måndag 17 augusti 2009

Spelarbetyg United - Birmingham

United - Birmingham 1-0 (2009-08-17, Premier League)

Betygskala: 1-10 (5 är godkänt)

Foster: 8
Höjer sig flera snäpp från den nervösa insatsen på Webley mot Chelsea. Antagligen var nerverna utanpå tröjan i den matchen, kanske inte så konstigt med mycket press på sig. Titelmatch på Wembley, med landslagsplats och förstavalet i United som stod på spel. Igår mot Birmingham såg det mycket bättre ut. Säker på inlägg och inspel, var bara ett tillfälle när han "boxade" med handflatorna som väl var lite tveksamt. Gjorde en grym reflexräddning på Benitez friläge, och stärkte sina Unitedaktier enormt.

Fabio: 6
Fabio fick starta då Rafael, Neville, Vidic och Ferdinand var skadade och Brown precis börjat träna. Är till stor del precis som sin bror, otroligt energisk och framåt och följer med i princip varje anfall. Har precis som sin bror två stora problem när det gäller defensiven. För det första tappar de ofta sin position och ligger 10 meter för långt fram i banan. För det andra så kastar de sig in i varje situation oavsett om de hinner fram eller om de är sista man i försvaret. Vilket gör att de med lätthet blir överspelade av en rutinerad spelare då och då under matchen och i vissa situationer blir det direkt orsak till målchanser för motståndarna. Men de kommer i alla fall snabbt tillbaka för att tackla igen. Lite tålamod och lite uppmärksamhet på resten av backlinjen så kommer Da Silva tvillingarna bli kompletta ytterbackar. Fabio är något kraftfullare och marginellt mognare än Rafael och bör väl vara den som får flest matcher i år även om Rafael etablerade sig redan i fjol. Fabio spelade härligt offensivt och slog flera inlägg vilka blev bättre efterhand som matchen fortskred.

Evans: 5
Evans är småskadad och skulle inte startat om inte Ferdinand som så ofta skadat slagit upp någon av sina skador på uppvärmningen. Hade tydligt problem med rörligheten i vissa situationer och ska vara glad att det inte var svårare motstånd än Birmingham och att de bara spelade med en ensam anfallare. Klarade inte av att fullfölja matchen och bytte med Brown i andra. Hade en del problem med uppspelen och fick hålla det enkelt, tydligt hämmad av skada och spelar säkerligen inte mot Burnley på onsdag.

O'Shea: 6
Fick spela mittback i alla skadefrånvarandes ställe och skötte sig bra, men med en småskadad Evans berdvid sig och bara Evra ordinarie i hela backlinjen fick O'Shea ta ansvar att styra i positionsspelet och fick dagen till ära även vara lagkapten. Skötte det defensiva prickfritt men kändes inte helt hundra med boll vilket är konstigt då han normalt är ganska säker i det korta passningsspelet.

Evra: 7
Bra försvarsinsats och Evra är med framme i anfall efter anfall, samarbeter bra med både Nani och Giggs på yttern och kommer att vara viktig i år. Enda ordinarie av de fem försvarsspelarna(inkl. målvakt) och visar varför med ett bra aggresivt spel och härliga offensiva löpningar, ger inte Larsson några möjligheter och när James O'Shea byttes in istället blev det ännu tydligare att Evra är en världsback. Tog bollen från O'Shea som om det var godis från små barn.

Valencia: 7
Gjorde sin liga debut för United och imponerade en hel del. Visserligen försvann han lite under ett par perioder av matchen framförallt i första halvan av första halvlek då mycket gick via Nani på vänsterkanten. Men Valencia har en härlig fart och en bra energi och vågar utmana och kommer faktiskt förbi motståndaren i det flesta fallen. Han är även bra i närkampsspelet och är stark i kroppen. Hjälpte Fabio en del i defensiven under första halvlek och kommer att bli hur bra som helst när han fått spela in sig i laget.

Fletcher: 6
Fletcher hade en vanlig dag på jobbet utan att glänsa. Löper oerhört mycket men det är precis som om han inte har fullt fokus när han inte ställs mot världens bästa motståndare. Tyckte det var konstigt att Ferguson spelade med Fletcher i denna match och tycker att det hade passat bättre med Anderson. Fletcher gör en hygglig match men borde gjort ett mål och slog bort en del enkla passningar.

Scholes: 6
Inga direkta misstag men syns för lite i sin dirigentroll på mitten. Passande motstånd och Scholes får gott om tid med bollen och kan skicka passningar till höger och vänster, men har numera svårt i defensiven är för orörlig och för vårdslös när han tacklar. Hade fyra bra skottlägen men träffade täckande försvarare varje gång.

Nani: 7
Energisk och väldigt aktiv första halvtimmen, fick sen en tackling på sin skadade axel och fick utgå i halvtid. Men skapade en hel del inledningsvis och hade ett bra samarbete med Evra. Verkar som om Nani redan tagit ett kliv framåt jämfört med i fjol. Hoppas att axeln är ok till Wigan matchen nästa helg, misstänker att onsdagsmatchen mot Burnley kommer för tidigt.

Rooney: 8
Bra fart och härligt löpvillig, Rooney har tagit ett stort kliv framåt i Ronaldos frånvaro och är ännu mer delaktig i spelet och kommer i bättre positioner, hade flera bra avslut utöver målet och var ett ständigt orosmoment för Birminghamförsvararna. Snygg framspelning till Owen också som borde resulterat i mål. Kommer att bli oerhört farlig i år.

Berbatov: 7
Återigen visade Berba att han inte alls är slö eller nonchalant, jobbade förträffligt i det offensiva försvarsarbetet och skapade fler bra chanser åt andra och var för ovanlighetens skull något osäkerheten i bollmottagningarna. Hamnade ibland med tre fyra motståndare runt sig och drog på sig mycket markering, vilket öppnade för spel på kanterna. Det enda Barbatov saknar för stunden är att komma till avslutsläge och sätta dit bollen, var riktigt nära att nicka in ett måll efter en hörna och borde haft straff när han stämplades fult av Stephen Carr. Byttes ut mot Owen med 20 minuter kvar.

Avbytare:

Giggs: 7
Kommer in i halvtid och gör en stabil och bra halvlek som ytter. Saknar lite av farten från förr och kommer inte längre lika djupt i försvarsarbetet. Men Giggs skojade friskt med ytterbacken vid ett par tillfällen och slår ett inlägg som Rooney så när nickar in. Hade också en hörnvariant från förr med Scholes. Giggs slår en perfekt boll på en framrusande Scholes som klipper till på volley. Helt sjuk precision i hela den sekvensen, dessvärre träffar skottet en täckande försvarare.

Brown: 6
Kommer in ouppvärmd och utan ordentlig försäsongs träning. Fick direkt en lång löpduell med Birminghams rekordförvärv Benitez och hade problem att hinna med. Därefter var det stabilt bakåt och Brown behövde de 25 minuternas spel. Får antagligen starta på onsdag och förhoppningsvis håller kroppen för det och han hinner få lite träning och kan vilas i matchen därefter då Vidic beräknas vara tillbaka tills på lördag. Skönt att se Brown på planen igen och med tanke på skadeläget i backlinjen är han en otroligt viktig kugge.

Owen: 5
Bytte med Berbatov med förhoppning om att kunna "döda" matchen. gjorde ett par bra löpningar och fick ett mål korrekt bortdömt för offside. Borde dock gjort mål i slutminuterna då han återigen var helt fri denna gång onside med bara målvakten kvar och gott om tid på sig. Avslutar för sent och för svagt rakt på Hart i målet. Behöver göra ett tävlingsmål snart så att han kan få det att lossna. Han springer rätt och medspelarna är bra på att hitta honom med genomskärare, måste nu förvalta dem också innan Ferguson börjar byta in ungdomarna Macheda och Welbeck istället för Owen.

Skönt med seger i premiären, har blivit oavgjort de två senaste åren mot lag som sedan åkt ur. Reading och Newcastle, så vinsten igår var ett steg framåt på sätt och vis. United borde dock trots att man ännu inte är i toppform gjort minst fyra mål till på alla de chanser man skapade. 13-2 i hörnor och 31-7 i skott mot mål säger en hel del om matchen. Men det är en bra grund att bygga på och med ett par matcher i kroppen bör skärpan i avsluten komma så länge man fortsätter att skapa chanser. Match igen på onsdag mot en ännu en nykomling, Burnley, på bortaplan och jag gissar på följande startelva: Foster-Da Laet-Brown-O'Shea-Evra-Park-Anderson-Carrick-Tosic-Rooney-Berbatov vilket ger att endast fem spelare från förra matchen startar igen. Avbytare: Kuszczak, Fabio, Fletcher, Gibson, Valencia, Owen, Macheda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar