mittfältet och vänsterbacken numera, helt klart dags att flytta för Källström. Tränaren Claude Puel har varit framgångsrik i Lille tidigare och står för en hårt arbetande taktik med hög och hård press, kan han få de nya spelarn att smälta in i truppen blir man väldigt svårslaget och kan vara med och utmana fram till de sista åtta i Champions League också.

2) Girondins de Bordeaux (1)
Tränare Laurent Blanc anses vara en av de mest lovande i Frankrike och har på kort tid fört Bordeaux till toppen, dock har han inte samma finansiella muskler som Lyon och Marsielle och måste värva smart för att lyckas. Det bästa som kunde hända Bordeaux löste sig dock redan innan transferfönstrets öppnande, Gourcuff som var utlånad från Milan och som Milan ville ha tillbaka löste ut utköpsklausulen och valde till klubbens lättnad att stanna i Bordeaux. Dessutom har Blanc förstärkt på målvaktssidan där gamle Ulrich Ramé fått en stark konkurrent i form av landslagets tredje målvakt Carrasso som troligen kommer ta över som första val i Bordeaux. Man förlorade fjolårets bästa försvare Diawara till Marsielle, men har ersatt bra med Lorients jätte Ciani som med den starkare omgivningen kan växa ytterliggare. Plasil har anlänt från Osasuna delvis som ersättare för till United försvunna Obertan men också för att bredda truppen något. Det som kan bli ett svårare avbräck är att anfallaren Chamakh som haft sin bästa säsong hittills verkar vara på väg bort och har uttryckt sin önskan om att lämna, vilket ger ett större tryck på Cavenaghi och framförallt Gouffran som var en besvikelse målmässigt i fjol. Stora förhoppningar bär också mittfältslöftet Sertic som debuterade mot slutet av säsongen i fjol. Blanc har ett svårt jobb att försvara titeln men bör vara med och kriga om den hela vägen då man har ett välbalanserat och relativt erfaret lag, med kanske ligans bästa innermittfält i Gourcuff och Diarra.

3) Paris Saint-Germain (6)
PSG är min klubb och tipset har kanske lite väl mycket hjärta involverat, men förhoppningen och möjligheten finns där. Paul Le Guen har lämnat tränarposten, lite till mitt förtret, Le Guen är en stark tränare men kom inte överens med övrig ledning och fick därför gå. Men en intressant ersättare och spelarfavorit i Kombouare har tillträtt i hans ställe. Kombouare var en duktig spelare på 80- och 90-talet och var med i PSGs vinnarlag från 1994, sedan dess har han gjort bra ifrån sig som coach i Valencienne och förhoppningsvis kan han få lite stabilitet i den heta truppen. Målvakten Landreau försvann till Lille efter att man köpt Coupet från Atletico Madrid, likvärdiga målvakter men det visade sig vara ett bra drag i alla fall då Landreau skadade sig svårt på träning och antagligen är borta hela säsongen. Kanske innebär detta att lyckan har vänt för PSG? Förutom målvakten är sommarens bästa värvning anfallaren Erding från Sochaux. Tillsammans med fjolårets skytteligatvåa Hoarau ska PSG få fart på målfabrikationen. Makelele har förlängt med ytterliggare ett år och är otroligt viktig för Paris likaså är Sessegnon som växte ut till en toppspelare förra säsongen. Giuly och Rothen står för rutin och fart och kompletteras av yngre Clement och Chantome. I försvaret har lovande Sakho etablerat sig och Jallet har köpts in från Lorient för att ge bredd då Camara är småskadad. I anfallet måste Kezman och Luyindula förbättra sina målskördar om de inte ska se sig förbisprungna av 17-årige talangen Kamghain. Förhoppningsvis får PSG bättre harmoni i truppen och kan hålla sig mindre skadade. I så fall är man med och slåss om tredjeplatsen och Champions League kval.

4) Olympique de Marseille (2)
Marsielle har värvat för cirka €80 miljoner i år och man tycker att det borde bärga för en topplacering i Frankrike, men jag tror nog att det kommer ta tid att få ihop ett lag av alla dessa köp och försäljningar. Ny tränare är förra världsspelaren Didier Deschamps och han får en svår uppgift i att bygga vidare på fjolårets andraplats och de turbulenser som varit i klubben under våren och sommaren. Klubbens ägare som delat supportrarna i två läger efter kontraktsbråket med populäre tränaren Gerets och skissmen med presidenten Diouf som också lämnade efter säsongen, gick bort i cancer för ett par veckor sedan och Deschamps har ett stort tomrum och ett tomt prisskåp att fylla. Jag gillar Deschamps men tror inte att han klarar uppgiften. In i laget har veteranerna Henzie, Morientes och Rool kommit och i ärlighetens namn vet jag inte vad det ska vara bra för men Morientes gör säkert ett par mål om han får spela, frågan är väl bara om han får det. Rekordvärvningen av Portos anfallare/mittfältare Lucho Gonzalez kan bli både flopp och succé men i Rennes mittfältare M'Bia har man gjort en kanonvärvning. Även nyinköpta anfallaren Abriel från Lorient är en bra anfallare/offensiv mittfältare men jag har svårt att se honom ta en plats i Marseille. Då Niang, Kone och Brandao redan finns i anfallet, förutom Morientes och Gonzalez då alltså. Försvunnit har mittfältsankaret Cana gjort, till Sunderland(!) och det är en betydande förlust, och Ziani har lämnat för Tyska mästarna Wolfsburg, försvararen Zubar har köpts av Wolverhampton men ersatts av Bordeaus klippa Diawara och lovande, Fomen från Kamerun. Wiltord och Mears som var inlånade förra säsongen är också borta, likaså veteranen Zenden men dessa tre kommer inte saknas. Jag tror att Marsielle behöver tid att spela ihop sitt lag och kommer nog att vara en bit efter i år, men truppen ser bra ut och kanske kan de vara att räkna med nästa säsong. Men med Marsielle vet man aldrig och journalisten Bairners liknelser med Newcastle är inte helt fel, en stor klubb med stort stöd från hängivna fans, men med få nya trofeér och mycket kalabalik i ledningen. Dock tror jag inte Marsielle går Newcastles tragiska öde till mötes.

5) Toulouse FC (4)
Toulouse tog något överraskande fjärdeplatsen i fjol och har potential att vara med i toppen även i år. Man har(hittills) lyckats behålla skyttekungen André-Pierre Gignac och har ersatt förlorade målvakten Carrasso med stjärnskottet Yohann Pelé från Le Mans så det bör kunna hållas tätt bakåt även i år, med hjälp av strålande försvararna Cetto och Fofana. På mitten var unga duon Sissoko och Capoue imponerande och nyförvärvet Machado från Saint-Etienne bör kunna vara ett tillskott. Mathieu till Valencia är enda nämnvärda förlusten, men behöver inte vara särskillt kännbar. Försvaret är dock något tunnt och skador och tungt spelschema med Europaspel skulle kunna ställa till det för Toulouse.

6) LOSC Lille Metropole (5)
Hundarna är extremt svårslagna på hemmaplan och det blir nyckeln för framgång under den kommande säsongen. Köpet av målvakten Landreau var bra men att han skadade sig kan bli förkrossande för Lille, nu måste oprövade målvakterna Butelle och/eller Oukidja kliva fram. Man har ett stabilt försvar men inte många reserver i denna del av laget och kan vara skadekänsligt. Förlusten av Bastos kommer också att bli kännbar men förhoppningsvis kan nya stjärnan Hazard ta ytterliggare ett kliv framåt och nyförvärvet Gervinho bör kunna göra en del mål. Obraniak och Mavuba på mittfältet kommer att få ta stort ansvar och jag tror att de kan växa ytterliggare. Den fighting spirit som finns ingjutna i hundarna från Lille tillsammans med det stöd de får i hemmamatcherna tror jag kommer att lyfta laget till en bra placering även i år.

7) AJ Auxerre (8)
Auxerre har tappat viktiga dansken Kahlenberg till tyska Wolfsburg, men har lyckats behålla målfarliga Jelen och det är nog nyckeln för Auxerre som i år ska försöka utmana om en Europaplats. In har Licata från Monaco kommit för att kompletera Jelen i anfallet och det kan behövas för Auxerre var målsnåla under fjolårets säsong. Precis som hos Lille och Toulouse ser backlinjen något svag ut och där skulle behövas ett namn till men Auxerre är ganska stabila och bör kunna klättra ett snäpp i tabellen jämfört med i fjol.

8) Stade Rennais FC (7)
Stommen i Rennes är kvar, förutom en viktig del, M'Bia har lämnat för Marsielle och lämnat ett stort tomrum efter sig på Rennes mittfält. Inamoto och Bangoura ska ersätta men det kan bli svårt. Viktigt är att försvaret med Petter Hansson, Carlos Bocanegra och framförallt Rod Fanni fungerar. Ny tränare i Antonetti efter att Lacombe kommit i bråk med ledningen och lämnat för Monaco. Antonetti har gjort hyfsat ifrån sig i Nice men känns något osäker ändå. Rennes känns faktiskt osäkrare än på länge och jag tror man tappar något i tabellen.

9) OGC Nice (9)
Nice har tappat populära tränaren Antonetti till Rennes, och har nu istället för mig okända Didier Olle-Nicole vid rodert. Detta gör naturligtvis att man blir osäker på vad Nice kan prestera denna säsong men sett till fjolårets resultat och de relativt små förändringarna i truppen borde man kunna hamna på övre halvan av tabellen. Det farliga anfallsparet Remy och Bamogo har kompletterats med Bagayoko från nerflyttade Nantes. Rutinerade Paisley från Strasbourg och lovande Mabiala från PSG har kommit för att förstärka försvaret som är lite av en svag punkt för Nice och kanske kan man tack vare detta behålla sin position från i fjol.

10) AS Monaco FC (11)
Nya tränaren Lacombe är väl det enda som får mig att tro att Monaco kan förbättra sin fjolårs säsong. Man har förlorat anfallaren och lagets främsta målskytt, Licata till Auxerre, och förstärkt försvaret med forne Liverpoolspelaren Traore och Puygrenier från Zenit S:t Petersburg och kanske kan man bygga utifrån ett starkt försvar, men det krävs att stjärnskotten Pino och Nimani tar ett par kliv framåt och ökar sin målskörd ordentligt. Lacombe kan vara rätt man för Monaco.

11) FC Lorient (10)
Efter att förlorat Ciani till Bordeaux, Abriel till Marseille och Jallet till PSG kan man tänka sig att Lorient får svårt att behålla sin fina 10:e plats från i fjol, men laget är rutinerat och välbalanserat och man litar på att lille trollgubben Gameiro ska sköta målgörandet även denna säsong, bör räcka till en mittplacering igen. Tränaren Christian Gourcuff har trots tydliga kvalitets brister och små medel lyckats etablera laget i mitten av tabellen och kan nog göra det igen.

12) Grenoble Foot 38 (13)
Lite som Stoke i England förra säsongen, lever Grenoble på starkt kompakt försvar och farliga fasta situationer. Men tränaren Bazdarevic har utnyttjat sina kontakter på Balkan och köpt anfallarna Tadic från Dynamo Zagreb och Ljuboja från Stuttgart som ska få fart på anfallet. Försvararen Paillot från Lyon är också en viktig förstärkning som tillsammans med Cesar som kom i januari från Marseille ska hålla rent framför mål.

13) AS Saint-Etienne (17)
Liten chansning kanske efter att Saint-Etienne kämpade hela förra säsongen i botten av tabellen och klarade sig kvar först i sista omgången. Men jag tror att lagets krigande har stärkt dem och kan de hålla sig undan de skadeproblem de hade i fjol och minska turbulensen utanför plan kan nog Perrins mannar klättra till säkrare mark, för potentialen finns i truppen. Man har visserligen förlorat Gomis till Lyon men brassen Ilan kan nog tillsammans med unga Payet och Mirallas kompensera för bortfallet. Dessutom har man förstärkt mittfältet med bjässen N'Daw från Nantes och finurlige Fernandes från Man City. Jag tror att Saint-Etienne närmar sig sin potential och tar ett kliv upp i tabellen.

14) Valenciennes FC (12)
Laget blev 12:a i fjol men har tappat sin inspiratör i coachen Kombouare och Montainer som den nya tränaren heter har ett tufft jobb att bygga på den placeringen. Montainer har visserligen gjort bra ifrån sig i Ligue 2 och tagit upp Boulogne men högsta ligan är en helt annan sak. Anfallarna Audel och Pujol är båda bra men behöver ta ett kliv till om det ska räcka för Valenciennes, mycket av trycket står på försvararen Bisevac som är lagets nyckelspelare. Carlos Sanchez på mittfältet hade en bra säsong i fjol och måste bibehålla den formen och det ska bli intressant att se vad Fahid Ben Khalfallah som anslutit från Caen kan göra.

15) RC Lens (1 i Ligue 2)
Lens tog sig omedelbart tillbaka till Ligue 1 efter en säsong i Ligue 2 och laget är för bra för andra divisionen. Intresset kring den nordfranska klubben är stort och man har ett starkt hemmastöd, uppflyttningen kan ge ytterliggare tryck från läktaren och jag tror att man stannar på säker mark denna säsong. Med nyförvärvet Eduardo(inte Arsenalspelaren) från Guingamp som komplement till Dindane och Maoulida och ynglingen Monnet-Paquet bör man kunna göra de mål som krävs. Laget har rutinen som behövs och det är väl bara på målvaktssidan som det ser lite tunnt ut för de finns ingen andra målvakt bakom Runje, man får hoppas att de slipper skada på honom.

16) AS Nancy Lorraine (15)
Förra säsongen var en besvikelse efter att ha slutat fyra 2007/08, men skadeproblem och tyngre matchande blev för mycket. Man går därför in med stukat självförtroende denna säsong och med förhoppning om att undvika krig om nedflyttning men jag tror man får svårt även i år. Man har stärkt truppen och har en bredare trupp i år, men jag tror att man får svårt att spela ihop laget och missnöjet kommer nog snabbt in i bilden. I mina ögon hänger det mycket på att Youssouf Hadji lyckas spela på toppen av sin förmåga och att man får en bra start. Kanske kan man då bli en positiv överraskning och mitt sämsta tips, men jag anar problem för Nancy och coach Correa.

17) FC Sochaux-Montbéliard (14)
Sochaux har tappat Erding till PSG och hade stora svårigheter i fjol med honom i laget. Jag tror det blir ännu värre nu. Ska dock bli intressant att se va Stefanovic från Partizan och Davies från Hammarby kan göra. Men helt klart får laget svårigheter att hålla sig kvar och jag tror de tar sista platsen. Kanske kan Sverkos göra en del mål men jag tror inte det kommer att räcka då man läcker en hel del bakåt. Ska bli kul att följa 19-årige Boudebouz utveckling, då han hade en bra säsong ifjol, större klubb efter nästa säsong?

18) Le Mans UC 72 (16)
Bytte coach tre gånger under fjolåret och har ingen stark trupp, ska bli intressant att se om Paulo Duarte får mer tid än tidigare tränare. Man måste snabbt se till att hitta en stomme att stå på och lite stabilitet i klubben. Efter att ha tappat Pelé till Toulouse och Gervinho till Lille har jag svårt att se hur Le Mans ska klara sig kvar i Ligue 1. Coutadeur måste bära ett tungt lass på mittfältet och han är ganska ensam om att vara riktigt bra. Framåt ska man luta sig på Le Tallec och det är nog tveksamt om han kan leverera vad som behövs.

19) Montpellier HSC (2 i Ligue 2)
Tvåa i Ligue 2 i fjol efter en stark avslutning och man öste in mål, frågan är dock om försvaret håller för Ligue 1. Jag tror inte det utan man får nog hoppas på kontringsmål i år. Lillebror(?) Carrasso i målet är ett stort löfte och han för en svettig säsong, men kanske kan han göra sig ett namn och bli såld till en större klubb. Man har hittills satsat på att förstärka mittfältet och kanske, kanske det räcker men jag är tveksam, då namn som Pitau, Dernis och Jeunechamp visserligen är rutinerade, så är de inga man bygger ett lag på. Den stora frågan är om Montano kan göra 15 mål även i Ligue 1, antagligen inte och Montpellier återfinns nog åter i Ligue 2 till nästa säsong.

20) US Boulogne CO (3 i Ligue 2)
Boulogne blev trea i fjolårets Ligue 2 och ser jämfört med övriga trupper väldigt svaga ut. Kanske kan man ta några poäng här och var, men framförallt får man passa på att njuta av att springa in på de stora arenorna och möta de stora spelarna. Har mycket svårt att se att man blir annat än en slagpåse denna säsong. Men spelar man avslappnat och bara försöker ha roligt så kanske man kan klara av att skrälla. Men sannolikheten är väldigt liten. En att hålla ögonen på är Guillaume Borne, den 21-åriga försvararen har kommit från Rennes ungdomsakademi och spås en bra framtid, han lär få sitt elddop i Boulogne denna säsong.

Det var mitt tips inför Ligue 1 som har premiär till helgen.

Utmaning till Fotboll från andra sidans, andra skribent, David Seaman: Tippa Bundesliga så ser vi vem som får flest rätt, jag i Frankrike eller du i Tyskland. Vågar du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar