fredag 14 augusti 2009

Tips inför Premier League

Med ligan startandes imorgon är det väl läge att släppa ett tips på sluttabellen. Vissa trupper verkar fortfarande vänta på de rätta förstärkningarna och i mitt tips utgår jag i vissa fall ifrån att det faktiskt kommer att anlända ett eller ett par ansikten till.

1) Manchester United
Är övertygad om att United blir första engelska klubb att vinna fyra år i rad, och jag är övertygad om att även om Ronaldo var världens bästa (vann för förförra säsongen snarare än förra) så kommer han inte att vara särskillt saknad i år, då United kommer att spela med tydligare och naturligare roller för övriga spelare, och därför kommer att spela som ett lag hela säsongen. Berbatov och Rooney kommer att spelas ihop och Valencia har tillfört speed och styrka på högerkanten.

2) Chelsea
Truppen är intakt med en viktig förstärkning i form av Zhirkov, visserligen har Chelseas trupp en ganska hög medelålder och i vissa fall verkar spelare ha passerat sin topp, men det är en otroligt bred och stark trupp, som jag tror kommer att bli oerhört svårslagen i år. Mittfältet med Essien och Lampard är ruskigt starkt och kommer att vara nyckeln för Chelsea, Essien var skadad halva säsongen i fjol och är lagets vikigaste spelare. Ballack är förbi sin topp och Mikel är inte tillräckligt bra men med Joe Cole och Malouda på kanterna kommer Chelsea att bli riktigt vassa.
United-koppling: Jon Obi Mikel hade skrivit på för United när Chelsea klev in, domstol fick till slut skilja och United fick £12 miljoner för en spelare som aldrig ens tränat med klubben och som tur är inte kom.

3) Arsenal
Många tror att Arsenal kommer att hamna utanför topp fyra i år, men jag är av uppfattningen att försäljningen av Adebayor och Toure var av godo för Arsenal och Vermaalen är en bättre spelare än Toure. Van Persie, Fabregas, Eduardo och Arashavin får antagligen en hel säsong och alla fyra var borta halva förra året. Man saknar fortfarande en bollvinnare och ledare på mitten och jag tror inte som Arsenalfansen att Song eller Denilson kommer att kunna bli tillräckligt bra, men farten och passningsspelet kommer att vara svårstoppat och med tre friska anfallare kommer målen att komma. Att Bendtner är kvar i klubben är dock en gåta för mig. Walcott var en stor besvikelse i U21-EM och får svårt att ta en plats i år med Nasri i form och när Arshavin får flytta ner för att ge plats åt Eduardo samt att Wilshire är på gång under ifrån.
United-koppling: Mikael Silvestre lämnade United i fjol för Arsenal har inte saknats och inte heller gjort något avtryck i London.

4) Liverpool
Förlusten av Alonso kommer att kännas mer än något annat för Liverpool. Alonso är nära komplett som mittfältare, passningsspel, skott, bollvinnande och ledare. Gerrard må vara den som karaktäriserar pool men det var Alonso som var skillnaden i matcherna mot topplagen, nu när han är borta kommer Liverpool att tappa poäng mot de övriga tre. Lucas Levia är inte i närheten och Mascerano kommer att vara vilse i sina mördarattacker utan Alonso bredvid sig. Aquilani är oerhört skadebenägen och skillnaden mellan Serie A och Premier League är att PL är tuffare och har högre tempo, jag tror inte italienaren kommer att vara på plan i många matcher. United-koppling: Finns absolut ingen

5) Aston Villa
Martin O'Neill kommer sin vana trogen göra stordåd med små resurser, och visserligen har man förlorat Barry och Laursen men köpen av Downing och Delph kompenserar till stor del bortfallen och Villa kommer nog att köpa ytterliggare en eller två spelare till innan transferfönstret stänger. Young, Milner, Delph, Reo-Cocker, Petrov, Sidwell och Downing utgör ett intressant mittfältsurval och med Agbonlahor och Carew på topp med Heskey lurandes i bakgrunden bör Villa bli svårslaget för alla, men svagheterna finns bakåt med Laursen och Knight borta ligger mycket på Luke Young och Curtis Davies och det känns inte helt tryggt. Beye har visserligen anslutit från Newcastle men det känns tunnt bakåt och jag är övertygad om ytterliggare någon försvarare dyker upp inom kort.
United-Koppling: Ingen direkt

6) Everton
David Moyes har fullt upp med att behålla Lescott då City uppvaktar frenetiskt, vilket gjort att man varit svaga i jakten på nyförvärv, men Everton brukar sällan värva några större mängder men ett eller två nya ansikten bör ansluta inom kort och klassen på dessa köp kan bli avgörande för säsongens resultat, men jag tror att Moyes kan hålla Everton nära toppen även i år och det finns mycket kvalitet i Liverpool laget. Cahill och Pienaar var riktigt bra i fjol och Arteta skulle kunna konkurera om en plats i vilket lag som helst. Lescott och Jagielka tillsammans med Howard i målet gör det svårt att få hål på Everton och balansen i laget är bättre än i övriga "strax-under-toppen-lag".
United-koppling: Phil Neville, Louis Saha och Tim Howard har alla varit en viktig del av United och är nu ännu viktigare för Everton.

7) Tottenham
Jag är inget stort fan av Harry Redknapp men spelarmaterialet som londonklubben förfogar över borde vara med att utmana i toppen i år. Visserligen saknar man någon stabil mittback då Woodgate, King och Dawson haft oerhörda skadebekymmer men för övrigt är laget väldigt starkt på pappert, man har dock som alltid svårt att få kontinutet på ledarsidan och byter manager med jämna mellanrum, vilket också gör att spelare kommer och går inte bara i klubben som helhet utan i startuppställningen från vecka till vecka. Tror att Tottenham kommer att blanda topprestationer med bottennapp precis som vanligt men att när serien slutar kan man glädjas åt att man har hela Englands hetaste diskussionslag precis bakom sig i tabellen.
United-koppling: Ingen sedan Fraizer Campbell återvänt från lån och sålts vidare.

8) Manchester City
Den ena värvningen av svindyra egon efter den andra och självklart har man stor talang i truppen numera, men jag har svårt att se hur dessa "stjärnor" ska vara sams och spela som ett lag över en hel säsong. Citys miljardbygge verkar inte veta några gränser men jag tror faktiskt att det kommer bli osämja och problem i klubben efter att ha inlett bra och legat i toppen av tabellen ett tag, tror att Hughes är för svag som ledare för alla dessa "only in it for the money-Adebayors", I'll hit you with a stick-Bellamys", "I only want to play champions league-Barrys", " This club is not good enough for me-Santa Cruzs" och "I am better than the club and should play more than most-Tevezs" för att inte tala om redan befintliga "I don't need to train or attend to boring stuff, I'm so good-Robinhos" och "I don't acceppt being subed-Richards". Tror att City återfinns i mitten av tabellen med en massa tjafs i omklädningsrummet och förbannade supportrar på läktaren. 6 av Premier Leagues 10 bäst betalda spelare finns i City och ingen i mästarna United...(bara Terry, Lampard och Ballack i Chelsea och Gerrard i Liverpool slår sig in bland storheter som Barry och Touré)
United-koppling: Förutom tränaren Mark Hughes så var Tevez övergång i sommar väl illa omtyckt över lag framförallt sedan han deklarerat att han älskar Uniteds fans, bara för att skriva på för City för att som han säger få mer speltid(51 matcher för United och mest av anfallarna i fjol) de £50 000 mer i veckan har absolut inget med saken att göra då Tevez bara spelar för fansens kärlek...

9) Fulham
Roy Hodgson är en grym taktiker och låter spelare få tydliga direktiv och klara roller. Fulham har inga stjärnor men spelar disiplinerat och jobbar hårt för varandra och är därmed väldigt svårslagna. Schwarzer i målet med Hangeland framför håller tätt och mittfältet med Murphy, Dempsey och Davies är jobbiga att möta. Saknar en vass avslutare då Johnson inte är tillräckligt jämn och Zamora otroligt ojämn.
United-koppling: Simon Davies kom genom United akademin och Erik Nevland gjorde ett fåtal matcher för United för tio år sedan.

10) Sunderland
Steve Bruce har anslutit som manager och han har visat att han duger i Premier League med Wigan. Har plockat till sig rivjärnet Cana från Marsielle och likaledes tuffa Cattermole från Wigan vilka tillsammans med Malbranque och Richardson kan bilda ett hyfsat mittfält. Även Bent har anslutit från Tottenham och Campbell från United så kanske kan man klättra lite i tabellen. Problemen verkar dock kvarstå i försvaret och om inte Bruce hinner stärka upp det kan man få stora problem mot de bättre lagen.
United-koppling: Förutom Managern Steve Bruce är Kieron Richardson, Phil Bardsley och Fraizer Campbell alla Unitedfostrade talanger som ska bära upp The Black Cats denna säsongen.

11) West Ham
Zola har visat sig vara nästan lika genialisk som manager som han var som spelare, men de ekonomiska problemen i Hammers är inte lösta och man har svårt att få in förstärkningar, istället tvingas man fortsätta att sälja av sina bästa spelare. Viktigt att man får behålla centrallinjen med målvakt Green, mittback Upson och mittfältsgeneral Parker samt att lånet från Inter Jimenez lyckas anpassa sig till Premier League, får man det att fungera kan man hålla sig i mitten av tabellen. Anfallsparet Ashton och Cole känns dock inte helt farligt och kanske kan man hitta ännu en talang i från ungdomsleden som kan slå igenom i West Ham.
United-koppling: Ett av få lag som fostrar sina egna spelare, förutom Jonathan Spector som kommer ur Uniteds akademi.

12) Bolton
Elmanders Bolton är tuffa att möta man spelar en hård och fysiskt krävande fotboll, där tonvikten läggs på närkamper och raka linjer. Jääskelänien i målet är en av ligans bästa målvakter och resten av laget innehåller få spelare med finess men minst nio på plan som älskar närkamper och grisspel. Nyförvärv som Zat Knight och Sam Ricketts får en knappast att tro på någon förändring i spelstil och den troliga backlinjen har en medellängd på 191,5 cm. Bolton krigar sig nog som vanligt till en mittenplacering och dagarna då Jay-Jay "so good they named him twice" Okocha lirade samba och Yori Djorkaeff slog smörpassningar på Reebok Stadium känns som minnesfragment från en sedan länge svunnen tid.
United-koppling: Ingen förutom att Bolton bara ligger ett stenkast nordväst om Manchester.

13) Blackburn
Blackburn står inför en ganska svår säsong, de forna topplaget(mästare 1995) har år efter år halkat efter och tappade inför denna säsongen storstjärnan Santa Cruz. Men Santa Cruz är skadebenägen och spelade inte mycket förra säsongen så frågan är hur stor förlusten egentligen är? Blackburn har ett stabilt försvarspel med mittbackarna Nelson och Samba som starka utposter, man spelar även ett hyggligt försvarsspel i övriga banan med ettriga och aggresiva mittfältare där en av alla dessa nya Viera, N'Zonzi förstärker ytterliggare. Mycket hänger dock på att Gamst Pedersen och McCarthy levererar på topp för det finns ganska få målfarliga spelare utöver dessa två. Blackburn har dessutom haft otroligt mycket otur med skador den senaste säsongen.
United-koppling: Ingen sedan tränarna Mark Hughes och Paul Ince försvunnit ur klubben. Danny Simpson var i Blackburn på lån hela förra året.

14) Birmingham
Nykomling och andra lag i Englands näst största stad. Tror att Birmingham har möjlighet att bli bästa nykomling i år laget har pendlat upp och ner de senaste säsongerna men har en hyfsat jämn och stabil trupp, hade naturligtvis behövt en stjärna som kan göra det oväntade men kommer att kriga och slita för kontraktet och jag tror att de klarar sig med lite marginal. Notoriske målskytten Kevin Phillips finns i truppen och ska tillsammans me Marcus Bent stå för målen, men det finns rutin i form av Barry Ferguson, James McFadden, Lee Carsley och Lee Bowyer på mitten också med talang i form av Larsson och Fahey och en förbättrad försvarslinje med målvakten Joe Hart och mittbacken Roger Johnson har Birmingham ganska goda möjligheter att hålla sig kvar och lägga marginal bakom sig ner till strecket.
United-koppling: Tränaren Alex McLeish spelade under Ferguson i Aberdeen på 80-talet.

15) Stoke
Ett lättläst och enkelt spelande Stoke borde inte vara något problem kan man tycka men Stoke krigar och kämpar och har en fantastisk tolfte man i publiken på Brittania Stadium med enormt tryck från hemmapubliken som också sluter upp starkt och gör sig hörda på bortamatcher. Mycket hänger på att Fuller och Beattie sätter de få chanser man skapar och att man kan packa ihop resten av laget framför eget målk och försöka stå emot motståndarnas eviga attacker, detta lyckades man bra med bland annat mot Liverpool i fjol, bli återigen svårslaget men bör få än svårare att göra mål på motståndarna som nu vet att i princip allt hänger på Delaps långa inkast och fasta situationer med mycket folk i boxen. Danske veteranmålvakten Sörensen ger trygghet i försvaret och Shawcross och Faye bildar ett stabilt mittlås.
United-Koppling: Ryan Shawcross, Danny Pugh och Danny Higginbotham är alla United talanger som etablerat sig i Stokes förstaelva.

16) Wigan
Får svårt att bibehålla de hyfsade resultaten från hösten i fjol och förlusterna av Palacidos, Valencia och Cattermole kommer att kännas för Wigan, som inte heller har något direkt stöd från läktaren. Anfallarna Mido och Zaki har också lämnat men kanske utan att saknas dock måste man spela ihop ett nytt anfall. Rodallega är en talang och tillsammans med Scotland som kommer nerifrån Championship ska man få ett målfarligt anfallspar, känns tveksamt. Mycket hänger på att nyförvärven på mitten kraftfulle Thomas och spelskicklige Gomez snabbt hittar ett samspel och att de kan höja sig en nivå och anpassa sig till svåra Premier League. Melchiot, Bramble och Figueroa ska hålla försvaret starkt och även om det finns kunskaper och kvaliteter där är det inte en backlinje jag hade litat på.
United-koppling: Ingen för nuvarande.

17) Wolverhampton
Nykomlingen Wolves kommer att kriga runt strecket hela säsongen men jag tror att man kniper sista platsen och håller sig på rätt sida. Man har ett dugligt kantspel där framförallt Kightly är en stor talang och framåt litar man på Championships bäste i fjol Ebanks-Blake. Ny för i år är serbiska generalen Milijas som ser stark ut och som ska fördela bollarna när tuffingen Karl Henry vunnit dem. Ska bli intressant att se hur pass bra man orkar stå emot de bättre lagen men man har varit ett stabilt topplag i Championship de senaste fyra åren och bör kunna ta poäng från bottenkonkurrenterna.
United-koppling: Sylvian Ebanks-Blake är en Unitedfostrad anfallare och Wolves viktigaste spelare.

18) Burnley
Det finns många rutinerade spelare i Burnley och det kommer att handla om att kriga för överlevnad i varje match, experterna tror på jumboplats och få poäng men jag tror att spelarna i Burnley kommer att brinna och kämpa i 90 minuter varje vecka och till slut få ge sig på mållinjen till Wolves. Håll ett öga på Eagles på högerkanten en grym teknik och ett härligt klipp i steget, kunde blivit något stort om han bara hade kunnat agera lite mer seriöst. Även Eckersley har anslutit från United inför denna säsong och ska ge Eagles support på högerflanken. Dessvärre tror jag inte det räcker.
United-koppling: Chris Eagles och Rickard Eckersley kommer att vara Burnleys hopp på högerkanten och båda kommer direkt från Unitedakademin.

19) Portsmouth
En klubb i kris och troligen årets Newcastle. Ägaren vill sälja och har lämnat skeppet, den blivande ägaren har inte lyckats få ihop pengarna för köpet och halva laget har lämnat. Ojämne jätten Bouba Diop och skadedrabbade spelgeniet Kranjcar ska hålla ihop mitten och leverera bollar till föredettingen Kanu och vilsna Nugent på topp. Om Distin stannar vilket verka föga troligt ska han hålla ihop backlinjen framför en allt tröttare David James. Det ser mörkt ut för Pompey i år. Om man inte får ihop ledningen och det snarast kommer det bli ett skepp där alla råttorna lämnar hals över huvud.
United-koppling:Ingen för nuvarande

20) Hull
Tigrarna lyckades med en seger på 23 matcher under avslutningen av Premier League ett bottenrekord som endast Derby lyckats motsvara. Även i år får Hull stora problem och managern Phil Brown verkar vara nära en benämning som psykopat. Klubben gör vad de kan för att behålla enda spelaren av Premier League kvalitet mittbacken Michael Turner, men även om de lyckas med det lär Hull spela i Championship efter denna säsong. Man har hittils inte lyckats värva en enda spelare som kan förstärka laget.
United-koppling: Lånade Manucho förra säsongen och Campbell dessförinnan, kommer säkert att låna någon spelare i år med om inte förr så till januarifönstret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar