tisdag 14 april 2009

Tankar efter match: Sunderland - United

Sunderland - United 1-2 (2009-03-11, Premier League)

Dessvärre kunde jag inte se helgens match och har fått nöja mig med höjdpunkter och tidningsartiklar. Men en del saker snurrar ju i huvudet ändå..

Ben Foster fick chansen istället för Van Der Sar som vilades inför Champions League returen imorgon. Riktigt bra. Foster har tagit flera steg nu under vintern och våren. Han låg bakom Kuszczak under hela hösten i rangordning, vilket var obegripligt för mig. Foster är mycket bättre med fötterna än Kuszczak och har en större pondus och är tydligare mot sina försvarare. Det känns nu, som om Foster tagit ett steg till i Fergusons ögon, och han och Van Der Sar gör upp om målvaktsplatsen nästa säsong, därefter är det nog Foster som är nummer ett i United. Kuszczak ryktades vara på väg till Zenit för ett par veckor sedan och det kan mycket väl bli så till sommaren. Heaton återvänder då från en lyckad sejour i Cardiff som kanske spelar i Premier League nästa säsong och Amos och Ron-Zieler är båda landslagsspelare för ungdomslag. Ser bättre ut än på länge för United på målvaktsfronten. Foster missbedömde inlägget som blev mål men var för övrigt bra med ett par bra räddningar att ta med sig från matchen.

Neville spelade igen och lyckdes få gult kort för filmning? Neville försöker sig på att filma? då har det verkligen gått utför. Han fick låga betyg för övrigt också, även om han antagligen inte var direkt orsak till målet. Spelar inte mot Porto imorgon. O'Shea tar då åter positionen som högerback, då Evra bör vara tillbaka i startelvan efter att ha vilat mot Sunderland.

Evans var tillbaka i mittförsvaret(byttes ut skadad i Portomatchen.) fick inga bra betyg och är inte riktigt på plats vid målet, av allt att döma på "höjdpunkterna". Var nära även att göra självmål. Spelar om inte Ferdinand hinner "läka". Hoppas att han höjer sig ett snäpp, kan annars få problem mot Portos tremanna anfall.

Vidic får inte heller några bra betyg och var tydligen tveksam i ett par ingripanden i början av matchen, och han är fortfarande märkbart skakad av Liverpool matchen. Definitivt ute ur bilden för att bli årets spelare, men tog hand om Cissé och Jones i form av fysisk närvaro. Kan behöva Ferdinands rutin och spelblick vid sin sida imorgon. Skulle även behöva nicka in en hörna för att få lite återvunnet självförtroende.

O'Shea spelade för dagen vänsterback då Evra vilade(var nog vettigt drag av Ferguson) Var lite tveksam vid inlägget som ledde till målet, men för övrigt stabil. Spelar enkelt och det gör han bra.

Park spelade högerytter och kämpade som vanligt, hade läge att göra mål, och missade som vanligt. Utbytt, och mediokra till svaga betyg. Jag hoppas att Ferguson satsar offensivt imorgon, då vi måste vinna och jag tror nog att Park sitter på bänken. Till Parks försvar ska man väl säga att detta är helt fel typ av match och motstånd för honom, märkligt val av Ferguson men jag antar att det var för att vila andra spelare och för att Park inte är aktuell för start imorgon.

Carrick verkar ha höjt sig ett snäpp och har nog fått ta en hel del defensivt ansvar och haft mycket löpningar. Bra om han kan spela enkelt imorgon(tror att han spelar trots tveksam form). Jag hade själv hållt honom utanför startelvan imorgon men tror inte att Ferguson vågar "chansa".

Scholes verkar enligt de flesta recensioner ha varit en av de bättre spelarna och gott så. Kanske behöver han spela mot lite enklare motstånd för tillfället. Känns som om han borde vara bättre fokuserad i passningsspelet än vad han är. Nåja, målet kanske gör sitt också. Nära 600 matcher för United nu. Stort! Vila med stor sannolikhet imorgon.

Rooney var återigen bäst på plan och mycket hänger på honom just nu. Inlägget till 1-0 målet var magnifikt och Rooney spelar fotboll med hjärta och själ. Hoppas att han vinner matchen till oss imorgon också. Bäst i United för tillfället.

Berbatov var tillbaka efter skada och han är nyttig, United behöver hans speltyp och han får ofta oförtjänt mycket kritik för att han inte öser in mål, men som targetplayer och bollhållare är Berbatov grymt bra. Hoppas att han är i bra form och orkar spela igen mot Porto.

Tevez krigade som vanligt och han är svår att möta för vilket försvar som helst. Får hyfsade betyg, men skulle nog gjort ett mål. Antagligen avbytare imorgon, frågan är om han får komma in. Spelar från start om inte Berbatov håller, annars är han nog outnyttjad avbytare(Macheda får nog chansen om United behöver göra mål). Welbeck och Macheda på gång och Campbell åter från Tottenham. Kanske blir det inget kontrakt för Tevez till sommaren, vore oerhört synd. Men jag har en känsla av att det blir långtidskontrakt för ynglingarna istället och fokus på att behålla Ronaldo. Anderson är nog på väg att blomma ut igen och, nja Tevez är dyr, för dyr för bänken där han befinner sig just nu. Hoppas att han hittar toppform igen under våren, så att vi får höra "Argentina" eka på Old Trafford även nästa säsong.

Ronaldo byter av Park och behövde vilan, är stundtals magisk och gör mål(dock inte i helgen), låt oss bara hoppas att fokus är på plats imorgon, för nu behöver han ta det sista steget i formkurvan. Ett frisparksmål imorgon, kanske ger flammande eld av den nuvarande glöden.

Anderson kom in och fick några välbehövda minuter på plan, har varit oroande skadebenägen, jag hoppas att det är över nu. Han är ju ung och borde vara i fysiskt praktslag. Har enorm potential, hoppas bara att han kan få visa all sin talang. Får godkänt över lag men lite speltid så det är inte mycket att bedöma.

Macheda-sagan fortsätter, nytt inhopp och nytt mål. 17 år och kanske, kanske en ny Mark Hughes, har den fysiska närvaron och förmågan att vara på rätt plats. Champions League finalen går i år i Machedas hemstad Rom...Kan sagan fortsätta att skrivas som en pojkdröm... Inhopp i finalen på "hemmaplan" avgörande mål... wow, tänk om verkligheten kan överträffa drömmen... Ska Totti få stiga av tronen, som kungen av Rom. Vi får hoppas...

Viktiga tre poäng bärgades på Stadium of Light i lördags och ett viktigt steg närmare en ny serieseger. Sju matcher kvar i ligan nu: Portsmouth hemma(hängmatchen) följt av Tottenham hemma och Middlesbrough borta. Sen är det derby mot City hemma följt av Wigan borta. Slutligen en riktig "hatmatch" mot Arsenal hemma, innan vi avslutar borta mot Hull. Innan Portsmouth är det returen i Champions League mot Porto imorgon, och Semifinalen mot Everton i FA-cupen på Wembley på lördag. Ett intensivt och tufft program, framförallt om vi som jag hoppas och tror tar oss vidare till Semifinal i Champions League och Final i FA-Cupen. Men långt ifrån så svårt som det skulle kunna vara. Bortamatcherna mot "Boro", Wigan och Hull känns som man måste betrakta som "lätta" i samanhanget även om Middlesbrough och Hull slåss för sin existens. Hemmamatcherna om man bortser från Portsmouth(som ska vara säker seger) är svårare men då har vi i alla fall Old Traffords makt och tradition i ryggen. Tottenham och Arsenal är formstarka och derby är alltid ett derby, och i begreppet tufft. Men vilken möjlighet till bra säsong, det trots den varande formsvackan, det är. Everton i FA-semin är ju att betrakta som det bästa alternativet (Chelsea-Arsenal i den andra semin) och även om Porto överraskade mot ett svagt United i förra veckan måste man kunna vända det och då väntar antagligen Arsenal i semin vilket jag tror är bättre för United än Chelsea eller Barca(inte kan väl Liverpool eller Bayern vända på det. Inte Bayern i alla fall). Med lite flyt blir det fyra matcher mot Arsenal nu på en och en halv månad, tänk att vinna fyra gånger mot Gunners på så kort tid, hade varit sagolikt. Men troligare blir det väl Chelsea som går till final i FA cupen så tre gånger Gunners känns troligare. Om United gör sitt vill säga, men jag tror(hoppas) det vänder nu. Brown(löpning och lätt träning) och Rafael(full träning) är nära spelklara nu. Berbatov och Anderson verkar vara tillbaka, förhoppningsvis är Ferdinand redo imorgon och då är det "bara" Hargreaves kvar på skadelistan, men honom räknar vi inte med förrän nästa säsong. Någonstans läste jag att Fletcher var skadad och därför inte på bänken mot Sunderland men jag har inte fått det bekräftat och tror därför bara att han vilades inför Porto imorgon. Fletcher är extra viktig när Hargreaves är borta.

Trolig uppställning imorgon:

Van Der Sar
O'Shea-Ferdinand-Vidic-Evra
Ronaldo-Fletcher-Carrick-Giggs
Berbatov-Rooney

Önskad uppställning imorgon:

Van Der Sar
O'Shea-Ferdinand-Vidic-Evra
Ronaldo-Fletcher-Giggs-Anderson
Berbatov-Rooney

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar