fredag 29 maj 2009

Barca mästare- men vad hände med united?


FC Barcelona är det bästa fotbollslaget i Europa med Manchester United på en hedrande andraplats. Finalen blev en bra tillställning, men jag och många fler undrar nog vad som hände med united. De som de första 10 minuterna bombarderade Barcas straffområde, Ronaldos ben gick som trumpinnar, Rooney slet och sprang på allt, backarna skövlade undan bollar och spelare som vore de ogräs.

Sedan hände något, maskineriet började hacka. Rooney såg plötsligt både trött och sliten ut, Ronaldos trumpinnar liknade mer timmerstockar och det tidigare så distinkta försvaret böjde sig för vinden som löven i en höststorm.

Det som hände rent praktiskt var ju att mitt i uniteds press går Barcelona upp och gör 1-0. På det första avslutet från deras sida. Dessutom var det ett ganska billigt mål. Försvararen går på en enkel fint och Van der Sar i målet släpper det "korta" hörnet. Visst är han på bollen, men den bör nog vår käre holländske veteran ha tagit. Nåja, nog om det han revanscherade sig senare.

I fotboll brukar man tala om hur viktigt det är att få det första målet. Jag tror att det i denna match var det absolut viktigaste. Två sådana lag med så indivisuellt skickliga spelare måste ofta göra ett mål för att det ska öppna upp sig. Dock tror jag också att om united hade varit i gott slag, hade de, trots Barcelonas första mål kunnat vända. Målet kom tidigt och United hade spelat så bra. Men denna kväll var det inte mycket som gick uniteds väg. HAde Manchester United däremot gjort det första målet tror jag inte att Barcelona lyckats resa sig. United är för bra på att försvara ledningar och för Barcas del hade stressen som nu oväntat drabbade united istället drabbat dem. Jag tror inte de hade klarat det.

Visst kan man anlysera länga vad som hände med united denna kväll i Rom. men det länmnar jag åt andra (min vän Giggs här på bloggen t.ex.). Klart är i allafall att efter målet var det Barcelona mot eett gäng statister som ibland gjorde triangeln på mittplan för att försöka få tag på bollen. Tränaren Ferguson gjorde vad han skulle, Vilken anna tränare hade bytt i halvtid?(något att tänka på i Allsvenskan där bytena enligt min mening ofta kommer försent). I detta fall hjälpte inte det heller.
För att återvända till målet så föregås det av två individuella misstag. detta i sin tur ärr olyckligt och ett normalt united hade klarat det. Nu gav detta mål också Barcelona luft under vingarna att fortsätta sitt spel och de kunde spela helt utan press.

För uniteds del, som hade bröjat så bra innebar det också att de ficklägga om hela sin taktiska plan. Nu var de ju pressade att göra mål. Att ställa om snabbt och samtidigt ha ett Barcelona framför sig som har luft under vingarna är som att stå på ruinens brant och veta att den enda vägen är ner. Ronaldo orkade inte, Rooney fick inte bollarna han behöver och lagkaptenen för dagen, Giggs hade inte förmågan att dra upp laget för backen. Istället kunde Barca spela ut, Messi fick briljera och trots att de inte alltid var hyperfarliga hade de kontroll. Att sedan Messi fick kröna det hela med ett riktigt snyggt nickmål gör inte saken sämre. Fast en sak kan vi konstatera. Det målet hade aldrig tllkommit om matchen varit oavgjord vid denna tidpunkt.

Nåja.. Bucklan till Spanien som nu erövrat de två tyngsta titlarna i Europa. Inte dåligt.
Nu är ligorna i Europa slut och Vm-kval mot grannarna Danmark väntar. Mer om detta senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar