fredag 24 april 2009

Spelare vi minns: Hans Van Breukelen



Från Spanien förflyttar vi oss likt Miguel Cervantes riddare Don Quijote, för att söka upp värdiga motståndare i vindmöllernas och tulpanernas förlovade land(Don Quijote åkte inte till Amsterdam, men sökte väderkvarnar).

Väl här möter vi en man som inte har för vana att släppa något förbi sig, en av de få som blivit Europamästare för både land och klubb samma år.

I Eindhoven möter vi en straffsparksspecialist och målvaktsförebild och denna artikels huvudperson, nämligen Johannes Franciscus Van Breukelen, mer känd som Hans Van Breukelen.

Van Breukelen inledde sin karriär ett par mil söder om Amsterdam, i FC Utrecht där han som 20-åring debuterade 1977 och året därpå hade han cementerat sin plats som förstemålvakt och var stor del i att lilla FC Utrecht så småningom tog sig till cupfinal säsongen 1981-82 för första gången i klubbens historia. Hans skicklighet gick inte osedd förbi och 1980 kom hans debut för det holländska landslaget. Efter 142 matcher i Utrecht hade framgångarna för Hans och Utrecht märkts även i Europa och 1982 köptes Van Bruekelen av Nottingham Forest, som då var en nybliven "stormakt" i Europeisk fotboll med raka segrar i Europacupen 1979(1-0 mot Malmö FF i finalen) och 1980(1-0 mot Hamburg SV i finalen), för £ 200 000.

I Nottingham skulle den fortfarande relativt orutinerade Van Breukelen ersätta legendaren Peter Shilton. Det gick inledningsvis över all förväntan och Van Breukelen höll nollan i debuten och stod för flertalet bra matcher innan han råkade ut för en skada och var borta under fyra månader. När han väl var tillbaka i mars 1983 hjälpte han Forest till en avslutning med nio raka utan förlust och tog laget upp till en UEFA-cup plats.

Under sitt andra år i England och Nottingham var Van Breukelen given förstemålvakt och en viktig kugge till lagets resultat under säsongen. Nottingham slutade trea i Ligan och åkte ut ur UEFA-cupen i semifinal mot de regerande mästarna Anderlecht. Matchen mot Anderlecht blev en tråkig historia och Nottingham hade 2-0 ledning med sig från hemma matchen och förlorde med 3-0 i Belgien. Men matchen blev hett stoff i tidningarna och många ansåg att den var uppgjord på förhand. Nottingham fick en mycket tveksam straff dömd mot sig och ett mål tveksamt bortdömt. Van Breukelen sa efter matchen: "We were cheated and it was the Spanish referee who kept us out of the final. He was Anderlecht's 12th man." Efter den matchen kände Van Breukelen en så pass stor ilska att han började extraträna straffar, då han inte ville förlora på liknande sätt igen. Detta skulle komma att visa sig värdefullt senare i karriären. Anderlecht blev senare dömda i efterhand för mutaskandalen och fick ett års avstängning från europeisk fotboll som straff. Föga hjälpte detta Nottingham spelarna och för övrigt vann Tottenham finalen mot Anderlecht på just straffar.

Efter bara två år och 61 matcher i Nottingham återvände Hans Van Breukelen till Holland 1984, när PSV öppnade plånboken och lockade med spel i ett lag som höll på att byggas upp för att nå nya triumfer efter ett par mediokra säsonger. Väl i PSV skulle Van Breukelen snart utmana om titeln som världens bäste och det var också här han äntligen vann stora titlar som han varit så nära tidigare.

Redan andra säsongen i PSV blev han holländsk mästare och laget vann sedan ligan ytterliggare tre säsonger i rad, fyra totalt alltså. Men det var året 1987-88 när PSV vann ligan för tredje året i rad som skulle bli Van Breukelens höjdpunkt på karriären. Detta året vann man även den holländska cupen, första gången för Van Bruekelen och fjärde för PSV. Denna säsong kröntes för PSVs del med seger i Europacupen mot Benfica. Matchen slutade 0-0 och gick så småningom till straffar där Hans Van Breukelen blev stor hjälte när han avgjorde genom att rädda Velosos straff och ge PSV sin första och hittills enda seger i den finaste av klubbturneringar.

Exakt 20 år senare vinner United mot Chelsea på straffar och en annan stor holländsk målvakt Van Der Sar står som hjälte efter matchen i Moskva och säger: ''Throughout my career I have waited for the chance to recreate the moment when Van Breukelen saved the final penalty."
Van Der Sar var 17 år och spelade i Ajax Academy, när Van Breukelen blev stor holländsk hjälte och har alltså sedan dess drömt om att få upprepa samma bedrift. Det tog 20 år en seger med Ajax 1995 och en finalförlust(på straffar) mot Juventus, innan Van Der Sar kunde uppfylla sin ungdomsdröm på riktigt. Många av journalisterna på plats var nog inte beredda på det svaret och jag är säker på att många av dem fick undersöka vilken räddning Van Der Sar syftade på. Men de som sökte, fann även att Hans Van Breukelen tog säsongen 1988 till ännu större höjder.

Efter klubblags segrar med PSV i Cupen, Ligan och Europacupen åkte Van Breukelen tillsammans med en stjärnspäckad trupp till EM i Väst Tyskland, med stora holländska förhoppningar om revansch. 1974 hade VM spelats i Väst Tyskland, och Holland hade haft ett av sina bästa landslag någonsin på plats för att vinna ett stort mästerskap för första gången. Neeskens, Rep, Haan, Resenbrink, Krol och den store Johann Cruijff, skulle ta guld till Holland. Man gick hela vägen och kom till final mot Väst Tyskland där man "snöpligt" förlorade med 2-1 efter att Neeskens gett Holland en tidig ledning och Breitner och Müller senare vunnit matchen för tyskarna. Nu skulle Holland återigen åka till Väst Tyskland för att ta guld och revansch och denna gången var stjärnorna Gullit, Van Basten, Rijkaard, Koeman, Wouters och straffspecialisten Hans Van Breukelen. Holland blev tvåa i sin grupp efter Sovjetunionen och fick möta Väst Tyskland i semifinalen. Holland skulle få sin Revansch. Matthäus gav tyskarna ledning men Koeman och Van Basten skulle senare ge Holland segern och en plats i finalen. Väl där stod man åter mot ryssarna som slagit Italien i sin semifinal.

I Finalen gjorde Holland 1-0 efter att Gullit flygandes hade dundrat in en nick på en nickpass av Van Basten. Van Basten gjorde själv 2-0 på en osannolik volley nere vid kortlinjen helt utan vinkel. Ett av världens snyggaste mål någonsin. Men ryssarna var bra och tryckte på och fick straff. Europas bäste spelare 1986 Igor Belanov stegar fram, och placerar bollen lågt till höger om Van Breukelen, som redan är på väg, dyker och räddar straffen och ger Holland sitt efterlängtade guld.

Hans Van Breukelen skrev tillsammans med lagkamraterna, Berry Van Aerle, Ronald Koeman, Gerald Vanenburg och Wim Kieft, in sig i historieböckerna och i den lilla skara som vunnit EM och Europacupen samma år(tidigare endast Luis Suarez, Spanien och Inter, 1964 och efteråt endast Nicolas Anelka, Frankrike och Real Madrid, 2000)

På sex veckor hade Hans Van Breukelen vunnit fyra stor titlar, och som målvakt varit den största hjälten, med straffräddningar i finalerna av de två största. Självklart var han nu min absoluta favorit målvakt.

Postern med bilden på den holländska startelvan från EM finalen 1988 hängde länge, länge på väggen i mitt pojkrum. Hans Van Breukelen, Berry Van Aerle, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Adri Van Tiggelen, Gerald Vanenburg, Jan Wouters, Arnold Mühren, Erwin Koeman, Ruud Gullit, Marco van Basten. Ett mer spelande mittbackspar än Koeman och Rijkaard har nog aldrig setts och Gullit och Van Basten skulle fortfarande vara ett svårt anfallspar att möta för vilket försvar som helst även 21 år senare. Men den störste var för mig målvakten, Hans Van Breukelen.

Det kom att bli tio säsonger för PSV Eindhoven, sex ligatitlar, tre cupsegrar och en seger i Europacupen och 309 matcher innan Hans Van Breukelen lade handskarna på hyllan efter sin 73:e landskamp, semifinalen mot Danmark på Ullevi i EM 1992. En match som slutade 2-2 och senare avgjordes på straffar. Danmark vann och en ny målvaktshjälte hade fötts och tagit över tronen, The Great Dane, Peter Schmeichel som precis hade avverkat sin första säsong i mitt United och som skulle bli Uniteds första riktigt stora målvakt sen Alex Stepney dominerade på 60-talet. Men det är en helt annan historia.

Johannes Franciscus "Hans" Van Breukelen var en stöttepelare att luta sig emot, en självklar ledare och perfektionist. Hans avgörande straffräddningar gav honom en evig plats i historieböckerna och fick många att omvärdera termen lotteri i samband med straffsparksläggning, och istället använda ord som träning, målmedvetenhet, mod, psyke och vilja. Egenskaper som fick ett ansikte i Van Breukelen. Hans Van Breukelen är en spelare vi minns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar