onsdag 15 april 2009

Spelare vi minns: Andreas Brehme


Tyskland förknippas av många med snabba motorvägar, wurst och öl. Det är ju inte helt fel. Man måste också ha i åtanke att Tyskland fostrat några av världens bästa fotbollspelare. En av dem är kanske världens bäste lvänsterback och vänsterbreddare, Andreas Brehme. Brehme föddes i Hamburg, men har aldrig representerat den stora klubben i staden, HSV. Istället började han sin proffskarriär i FC Kaiserslautern. Detta följdes upp med några år i Bayern München och senare tillbringade han tid i Inter, tillsammans med sina landsmän Matthäus och Klinsmann. Brehme hann också med att vara proffs i Spanska Real Zaragoza. Som spelare är han synnerligen framgångsrik. Förutom ligaguld med Bayern München så vann hann Serie A och Uefacupen med Inter. Brehme ingick också i tyska VM-Laget i mexiko 1986 och avgjorde Vm-finalen 1990. Därtill spelade han i EM 1992 och avslutade med en besviken sorti i kvartsfinal i VM 1994 (Där Sverige ju tog brons). Brehme är unik som VM-spelare med det faktum att han gjort mål i semifinaler i två VM (86 & 90) och dessa båda mål var på frisparkar. Just frisparkarna och straffar var lite av "Andys" specialitet. Faktum är att han, trots att han var försvarsspelare, gjort mål i samtliga klubbar som han spelat i. Inte sällan skedde detta med en stenhård frispark eller välriktad straff.

Vad som också var unikt för Brehme var att han sköt och passade lika bra med båda fötterna. Många menar att han hade bättre kraft i sin vänsterfot och inte sällan slog han både frisparkar och straffar med just vänstern. Anmärkningsvärt är att han avgjorde VM-finalen i Italien 1990 (en av historiens tråkigaste finaler??) med högerfoten. Detta gjorde han dessutom mot en målvakt som visat sig vara straffspecialist. det fick Arne Hägerfors att utbrista " Med högerfoten också, denna vänsterfotsspecialist"! Upprinnelsen till straffen är ytterst tveksam, men det var dock inte Brehme som kallt rullade in bollen i målvaktens ena hörn. Noterbart är också att han i straffavgörande mot Mexiko i VM 1986 istället valt att skjuta sin straff med vänstern. Frisparken i semin 1990 tog han också med vänsterfoten.

Brehme avslutade sin karriär med ett ligaguld för Kaiserslautern 1998 och sadlade om till tränare. Han var b.la tränare i Kaiserslautern mellan 2000- 2002, men fick sparken efter det att Kaiserslutern var på väg ur Bundesliga. Efter det tog han över Unterhaching varfrån han också fick gå på grund av samma orsak. Dock låg laget inte i Bundesliga. Det senaste tränarjobbet som Brehme haft var som assistent till den galne Giovanni Trapattoni i VFB Stuttgart. Sejouren blev dock kortvarig och både Trapattoni och Brehme fick gå redan efter några månader.

Brehmeas misslyckade karriär som tränare vägs upp av en lysande spelarkarriär med en rad guld och vunna mästerskap. Dock höll sig Brehme ofta i bakgrunden, vilket ledde til att han aldrig fick de stora utmärkelser han egentligen var värd som spelare.

Andreas Brehme är en spelare vi minns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar