torsdag 20 augusti 2009

Spelarbetyg: Burnley - United

Burnley - United 1-0 (2009-08-19, Premier League)

Betygskala: 1-10 (5 är godkänt)

Foster: 7
Kunde inget göra på målet, men hade dessförinnan räddat ett friläge och stängde de få läge som dök upp bra. Var med på de flesta inlägg och försökte jaga igång försvararna. I det stora hela en stabil insats och en helt ok förlängning av sin svit som förstaval mellan stolparna.

O'Shea: 5
Hade inte särskillt mycket att göra defensivt även om han släppte över en del av ansvaret till mittbackarna, istället för att ta det själv. Kunde varit lite mer precis i offensiven och lite mer bestämd i defensiven.

Brown: 4
Egentligen är det inte Browns fel att han får ett lågt betyg. Han har varit borta i princip ett år och är helt ur matchform, fick en kvart-tjugo minuter i söndags och det skulle vara lagom med ett nytt inhopp på kanske tjugofem minuter, för att matcha in honom i lagom takt. Det hade varit en sak om han var enda alternativet men Evans startade trots befarade skador. Nåja ett dåligt val helt enkelt. Brown gjorde inte bort sig, men spänsten och tajmingen var inte riktigt på plats inte heller första touchen eller de första fem meterna i löpduellerna. Ringrostig helt enkelt.

Evans: 5
Eventuellt hade Evans känningar av skadan som gick upp i söndags för han var lite tveksam och lite försiktig. Försökte täcka upp för Brown samtidigt som han själv var lite ur slag. Växte sakta genom matchen men var alldeles för dålig med boll och hade många halvdåliga uppspel. Hade varit bättre med O'Shea som partner då han fortfarande är i behov av trygghet brevid sig istället för att stå för den själv.

Evra: 5
Evra var löpvillig och helt ok offensivt, bröt bland annat in och blev fälld vilket gav straff. Men det var också Evra som inte fick undan bollen vid Burnleys mål(även om två andra spelare haft chansen att rensa tidigare) Var också fel i positionerna eftersom Evra stack framåt varje gång United fick bollen och tvingade på så sett Anderson att stanna upp och täcka yta, detta trots att United av någon märklig anledning gång på gång försökte anfalla på den för dagen svagare högerkanten. Sammantaget ledde detta till att Evra låg för högt i banan vid Burneleys enstaka kontringar och drog isär backlinjen som redan var ganska stressad och nervös.

Park: 1
Jag ska ärligt erkänna att jag inte gillar Park, eller rättare sagt inte gillar hans oförmåga till spel med bollen(för jag gillar hans inställning och arbetskapacitet och han verkar vara en otroligt trevlig kille), men detta gör att jag tenderar att ge honom svaga betyg även de få matcher han är hyfsad, men igår var han fullkomligt värdelös. Inte en mottagning stannade vid fötterna, inte en passning var rätt avvägd, inte ett endaste inspel nådde någon Unitedspelare. Jag kritiserade redan innan matchen det väntade valet av att spela Park. Men att han skulle prestera så svagt kunde jag inte ens föreställa mig i mina värsta mardrömmar. Jag hoppas innerligt att Ferguson aldrig mer spelar Park mot svagt motstånd. Men jag vet att han kommer att fortsätta med just detta, vilket bytet av Anderson istället för Park bevisar.

Carrick: 4
Återigen bevisar Carrick att han inte är den spelare vi behöver. Han kan inte ta ansvar och styra och passar därför inte alls som general på mittfältet. Han kan inte mana på manskapet, han kan inte styra genom att vara resolut, han kan inte ens sätta en straffspark... Han missade dessutom ett riktigt bra läge i slutskedet samt tar ett till två tillslag för mycket under hela matchen och är faktiskt nästan osynlig långa stunder mot ett lag som Burnley.

Giggs: 8
Uniteds enda riktigt bra spelare förutom inhoppande Valencia i denna match. Giggs vann boll, spelade fram drog på sig motståndarna, fick frispark, slog hörnor, hämtade boll nere i försvaret och glidtacklade som om han var den sista utposten i en VM-final. Strålande hela kvällen möjligtvis kunde han lyckas chippa in det friläget han skapade med väggspel men hann inte riktigt fram. Otroligt synd att han nästan var ensam för United på plan.

Anderson: 4
Spelade lite ovant ute till vänster, men det är en roll som han egentligen passar för. Lite klen i passningsspelet slog för ofta bollen lite löst. Men i det stora hela blev han överspelad av sin egna lagkamrater. Hela första halvleken envisades man med att spela ut bollen på Park som tappade den och vid de få tillfällen bollen kom ut till vänster hade Evra redan rusat förbi Anderson som därför blev stillastående kring mittlinjen för att täcka upp bakåt. De få gånger han hade bollen rättvänd med fart hade han själv hämtat den centralt i banan. En frusterande kväll för Anderson som sedan blev utbytt till förmån för Valencia, trots att Park som stannade varje anfall naturligt kunde bytats rakt av.

Rooney: 5
Springer en hel del men med Owen bredvid sig blir det många löpningar för långt ner i banan, framförallt eftersom det inte kom mycket från mittfältet. Rooney hämtar boll djupt och skapar möjligheter men tar en del avslut från distans i ren frustration och verkar dessutom lite oskärpt i tillslagen. Blev bättre när Berbatov kom in men då var han redan lite ur balans. tror dessutom att pressen på att göra sitt hundrade mål satt lite i huvudet och störde koncentrationen.

Owen: 2
Vid två tillfällen kommer han rätt i löpningarna och ska bara sätta bollen i mål. Båda gångerna missar han...inte målet utan bollen...Katastrof. Måste ha gått runt och hoppats på att Liverpool skulle komma ikapp. Helt värdelös. Ute på plan är han dessutom långt ifrån vän med bollen, han har ju visserligen aldrig varit någon direkt tekniker men att ta emot en passning och behålla den vid fötterna bör vara ett krav man kan ställa på en spelare i regerande mästarlaget i Premier League... Byttes ut mot Berbatov och Uniteds anfallspel växlade upp två snäpp även om det var försent för kvällen, bör hållas på avbytarbänken eller på läktaren.

Avbytare:

Valencia: 7
Kom in istället för ANderson, bytte kant med Park och drog igång anfallsvåg efter anfallsvåg på kanten, tar emot, utmanar skickar in bollar. Något svaga inlägg fortfarande men den sista skärpan kommer nog om hanfår ett par matcher till i benen. Bra inhopp och är självklart en startman på lördag mot Wigan.

Berbatov: 7
Byttes in mot Owen och förvandlade laget i anfallsspelet, när han fick en passning tog han emot den och höll i så att laget förflyttar sig eller slår en snabb passning till en medspelare, inget fummel, inga studsande bollar, inga lösa passningar. Klasskillnad och bevis på att Rooney och Berba är givna startmän som bara behöver få spela ihop sig ordentligt. Skulle kunna komma till ett eller två avslut till men får lite för lite speltid.

Neville: 5
Bytte av en trött Brown och bytte plats med O'Shea. Neville tillförde inget offensivt och hade i princip inget att göra defensivt mer än att hämta bollarna som Burnley rensat undan. Fick kasta en del inkast och har konstigt nog bättre längd än O'Shea i kasten även om precisionen har mer att önska, dock har han knappt spelat på ett år och är av förståeliga skäl lite ovan vid inkast. Inte mycket att säga om.

Sir Alex Ferguson: 1
Brukar inte sätta betyg på coachningen men börjar nog med det nu. Vid flera tillfällen under våren överraskade Ferguson mig negativt med uttagningar och uppställningar och i det flesta fallen gjorde inte heller United några bättre matcher. Men igår var det många märkliga beslut och frågan om han inte behöver en bättre andraman har väckts i mina tankar. Jag gillar gamle spelaren Mike Phelan, men jag tror inte han har vad som krävs för att sitta brevid, han är ingen Queiroz eller Kidd precis. Jag misstänker i och för sig att tanken är att någon annan ska ta över den rollen och en mästare som fick frågan Laurent Blanc tackade dessvärre nej å han inte vill gå från manager i Bordeaux till andraman i United vilket jag kan förstå. Men Cantona eller Giggs skulle kunna fylla upp platsen på ett bra sätt, och det lutar väl åt det senare efter att han lagt skorna på hyllan. Nåja åter till matchen. Ferguson hade alternativ i backlinjen då Evans klarat testet innan match och fick en startplats, detta borde gjort att O'Shea tog den andra mittbacksplatsen och De Laet eller Fabio fick högerbacken så att Brown kunde fortsätta att matchas in genom ett inhopp för halvskadade Evans under sista halvtimmen eller så. Alternativ fanns faktiskt Cathcart att tillgå. Cathcart gjorde bra ifrån sig mot Bayern München i träningsmatchen för tre veckor sedan och var enligt rapporter fullkomligt strålande och överglänste alla i finalen av Lancashire Senior Cup i måndags. Så fel ett var att inte komponera en bättre backlinje. För även om han ville ge Brown en timme från start kunde han spelat O'Shea i mitten och Brown på högerkanten för att behålla mittlåset från förra matchen och samtidigt ha en fullt tränad spelare i matchform centralt i banan istället för en halvskadad och en matchotränad. Fel två är naturligtvis mittfältet. Park skall inte spela mot svaga motståndare där United har stort bollinnehav och ska styra spelet. Han har helt enkelt inte de kvaliteterna, framförallt ska han inte spela som enda ytter när det skall flöda av kreativitet. Anderson skulle visst kunna spela på kanten men han är en spelare som är i behov av att ha mycket boll och att komma i fart då kan man inte ha honom som stillastående yttäckare för en för offensivt springande Evra på en kant helt utan bollinnehav. Carrick och Giggs skulle kunna fungera ihop om de kunde fördela ut bollarna på löpande yttrar och på en mötande och en löpande anfallare. Men nu stod Anderson bredvid dem på mitten Park yrade och tappade boll och både Rooney och Owen stack i djupet tills Rooney tröttnade och istället stod i "knäet" på Giggs och Carrick för att hämta bollen själv. Självklart skulle man startat med Valencia, den enda renodlade yttern med offensiva förmågor som var tillgänglig(Nani och Tosic småskadade) på ena kanten och låta Giggs och Anderson byta roller under spelet på den andra för att förvirra motståndarna och då kunde antingen Carrick om han vågade visa sig på planen ta den djupare defensivare rollen eller också kunde man låta Gibson få speltid då hans förmågor hade passat utmärkt mot denna typ av motstånd. Samt att ha Berbatov mötandes som target i anfallet medans Rooney(eller om man tvunget vill Owen) ligga vid backlinjens axlar för att löpa på genomskärare eller skarvar. Detta är då det tredje stora felet, och att inte spela Berbatov från start är mycket märkligt när tanken är att man ska pressa tillbaka motståndarna och kuna spela upp bollen för att ta nya löpningar. Rooney och Owen sprang på samma ytor och samma bollar tills Rooney insåg att de inte fungerade och sjönk ner i banan, framförallt eftersom Owen om han fick bollen mitt på plan hade svårt att kontrollera den. På det stora hela en otroligt svag insats av ledningen.

Man måste också påpeka att även om det taktiska felen var betydande så var inställningen och prestationen från de som spelade under all kritik. Det var slarvigt, nervöst och stressat helt i onödan då man var bättre på alla platser på plan(ondantaget högeryttern där Park inte ens var i närheten av Burnleys motsvarighet). Visserligen gjorde Burnleys målvakt ett par riktigt fina räddningar men United borde med enkelhet kunnat spring ifrån till en fyra-fem nolls vinst mot detta motstånd. Burnley kämpade väl och krigade efter bästa förmåga och det hedrar dem, och hemmapubliken var fantastisk, men United kunde med lätthet spelat ut Burnley genom enkla snabba passningar och stabila uppspel och resoluta brytningar. En otroligt svag insats överlag och Park och Owen var i synnerhet riktigt, riktigt svaga. Jag hoppas att detta var en väckarklocka och en information om att säsongen faktiskt har börjat. United har mött två av nykomlingarna och förväntade bottenlagen och endast lyckats göra ett mål på 180 minuter och bara lyckats vinna en match. I princip alla kommande matcher är svårare än dessa två man spelat hittills, och en uppryckning och en utskällning är på sin plats. Jag hoppas nu också att Vidic kan spela på lördag och att Fletcher som saknades på grund av familjeangelägenheter(hoppas att det inte var allvarligt) kan ta det defensiva ansvaret på mittfältet. Men Feguson bör nog se till att använda de tio dagar som är kvar av transferfönstret till att införskaffa en riktig innermittfältare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar