torsdag 20 augusti 2009

Spelare vi minns: Marcelo Salas


Från de Columbianska bergen är det inte långt till de ännu högre dito i Chile. I vår resa över minnesvärda fotbollsspelare landar vi i Araucania-provinsen i Chile, närmare bestämt i en större dalgång mellan Indiska Oceanen och Anderna i staden Temuco. Här bland empanadas och pebre föddes på en julafton i mitten av 70-talet en liten kompakt kille som snart skulle komma att kallas El Matador och som när han äntrade de stora arenorna i fotbollvärldens metropoler skulle inge respekt och fruktan hos det bästa försvararna i världen. Detta är historien om Marcelo "El Matador" Salas.

José Marcelo Salas Melinao föddes alltså den 24 december 1974. Under sin uppväxt spelade den kortväxte Marcelo i lokala Deportes Temuco, men då hans talang ansågs stor tog hans pappa med honom till Santiago för spel i Universidad de Chile. Den unge Salas gjorde succé och under sina 4 år i Chiles högsta division vann han ligan två gånger 1994 och 1995 och gjorde på 126 matcher hela 76 mål varav 41 mål på 46 matcher under sin första säsong som ordinarie 1994. Då den Chilenska ligan var dåligt scoutad av Europeiska klubbar hade Salas rykte bara nått övriga Sydamerika och 1996 köptes han av Argentinska storheten River Plate. Köpet fick mycket kritik i Argentina då få utlänningar lyckas i den Argentinska ligan och framförallt hade ingen Chilenare någonsin gjort succé tidigare. Det blev ett hett ämne där bland annat Diego Maradona öppet dömde ut den anländande Chilenska talangen, och Boca Juniors som också hade scoutat målmaskinen lät därför bli att lägga sig i budgivningen. Väl i River Plate blev snart "El Shileno Salas" välkänd av alla och kritikerna tystnade snabbt, River Plate vann under första året med Salas, 1996-97, både Apertura(ligan) och Clausura(cupen) och slog Sao Paolo i Supercoppa med 2-1, och El Matador var född. Då Salas med sina båda mål gjorde sig till en idol för hela kontinenten. Under denna tiden har han också tagit sitt Chile genom kvalet och kvalificerat laget för VM 1998 i Frankrike och tillsammans med lagkamraten Ivan Zamorano delat segern i kvalets skytteliga. Man vinner åter Aperturan 1997-98 och Salas fortsätter att stå för målen. Efter två säsonger i Argentina har Marcelo Salas gjort 31 mål på 67 matcher och kommer till VM i Frankrike som mästare och full av självförtroende.

VM i Frankrike blir en succé, Chile öppnar mot Italien och spelar 2-2 efter att Italienarna fått en sen straff och lyckats kvittera, naturligtvis är det El Matador som gör båda målen och tvingar Italien i brygga. Andra matchen spelas mot Österrike och i den 70:e minuten gör Salas 1-0 för Chile, men även denna gång lyckas motståndarna kvittera i slutskedet och 1-1 slås in i 90:e minuten. I tredje matchen står Kamerun för motståndet och även denna gång tar Chile ledningen, för att sedan släppa in en kvittering i andra halvlek och trots ihärdigt kämpande lyckas man inte få in någon segerboll, trots att Kamerun får två man utvisade. Men man kvalificerar sig ändå för åttondelsfinal genom sin andraplats i gruppen efter Italien. I åttondelsfinalen ställs man mot regerande världsmästarna Brasilien och får en tuff start, efter mindre än en halvtimme ligger man under med 2-0 och på övertid i första halvlek gör Brasilien 3-0 på straff. Matchen är avgjord och att Salas gör 3-1 en bit in i andra hjälper föga. Brasilien vinner med 4-1 och Chile är utslagna. Men för Salas har det inneburit 4 mål på 4 matcher och ett proffskontrakt i Italienska Lazio med Sven-Göran Eriksson vid rodret väntar.

Återigen skapar El Matador rubriker när övergångssumman landar på $18 miljoner och kritikerna i Italien säger att det är ett överpris för Salas som enligt Italienska medier är oprövad i de större sammanhangen och tros "floppa". Men El Matador är lika skoningslös på det Italienska gräsplanena som hemma i Sydamerika eller som under VM i Frankrike, och den lille Chilenaren gör dundersuccé med 23 mål på 43 matcher i Lazio som vinner den numera nerlagda Cupvinnarcupen under Salas första säsong i klubben 1998-99. Salas andra säsong går lika bra som den första även om målskörden inte är lika imponerande. 17 mål på 42 matcher är något mindre men seriesegern och vinsten i Italienska cupen väger tyngre, och efter säsongen drar storklubben Juventus i chilenaren, och El Matador flyttar norrut till Turin.

Tiden i Turin blir en besvikelse och Salas framfart dämpas snabbt av den ena skadan efter den andra. El Matador lyckas under två skadedrabbade år i Juventus bara få ihop 4 mål på 26 matcher, och Salas övervägde starkt att lägga skorna på hyllan men valde till slut att återvända till Argentina och River Plate. Under säsongerna 2003-04 och 2004-05, spelade El Matador med smärtor 43 matcher totalt och lyckades göra 17 mål, en stor bedrift med tanke på förutsättningarna. Han lyckades medverka till att River Plate åter vann cupen 2004.
Efter säsongen 2004-05 återvände Salas till Chile och Santiago för att åter klä sig i Universidads blå tröjor. Under fyra säsonger spelade den ständigt halvskadade men älskade matadoren totalt 74 matcher och otroligt nog gjorde han hela 35 mål. Under hösten 2007 blev Salas åter kallad till Chiles landslag för två träningsmatcher mot Österrike. Salas gjorde naturligtvis bra ifrån sig och spelade därefter de fyra första VM-kval matcherna till VM 2010 under senare delen av hösten 2007 och gjorde som sig bör 2 mål mot Uruguay vilket gör att han är Chiles främsta målskytt genom tiderna på 37 mål. Dessa är inprickade under 71 matcher varav fyra under ett världsmästerskap. Efter säsongen 2008 lade Marcelo "El Matador" Salas skorna på hyllan i november 2008, 33 år gammal(nästan 34).

Sedan en tid tillbaka är han ägare av division tre laget Union Temuco i sin hemstad och den 2 juni 2009 spelade Salas sin avskedsmatch mellan ett Chilenskt landslag och friends of Salas med vänner från tiden i River Plate, Lazio och Juventus. Några av de mer kända spelarna var David Trezeguet, Ivan Zamorano och Paolo Montero. Samtliga spelare spelade med Salas nummer 11 på ryggen inför 60 000 på läktaren. Salas spelade som sig bör en halvlek i varje lag och gjorde tre mål. Ett värdigt avslut för en stor spelare, och El Matador har gjort sitt sista framträdande.

Marcelo Salas var en otrolig målskytt och ett ständigt hot för motståndarna. Han blev kallad El Matador för sin dödlighet framför mål och hans målskörd på 248 mål på 524 matcher ger ett snitt på osannolika 0,47 mål per match genom hela karriären. El Matador har vunnit segrar på alla arenor han anlänt på och lämnat ett avtryck i fotbollshistorien som aldrig kan suddas ut. Gång på gång bevisade El Shileno Salas sina kvaliteter och tystade sina kritiker. El Matador var en dödlig avslutare som levererade i match efter match, år efter år, och i land efter land.

Marcelo Salas är en spelare vi minns.

3 kommentarer:

  1. Härligt att se dessa spelarporträtt igen.

    SvaraRadera
  2. 0,47 i målsnitt för hela karriären? Jag som inte ens känner igen spelaren.

    Kim

    SvaraRadera
  3. Min absoluta förebild.

    SvaraRadera