onsdag 8 april 2009

Spelarbetyg: United - Porto

Spelarbetyg: United - Porto 2-2 (2009-03-07, Champions League)

Betygskala: 1-10, 5 är godkänt

Van Der Sar: 6
Kan inte göra något åt målen, och gör för övrigt en bra match. Van Der Sar spelade upp sig mot Villa och var bra igår, kommer att betyda mycket att han är i form under avslutningen av säsongen, då försvaret darrar för tillfället.

O'Shea: 5
En farlig backåtpass i första och lite fel i positionen på andra målet drar ner betyget, för övrgt gör O'Shea en stabil match och är med bra framåt också. Vi har för tillfället inte riktigt råd att använda honom som mittback men det blir nog så mot Sunderland på lördag ändå.

Evans: 4
Backlöftet Evans har tappat självförtroendet som tog honom in i laget och spelar nervöst och lite försiktigt, det finns det inte utrymme för på den här nivån. Orsakar 0-1 målet och är osäker hela matchen. Skadar sig dessutom och måste byta mot Neville i andra.

Vidic: 5
Godkänd insats av jätten Vidic, vinner allt i luften och tar bort "Hulken" när han kommer in i mittsektorn. Spelade upp sig efterhand som, och fick en injektion när Giggs kom in(oftast Giggs passningar som når Vidics panna) nära att nicka in en hörna och kämpar väl, syns att han varit borta två matcher i tajmingen. Stabil.

Evra: 4
Bättre än senast och bra med framåt, men fortfarande för långsam tillbaka och förvånansvärt ofta ur position i försvarsspelet. Just hans position gör att United försvaret kom lite för långt ut till vänster vid kvitteringsmålet. Men bättre i närkamperna än de senaste matcherna. Förhoppningsvis på väg tillbaka i hyfsad form efter skadorna i vintras. Men det är långt kvar ännu.

Ronaldo: 5
Är inte alls i slag och blandar bra saker med dåliga matchen igenom. Hittar bra yta i slutet av första halvlek, men är inte helt lämpad för den fria roll han får när United spelar 4-5-1. Är beroende av att komma med fart. Borde släppa bollen lite oftare, men har en tendens att falla in i extra dribblingar när det inte flyter, vill bevisa att han kan istället för att göra det enkelt och komma i ny position. Överarbetar situationer och försvinner ofta ur matchbilden. Ferguson bör hålla honom på kanten tills han hittar formen igen.

Carrick: 4
Hopplöst svag i passningspelet som annars är hans största styrka, och den kvalitet som gör att han har i united att göra. Just nu finns det ingen anledninga att spela med Carrick på mitten. Tyvärr. Slår bort massor med enkla passningar, jobbar i och för sig relativt bra men det finns andra som är bättre på det och Carrick måste höja sig minst ett par snäpp i fokus och passningsspel.

Scholes: 3
Om möjligt ännu sämre än Carrick, har visserligen en större närvaro och pondus, men slår bort 45% av passningarna, helt värdelöst. Hans crossbollar och spelblick saknas och jag hoppas att han inte spelar returen mot Porto nästa onsdag.

Fletcher: 7
Återigen gör Fletcher en bra match och tack vare att han både täcker upp för Scholes och Carrick i mitten och fyller på för Ronaldo på högerkanten kan United efter en halvtimme ta över initiativet i matchen och till slut göra det som borde varit det avgörande 2-1 målet. Fletcher är tillsammans med Rooney och Giggs de enda som varit bra de senaste fyra veckorna. Hade en vältajmad volley som var värd ett bättre öde än att studsa ut på täckande ben.

Park: 4
Park är som Ljungberg var när han var som bäst(vill bara förtydliga att jag tycker Ljungberg är värdelös och jag är en av dem som aldrig tyckt att han varit något särskillt och definitivt inte någon "Super-Swede") Han springer föredömligt, och har en enorm blick för smarta löpvägar och kämpar alltid för fulla lungor. Gott så. MEN precis som för Ljungberg, är det 50/50 chans att dragningen skall lyckas dvs studsar bollen rätt eller fel på motståndarens ben. det är 70% chans att inspelet fastnar på första försvararens ben, det är till 95% säkert att de inspel som faktiskt kommer just in, är på marken och för löst. Vilket gör att anfallaren inte bara kan stöta in bollen utan måste göra något med avslutet vilket tar ett par sekunder extra. Dessutom kan han inte skjuta(precis som Ljungberg) ingen kraft, ingen fart på bollen och en juniorspelare i division 3 här hemma har mer kraft i tillslaget. Och desutom är det så att lagkamraterna vet att bara en av tio chanser resulterar i mål vilket gör att (medvetet eller omedvetet) man inte passar, i sju fall av tio, till Park när löpningen kommer, utan man väljer ett annat alternativ för avslut. Man kan då argumentera att löpningen öppnar upp och ger yta för andra, och ja det gör den, men efterhand som matcherna lider läser motståndarna detta och krymper ytan centralt och släpper Park så länge han ligger på kanten och sedan bara täcker av inspelet och samlar styrkorna på nytt. Detta händer i match efter match... Park är otrolig på att springa och han springer rätt, fort och länge. MEN resultaten av löpningarna uteblir och varje gång han får bollen stannar anfallet av eller täcks ut... Tyvärr, för Park har ett stort hjärta och stora lungor. Men jag hoppas att han framöver bara spelar när united skall täcka ytor och satsa på kontringar och INTE när man ska föra spelet på Old Trafford.

Rooney: 8
Bäst på plan och full av energi och vilja. Smart att läsa försvararen(Alves) och sno bollen vid 1-1 målet. Grym klack till Tevez vid ledningsmålet. Kämpar, sliter och är kreativ. Man of the Match och förhoppningsvis den faktor som göra att United kan hitta formen snarast igen.

Avbytare

Giggs: 6
Det blir direkt farligare(för Porto) när Giggs kommer in, hans första tre touch, inom tre minuter lyfter hela laget och skapar tre målchanser. Oerhört synd att han är 35 år och inte riktigt orkar två matcher på tre dagar, han hade behövts från start. Bör kunna sparas mot Sunderland på lördag och spela som mittfältsstrateg i returen i Portugal nästa onsdag.

Tevez: 6
Kämpar som alltid och det är en gåta för mig att Ferguson inte tidigare går upp på två anfallare(som han naturligtvis borde startat med) Man spelar på hemmaplan, ligger under (1-1 men mål på bortaplan) mot ett inte alltför svårt motstånd och måste vinna. Obegripligt att inte Tevez och Rooney får slita isär Portos försvar med sin energi och sina löpningar. Snyggt mål och typiskt för Tevez(precis det jag saknat från hans sida de senaste matcherna). Jag hoppas att målet släpper fram "killern" i Tevez igen.

Neville: 2
Han fäller United denna säsong... Enorm markeringsmiss i 89 minuten, hemma på Old Trafford... Släpper sin man helt, och förirrar sig in i mitten, där han bevisade förra matchen mot Villa att han aldrig någonsin bör befinna sig. Tror nog att Neville kostade oss avancemang till semi i årets Champions League med sitt inhopp igår. Måste sluta innan alla hans bra år i United raderas ur allas minne. Bespara oss fler framträdande och hjälp Ole-Gunnar med inställning och klubbkänsla i reservlaget.
Neville har levt hela sin karriär på kvickhet och järnvijla. Igår(precis som mot Villa) såg han förvirrad, långsam och felplacerad ut. Det gör ont i hjärtat, men Neville måste sluta nu. Innan det är för sent.

Jag förespråkade innan matchen igår en tydligare 4-4-2 uppställning än vad som tippades i de engelska tidningarna, nu blev det inte så och det är beklagligt. Portos försvarare är något långsamma och kommer ofta ur position, detta borde ha utnyttjats av Sir Alex. Med två "Pitbullterrier" längst fram i Rooney och Tevez hade antagligen Portos uppspel varit färre och sämre. Dessutom hade Ronaldo fått mer fart i sina attacker och Park hade inte behövt springa från kant till kant, utan kunde fokusera på djupledslöpningar, och att täcka upp för det instabila försvaret. Nu är det inte mycket att göra. Inför returen är det bara framåt som gäller. Vi får hoppas att Berbatov och Ferdinand är tillbaka tills dess. Jag hade även gärna sett att Anderson var frisk och jag tror att han kunde tända till lite extra mot sin förra klubb. Önskad uppställning(med de som troligtvis är friska) i returen är:

Van Der Sar
O'Shea-Ferdinand-Vidic-Evra
Ronaldo-Fletcher-Giggs-Anderson(Nani)
Berbatov(Tevez)-Rooney

Det svåraste är att välja mellan Tevez och Berbatov. Berbatovs huvudspel och förmåga att håll i bollen tills laget kommer upp och att assistera, väger något tyngre i denna match än Tevez frenesi och slit, samt förmåga att hjälpa till hem och att störa uppspel. Men det är hårfint och vilket som fungerar, men matchbilden blir marginellt förändrad beroende på anfallsval. Det Ferguson inte skall göra är att spela Ronaldo som släpande forward eller att använda Scholes eller Carrick som spelfördelare. Tror att Anderson om han bilr frisk kunde vara ett bra alternativ på kanten. Nani blandar och ger för mycket men borde vara laddad mot sina landsmän. Park är naturligtvis ett alternativ om man har Giggs-Ronaldo-Rooney-Berbatov/Tevez på plan för då finns offensiva krafter ändå. Men jag ser hellre att han kommer in och hjälper till att "stänga matchen" när vi leder... Full fart framåt är melodin, men då behövs Fletcher som "holding midfielder" och Ferdinand tillbaka i försvaret för stabilitet bakåt. Rafael, Brown och Hargreaves saknas just nu väldigt(framförallt Hargreaves)
Hoppet lever men det ser ovanligt dunkelt ut över Old Trafford just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar