måndag 3 augusti 2009

Transferfönstret går in i sista fasen

Jaha, ytterliggare två veckor och en massa förflyttningar på transfermarknaden, men nu går fönstret in i slutskedet, då ligorna närmar sig starten och alla vill ha sina lag klara innan säsongen börjar. Nu är det i princip bara tre sorters köp kvar. 1) De som har mindre kassa och tvingats vänta till marknaden har "mognat" och kan sikta in sig på de spelare de är intresserade av och som fortfarande är tillgängliga och inte redan köpta av andra med större plånbok. 2) De svåra förhandlingarna, spelarna som har varit i hetluften hela sommaren där säljarna försöker trissa upp priset och köparna hålla det nere, och där i vissa fall många aktörer jagar samma spelare. I slutändan vinner oftast den kyligaste, vissa måste sälja och får till slut acceptera högsta budet, andra behöver inte sälja och kan vänta in "rätt" bud. 3) Panikköpen, när transferfönstret närmar sig slutet och ligorna redan startat kommer vissa sanslösa köp att göras av de som inte lyckats värva vad de hoppats på eller inte haft råd med de bra spelarna, likaså för dem som inleder svagt och "måste" förstärka i panik. Dessa köp är sällan bra och förstärker nästan aldrig truppen.

Nåja den senaste tiden har bjudit på en hel del. City har naturligtvis fortsatt att vara med och köpa allt som rör sig. Toure har anslutit från Arsenal och man behövde naturligtvis en försvarare men efter att fått nobben av Terry känns Toure som ett dåligt alternativ. Han är visserligen duktig och etablerad men han är precis som de flesta av Citys övriga värvningar en spelare med rykte om sig att vara gnällig och bråkig och man undrar ju hur detta ska sluta med så många egon i samma klubb. Kan naturligtvis bli bra, för det finns ju talang, men jag tror att det kommer att bli stora problem vid minsta motgång och framförallt tror jag det blir stora problem med de som hamnar på bänken mest. Man har i alla fall börjat göra sig av med en del av de överflödiga spelarna och Bojinov har lånats ut till Parma, Jo till Everton, Caicedo till Sporting Lissabon och Elano har sålts till Galatasaray, Vassell till Ankarugu och Gelson Fernandes till Saint Etienne. Nu verkar Benjani vara på väg tillbaka till Portsmouth. Men City jagar vidare och Lescott från Everton kommer nog att bli nästa man in efter att man har ökat budet till Everton för fjärde gången, Leeds talang Fabian Delph är också ett mål precis som Rasmus Elm i Kalmar. Andra rykten säger Atleticos Aguero och Valencias David Villa men dessa två lär inte hamna i City. Det är precis som om man försöker höja budet på alla spelare som någon konkurrent är intresserad av.

Real fortsätter också sin värvningskampanj och nu är ytterbacken Arbeola som väntat klar, och förhandlingarna med Liverpool angående Alonso har intensifierats. Men Bayern sägs ha nobbat ett bud om 900 miljoner(SEK) för Ribery, tveksamt om Ribery kan vara till någon nytta för Bayer i år och antagligen hade de tjänat mer på att sälja än behålla, men tyskarna står i alla fall på sig starkt. Även för Real har utrensningen av överföld påbörjats Van Der Vaart och Sneijder tvingas ut och någon av dem verkar bli en delbetalning till Inter för Maicon om affären blir av. Van Der Vaart verkar dock vara intresserad av att återvända till Hamburg och de kan vara en bra flytt för honom. Huntelaar är kanske på väg till Milan och köpet i januari verkar mest löjligt om man säljer honom redan nu. Robben, Metzelder och Negredo ryktas också vara på väg bort liksom Drenthe som var på väg till Fiorentina men nu kanske hamnar i England eller Frankrike. En som defenitivt lämnar är Heinze och han är en spelare helt utan känsla för lojalitet. Han spelade i United och sa ena dagen att han älskade klubben för att dagen efter be Ferguson sälja honom till ärkerivalen Liverpool, naturligtvis såg Ferguson till att en sådan försäljning aldrig blev aktuell utan skeppade iväg honom till Real med vinst, nu har Henzie alltså lämnat Real för Marsielle, ärkerivalen till hans förra klubb PSG, och Heinze tror att PSG supportrarna kommer att ge honom sitt stöd...

Marsielle har förutom Heinze också gjort klart med bland annat Abriel från Lorient, M'Bia från Rennes, Diawara från Bordeaux och Lucho Gonzalez från Porto men tappat playmakern Cana till Sunderland och Zubar till Wolverhampton.

På tal om Frankrike har Lyon nu också värvat anfallaren Gomis från Saint Etienne och Lyon blir nog starka i år.

Lazio har köpt Julio Cruz från Inter och sålt försvararen Rozenhal till Hamburg, och Bundesliga kan nog stå sig ganska starkt i år. Hamburg har ju även gjort klart med Marcus Berg, Stuttgart har köpt Hleb från Barcelona och Pogrebnyak från Zenit, och Wolfsburg har värvat Martins från Newcastle.

Barca har vunnit massor av spaltmeter i pressen från Real med sitt köp av Zlatan och jag har svårt att se hur han skulle kunna misslyckas i Barca, även om jag tror att han kan bli lite som Henry och tappa sin superstjärne status och istället vara en av dem som nämns efter Messi, Xavi och Iniesta...

Gamle Liverpoolbacken Steve Finnan ska bli den som ersätter till Liverpool flyttade Glen Johnson i Portsmouth, otroligt jag trodde han hade lagt skorna på hyllan för länge sedan men tydligen har han tillhört Espanyol, tänka sig.

Sunderland har alltså köpt Cana och närmar sig nu Bent från Tottenham och Chamakh från Bordeaux men där har man konkurrens från Arsenal. Men det lag i England som är i mest behov av spelare om de ska kunna försvara sina prestationer från i fjol, är Aston Villa som har förlorat Barry och Taylor till City, Martin Laursen har tvingats sluta på grund av skador och nu har man tappat Zat Knight till Bolton. Villas trupp var tunn redan förra året och det är bara Downing som tillkommit. Villa måste alltså förstärka snarast om de ska ha en chans på topp sex och kämpa om Uefacupen.

Allt för denna gången, men det ska bli intressant att se vad som händer under slutet av fönstret nu när alla ligor börjar dra igång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar