torsdag 16 april 2009

Spelarbetyg: Porto - United

Porto - United 0-1 (2009-04-15, Champions League)

Betygsskala: 1-10 (5 är godkänt)

Van Der Sar: 6
Stabilt även om det finns små oroligheter, tveksam med fötterna vid ett par tillfälle vilket inte alls är likt Van Der Sar(vått underlag men ändå). Samt två missbedömda inlägg, som inte heller är likt honom. Dock välplacerad och gör ett par, tre riktigt bra räddningar.

O'Shea: 6
Säker och lugn, gör precis vad han ska. Det är dock lite märkligt att en så stor spelare inte är bättre på att utnyttja sin fysik. Visst kan det vara svårt att hinna med en liten och kvick spelare i vändningarna, men allt som oftast borde "lille John(191cm)" kunna trycka ut sin motståndare mot långsidan. Det märks att han behöver tryggheten av Ferdinand innanför sig för att kunna spela med lugn.

Ferdinand: 7
Grym spelförståelse och blick för spelet. Alltid välplacerad och styr försvarsspelet bra. Är visserligen beroende av att Vidic tar den fysiska delen, vilket ju också är Serbens styrka, men tillsammans är de världens just nu bästa mittförsvar. Lite matchotränad och det märks i vissa moment, men viktigt att Ferdinand är tillbaka, riktigt viktigt.

Vidic: 7
Plockar helt bort Hulk och Lissandro ur spelet,(hulk har fyra desperata skott från långt håll och Lissandro syns väl knappt på hela matchen) spelar med stor pondus, och växer direkt när han kan koncentrera sig på huvudspel och närkamper och kan släppa styrandet av försvaret till Ferdinand. Spelar bäst som sköld "framför" Ferdinand och kan "plocka bort" vilken anfallare som helst.

Evra: 5
Vet inte riktigt vad som hänt med Evra, missar för enkelt i närkamper, "glömmer" att flytta över i zonförvaret och är inte ens med i anfallen lika mycket längre. Det var ändå ett litet steg framåt och kanske kan han finslipa detaljerna snart så att vi får se den "gamle" Evra igen i säsongsavslutningen. Fabio väntar på sin chans i kulliserna.

Ronaldo: 7
Borde nog bara vara en sexa, men skottet, vilket mål. Ronaldo gör som "vanligt" under våren och blandar friskt i sina insatser. Lite bättre humör och lite bättre fart än senast, men fortfarande gör han många saker alldeles för svårt. Behöver bara hitta lite mer "leende" i sitt spel så lossnar det. Men han är så otroligt irriterad och frustrerad hela tiden, även när han inte har någon anledning.

Carrick: 7
Mycket bättre än de senaste veckorna, tog den defensiva rollen mycket bättre än vad jag vågade hoppas på. Nästan inga felpass och bra på att täcka ytor och jobba defensivt, hade till och med ett hyfsat avslut. Skönt. Bör ge honom det självförtroende som saknats den senaste tiden.

Anderson: 6
Kämpade oerhört och gjorde Carrick bättre än vad Scholes lyckats med den senaste tiden. Något svag i passningsspelet men det beror nog på frånvaron den senaste tiden. Är på väg tillbaka till god form och det är glädjande. Har en bit kvar men två matcher till och sen bör den "riktige" Anderson vara åter. Lagom till Arsenalmatcherna och jag ser fram emot en ny match mot Fabregas. Hoppas att han får spela mot Everton på söndag. Det förtjänar han och det behöver han för matchformens skull.

Giggs: 6
Välplacerad och rutinerad med bra fart och stort hjärta. Härligt att se Giggs hunger efter så många år i den absoluta toppen. Något för många lösa passningar för ett högre betyg. Men är så viktig i dessa matcher.

Rooney: 7
Spelade i princip vänsterytter. Kämpar som få och har blivit riktig bra i det defensiva arbetet. Inte lika vårdslös längre och har en otrolig förmåga att plocka ner svåra bollar, härliga vändningar med boll och det var bara målet som fattades. Bäst tillsamamns med Ferdinand.

Berbatov: 6
Det syns att Berbatov saknar det sista i fart. Men han är otroligt svår att ta bollen ifrån. Borde funnits ett steg längre fram för att få ut det sista idag. Hamnar lite fel i position när Ferguson ger Ronaldo fritt att ligga längst fram, eftersom han då måste jobba mer i det offensiva försvarsarbetet och tappar ett par hundradelar i speed när han har bollen. Ferguson utnyttjar ännu inte Berbatovs kompetens till fullo. Men vilken bollbehandling han besitter.

Avbytare:

Nani: 4
Ett lite märkligt byte av Ferguson att släppa in Nani istället för Tevez mot Berbatov. Jag trodde naturligtvis att han skulle flytta fram Rooney och låta Nani spela ren ytter, men Rooney och Nani hamnade på samma yta och då tog helt enkelt Rooney över den. Nani slog ett par svaga passningar och försvann sedan ur spelet, liten coachmiss faktiskt och inte enbart Nanis fel men han är över lag för slarvig i sitt spel. hade trots detta ett bra akrobatiskt skott i slutet av matchen.

Scholes: 5
Kom in sent i matchen och gjorde vad han skulle men inget mer. Inte mycket att säga om inbytt för att Anderson var trött och United behövde lite rutin och lugn framför försvaret.

Lite tankar:
1-0 mot Porto låter inte som något överdrivet speciellt resultat, och det är det normalt inte iheller. Porto är visserligen ett bättre lag än vad många tror men ett lag som United "ska" vinna över. Det som gör en glad idag förutom själva resultatet och avancemanget i turneringen är att en hel del saker har förbättrats jämnfört med de senste veckorna.

Det allra viktigaste är att Ferdinand var tillbaka och det ger stabilitet till backlinjen. Han styr försvaret och hans ledarskap där bak är oerhört viktigt för att United ska fungera. Vidic är i många avseende en bättre försvarare än Ferdinand, men det är med Ferdinands lung och förmåga att styra som Vidics krigande kommer bäst till sin rätt. Tillsammans är de bäst helt enkelt. Evra är ett viktigt komplement med sin snabbhet och offensiv, men även om han tog ett par kliv framåt igår så har han en bit kvar, men misstagen han gör defensivt blir inte så avgörande när Rio och Vida är på plats. Vilket ger honom möjlighet att växa och komma rätt. O'Shea är bra och viktig som "cover" över hela backlinjen, men vi behöver en högerback av världsklass till nästa säsong. Jag hoppas att Rafael kan ta steget in i världstoppen redan nu. Potentialen finns så nu är det bara lite mognad som krävs.

Van Der Sar är så otroligt viktig för försvaret, de vet att han är där, de kan spela hem utan att tveka och han styr spelet med snabba långa utkast. Det är det som skiljer honom från Foster just nu. Men "Big Ben" är på gång så Van Der Sar har inte utrymme att slarva med räddningarna.

Anderson är på väg tillbaka till formen från i fjol och kommer nog att hålla Scholes utanför laget inom kort. Det kommer nog att handla mycket om Hargreaves och Anderson nästa säsong om de bara får vara skadefria. Ska bli kul att se om Carrick kan ta ett steg ytterliggare för att behålla sin ordinarie plats.

Sen har vi dilemmat med Ronaldo, jag har svårt för Fergusons val att låta honom ligga högst upp på topp. För det första tycker jag inte att han gör sig själv rättvisa där. Han får inte samma fart och kan därför inte utnyttja sina patenterade överstegsfinter och han vill inte som en target spelare bör "suga in" bollen hålla i och låta laget flytta upp, som Berbatov gör så förträffligt(Zlatan med för den delen) utan istället vill han vända, finta och komma till avslut själv direkt och det gör det mycket enkelt för motståndarförsvaret att läsa och att vara två man på plats hela tiden. I mitt tycke ska Berbatov ligga högst och med gårdagens uppställning Rooney och Ronaldo komma med fart på vars sin sida om honom. Det är ruskigt svårt att försvara sig emot. Nu hamnar Ronaldo högst med Berbatov som släpande och Rooney som renodlad ytter. Med den taktiken är det bättre att Ronaldo är ytter och Rooney kommer på nicktouch eller tillbaka spel från Berba. För det andra tappar man möjligheten att komma runt och få in inlägg. Evra har tappat förmågan. Park har aldrig haft den, Giggs har flyttat in i mitten. Nani är ur slag och Tosic och Martin har ännu inte fått chansen. Så förnuvarande har man bara Ronaldo och Rooney som kan komma runt och slå inlägg(Giggs också om man flyttar ut honom) vilket gör det ännu viktigare att Ronaldo flyttar ner och ut. På så sätt kan man även spela med alla fyra* samtidigt i matcher där det behövs.
*Rooney & Ronaldo som offensiva yttrar och Tevez och Berbatov inne i boxen

Nåja. Vi vann, och vi tog ett stort steg mot toppform, och fick ett bra lyft i självförtroende genom att hålla nollan och vinna mot bra motstånd. Det är kanske viktigast just nu.

För övrigt var det en helt vansinnig match mellan Chelsea och Liverpool och nu får Liverpool fokusera helt på ligan. Blir en tuff kamp i Premier League till sista matchen.

Arsenal spelar bra och med härligt flyt just nu, ska bli intressant att se hur de står sig mot Chelsea på lördag(första gången mot riktigt tufft motstånd på länge och sedan man fått tillbaka Fabregas och Adebayor) tror att saknaden av Almunia, Gallas och Clichy blir märkbar först nu mot Chelsea och Liverpool i de två närmast kommande matcherna. Villareal är bra men utan Senna och Cazorla är truppen och den nuvarande formen alltför svag på denna nivå. Synd men svidande sanning.

Nu väntar Semifinaler i FA-cupen till helgen, Chelsea - Arsenal på lördag och Everton - United på söndag bli nog två riktigt tuffa matcher.

Därefter följer Liverpool - Arsenal i ligan på tisdag och Chelsea - Everton och United - Portsmouth på onsdag. En viss känsla av fördel i programmet denna vecka till United.

Resten av vår programmet är helt klart lättast för Liverpool och svårast för Arsenal med Chelsea och United ganska lika mittemellan. Dock har ju Liverpool bara ligan kvar att tänka på så det blir färre matcher och "lättare" motstånd vilket gör att de kan sätta full press på United i kampen om Premier League.

"Now is the time to be great"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar