måndag 27 april 2009

Spelarbetyg: United - Tottenham

United - Tottenham 5-2 (2009-04-25, Premier League)

Betygsskala: 1-10 (5 är godkänt)

Detta var en helt vansinnig match. Vilken vändning. Har varit tvungen att ge två betyg i dag. Det som står inom parantes avser betyg efter första halvlek.

Van Der Sar: 6 (5)
Inte mycket att göra på målen, då det är bra avslut från nära håll, gör ett par hyfsade ingrepp (inte direkt räddningar utan snarare spelstyrande ingrepp) när Tottenham försöker kontra i andra halvlek.

Rafael: 7 (7)
Gör en bra match och är med fint offensivt och har bra inlägg, snabb och ettrig. Lite för ivrig ibland, men det är härligt att se Rafaels entusiasm och vilja att vara med. Är inte på plats vid Tottenhams 2-0 mål, hade annars fått högre betyg. Tröttnar något och blir utbytt, antagligen snarare av försiktighetsskäl än något annat. (Alla högerbackar har ju skadeproblem denna säsong)

Ferdinand: 5 (3)
Missar rensning vid första baklängesmålet även om han ser bollen sent på grund av sol i ögonen och att Vidic försöker nå den. Har inte koll på Modric vid andra baklängesmålet, borde varit bättre placerad även om Rafael var ur position. Det är Ferdinands ansvar att täcka upp för unge Rafael. Spelar upp sig i andra och gör även ett par anstormningar framåt, i andra halvlek spelade United med mittbackarna på samma sätt som på Bruce och Pallisters tid(men då stannade oftare Irwin och Parker hemma, än vad ytterbackarna idag gör). Utan den svaga första halvleken hade Ferdinand fått bra betyg men totalt blir det bara godkänt.

Vidic: 7 (6)
Riktigt bra på huvudet även med solen i ögonen hela första halvlek, tryggheten själv i andra och sköter även många uppspel i andra. Vidic har utvecklat spelet med fötterna väldigt denna säsong. Fortfarande behövs träning när han är under press, men uppspelen är väsentligt mycket bättre numera. Enda lilla plumpen i protokollet är att han försöker nå inlägget som leder till första målet, bättre komunikation med Ferdinand där hade raderat Bents möjlighet till mål. Men det är främst Ferdinands ansvar att säga att det är hans boll då det är han som ser hela situationen.

Evra: 6 (5)
Har väldigt svårt med Lennon på sin kant, precis som han hade mot honom i Ligacupfinalen. Lennon är väldigt bra, kvick och teknisk, men Evra är också kvick och borde kunna läsa honom bättre. OM United går till Champions League final och får möta Barcelona där, är jag rädd att Evra får oerhörda problem med Messi, jag hoppas att han kan läsa Messi bättre bara. I andra halvlek är Evra i princip bara inblandad i anfallen och är mycket bättre där. En av världens absolut bästa och mest tekniska offensiva backar. Måste dock jobba på defensiven.

Ronaldo: 8 (6)
Bättre än de senaste veckorna, inte så mycket för målen(han gjorde två, varav ett på straff) utan för att han släpper bollen lite mer och vid rätt tillfälle till medspelarna. Har svårt att fokusera helt på spelet, men gjorde det bättre än på länge. Perfekt löpning och avslut vid sitt andra mål. Straffen kändes lite tveksamt slagen, som Berbatovs mot Everton men som tur var med bättre resultat. Bra fart, och det var faktiskt ett tag sedan som han höll farten uppe genom hela löpningarna, skönt att se.

Carrick: 6 (6)
Stabilt, vann en del boll och slog inte bort särskillt mycket, men utan det där lilla extra, borde kunna ta steget snart, han är en fantastisk passningsspelare och har en underbar blick, men måste kunna ta ansvar och markera sin plats om han ska kunna bli mittfältsgeneral i United. När han spelar med Scholes eller Anderson tar han automatiskt ett steg bak och ligger något lägre i sin position och spelar enkelt och är bättre med i defensiven, vilket han gör väldigt bra. Men när han spelar med Fletcher (eller för den delen Hargreaves eller Giggs men av andra anledningar, som kommer att komma fram när jag efter säsongen ser på truppens insatser och behov) så ska Carrick vara ledarfiguren. Fletcher tar hand om defensiven och löpningarna och visar med sin energi och intensitet mer än vad Carrick som ska styra spelet och dominera ytorna gör. Får nog svårt att ta steget ut till ledaren och frågan är hur hans position i truppen blir när Scholes slutar och Hargreaves är tillbaka(om han någonsin kommer tillbaka). Jag hoppas att Carrick kan ta det mentala klivet som behövs.

Fletcher: 6 (6)
Jobbar som vanligt hårt och effektiv. Springer mycket och gör sitt, men detta var ingen match för Fletcher. Tottenhams anfall var koncentrerade på högerkanten hos Lennon och Fletchers uppgifter var att kriga mot Jenas och Palacios, vilket han gjorde helt ok, kom ibland något långt ut på kanten för att hjälpa Nani mot Lennon och Corluka och tappade då Palacios något. Men i grunden gjorde han sitt. Försöker komma fram med offensiva löpningar och är nära att göra mål vid ett tillfälle i första halvlek. Byts ut en bit i andra när United krossar Tottenham och Fletcher defensiv inte längre behövs.

Nani: 6 (6)
Bästa insatsen av Nani sedan årsskiftet. Har mycket boll och kommer runt på kanten ganska bra. Bättre inspel än på ett bra tag. Hörnorna kan dock förbättras. Räcker inte till i defensiven även om positionsspelet var bättre än på länge. offras då United ska jaga mål och Tevez kommer in i paus. Synd om Nani som tar ett steg framåt, men helt rätt av Ferguson. I mina ögon var det dock konstigt att Nani inte fick spela mot Portsmouth istället, en motståndare som passat honom bättre.(Jag vet att Giggs och Anderson vilades inför Arsenal, men tillsammans, och även med sällskap av Rooney hade det inte varit något problem)

Rooney: 9 (7)
Gör två mål spelar fram till två och slår även passningen som Carrick löper igenom på när det blir straff(straffen är tveksam, men jag tycker kritiken mot Webb är sanslös, det tar fyra-fem repriser för att se att Gomes nuddar bollen med fingerspetsarna sekunden innan han brakar in i Carrick, någon påstår att han borde sett det på bollen? bollen har Carrick slagit förbi Gomes och hans minimala touch ändrar inte på det) Rooney är magnifik för tillfället och nästan bättre som offensiv ytter än ren anfallare, även om han saknas på topp så fort han inte är där. Skulle gjort mål redan i första men ser inte att det kommer en försvarare till bakom honom. Jag hoppas att Rooney vinner matchen för United mot Arsenal på onsdag också.

Berbatov: 7 (7)
Visar att han är en klasspelare. Kritiken i veckan och petningen mot Portsmouth i kombination med att möta sin gamla klubb gav honom ordentligt med tändningsvätska. Berbatov är en av världens bästa bollmotagare och är otroligt svår att ta bollen ifrån. Kanske hade han mått bra av att vilas till Tevez fördel då och då. Är något tung i kroppen. Gör en fantastisk match och ett välbehövligt mål även om det inte var precis snyggt. Inte en felpass på hela matchen.

Avbytare:

Tevez: 7
Kommer in direkt efter paus och visar direkt att han vill vinna matchen åt United springer och sliter som få, sätter sig direkt i respekt och får Tottenham försvararna att bli nervösa i sina uppspel. Var även värd ett mål, men gör en oerhörd insats.

Scholes: 6
Kommer in istället för Fletcher för att fördela bollar, gör ett energiskt men vådrslöst första intryck, tar ett par frisparkar onödigt brutalt och blir varnad. Men sätter Tottenhams Palacios på plats efter att han i första halvlek försökt skada Ronaldo med en ruskigt ful tvåfotsstämpling, som, som tur är, Ronaldo hinner undan ifrån. Hade minst blivit benbrott om han träffat som avsikten solklart var. Scholes har sen ovanligt lite boll då "fantastic four"(Rooney, Ronaldo, Berbatov & Tevez) i princip sköter det mesta själva.

O'Shea: 5
Kommer in för att vila Rafael och för att täcka eventuella dödsryckningar från Tottenham. Hinner dock inte göra något speciellt vare sig positivt eller negativt. Enkla bredsidor och en massa inkast efter rensningar är resultatet av Johns inhopp.


En otrolig anstormning i andra halvlek och äntligen lossnade det lite framför mål också. Kanske kan detta var den injektion med självförtroende som behövdes. Nu väntar Arsenal i Champions League, och det blir nog så tufft men här finns myckat att ta med sig av och det var precis i rätt tid som man kom in i andra andningen.

Fem matcher kvar i ligan och United har råd att förlora en och spela en oavgjord och ändå bli mästare. Känns som om det ska mycket till för att tappa ligan nu. Middelsbrough, Wigan och Hull borta och City och Arsenal hemma borde kunna generera de tio poäng som behövs för att vinna Premier League för tredje året i rad.

Min gissning på laguppställning mot Arsenal blir:

Van Der Sar
O'Shea(för rutinen)-Ferdinand-Vidic-Evra
Ronaldo-Fletcher-Anderson-Rooney
Giggs
Berbatov

Jag tror även att instrukionerna blir att Rooney, Giggs och Ronaldo ska växla position mycket vilket i praktiken kommer att innebära att Giggs och Rooney växlar och Ronaldo vandrar fritt och tenderar att komma för högt och förbi Berbatov. Men spelar alla med den fart och teknik som mot Tottenham kommer detta inte att spela någon roll. Anderson kan plocka bort Fabregas, det har han gjort förut och förhoppningsvis gör han det igen. Eventuellt väljer Ferguson Carrick istället för Fletcher och då kommer nog Giggs att dra sig lite mer ut på vänsterkanten. Viktigt för united att ha Giggs hörnor och frisparkar från kant. Giggs slår solklart de bästa inläggen i United och med Gallas och Clichy borta i Arsenal tror jag att United har goda möjligheter på fasta situationer, har svårt att se någon i Arsenal kunna matcha Vidic i luften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar