fredag 15 maj 2009

Tronskifte i Frankrike, uppdatering

Då var den franska cupfinalen spelad och Rennes såg ut att gå mot seger efter att ha tagit ledningen med 1-0 i den 69:e minuten. Men man tappade 1-0 ledningen, mot överraskningslaget Guingamp, till förlust med 2-1 efter två mål av brassen Eduardo. Petter Hansson hånades i fransk media och hans egen tränare Lacombe sa att det var en komisk insats av Hansson. Jag ska ärligt erkänna att jag inte är något större fan av Petter Hansson och är inte överdrivet förvånad över hans insats, likaväl som han snubblar in mål framåt kan han göra det bakåt, och han är en ovanligt klumpig fotbollsspelare. Men det Petter Hansson har som gör att han överhuvudtaget har kunnat bli proffs är en enorm fighting spirit, ett otroligt hjärta och en benhård vilja. Petter Hansson ger aldrig upp, och det är en otroligt hedervärd egenskap och anledningen till att han faktiskt är lagkapten för en fransk toppklubb(nåja kanske inte topp men det är ett lag för övre halvan som kan ge vem som helst stora problem). Så Guingamp kvalar till Europa League till hösten och Rennes får kriga om att nå dit genom femteplatsen i ligan. Petter Hansson visade dock sina kritiker direkt och vann matchen för Rennes mot hårt krigande Caen, när han gjorde matchens enda mål. Detta gjorde att Rennes plockade in två poäng mot både Lille och Toulouse som spelade 0-0. Ett resultat som var en missräkning för Toulouse som på hemmaplan hade hoppats lägga lite mark bakom sig i kampen om den sista Europa platsen.

Så kampen hårdnar om femte platsen och det gör det naturligtvis även i toppen, även om läget föga oväntat är oförändrat med tre omgångar kvar. Alla fyra topplagen vann sina matcher. Lyon med Källström spelandes hela matchen körde över Nantes med 3-0, och "Chippen" Wilhelmssons förra klubb får svårt att klara sig kvar i Ligue 1. Marsielle vann säkert med 2-0 borta mot Nice och tog därmed ytterliggare ett plusmål gentemot Bordeaux, som i sin tur vände och vann mot Valenciennes med 2-1 efter sent mål av ligans bäste spelare Yoann Gourcuff. PSG tog tidigt ledningen mot Le Mans genom Mateja Kezman, den forne skyttekungens blott andra mål för säsongen. Kezman som efter misslyckade sejourer i Chelsea, Atletico Madrid och Fenerbache åtminstonde säger sig trivas i PSG. Kan bli intressant att se om han stannar även till nästa säsong eller om han fortsätter att flacka runt i Europa på jakt efter den form han hade i PSV Eindhoven, för nu många år sedan. Matchen slutade 1-0 och PSG fortsätter att skugga Lyon på tredjeplatsen.

Då tar vi förutsättningarna med tre omgångar kvar. Marsielle spelar hemma mot Lyon sent på söndagskvällen och kommer då med stor sannolikhet ha ganska stor press på sig då Bordeaux spelar hemma mot Le Mans på lördagen och bör relativt enkelt kunna ta tre poäng. Lyon har om Bordeaux vinner tappat den teoretiska möjligheten att försvara sin titel och får inrikta sig på att jaga Marsielle och hålla avstånd till Paris. Paris i sin tur möter svårslagna Auxerre med målfarliga polacken Jelen på topp, men har fördel av hemmaplan och bör väl kunna ta tre viktiga poäng även om man har sina två mesta målskyttar denna säsongen, Hoarau och rutinerade Giuly borta.
Jag tror att Marseille och Lyon spelar 1-1 och Bordeaux kopplar greppet om ligatiteln. Jag tror även att Paris tar sig förbi Lyon med en poäng och kommer kunna hålla ut därefter då Auxerre är den svåraste motståndaren de har kvar och att Giuly nog är tillbaka veckan därpå. Så det är nyckelmatch för Marseille på söndag. Vinst och de kan antagligen ta titeln, tappade poäng och Bordeaux har det i egna händer. För Lyon gäller vid vinst god möjlighet att ta sig till Champions League och vid förlust måste man hoppas på att PSG tappar poäng i de sista omgångarna. Vid kryss vilket jag tror på blir båda lagen förlorare. Bakom bör de tre Europa jagande lagen kunna ta tre poäng var då de spelar med hög motivation. Lille möter hyfsade Nice hemma. Toulouse spelar borta mot nerflyttningshotade Saint-Etienne och Rennes har bortamatch mot Nantes som griper efter halmstrå i botten. Kanske är det lite fördel Lille denna omgång då Nice som visserligen är ett bättre lag än de två övriga inte har mycket att spela för, då de ligger lite i ingenmansland tillsammans med Auxerre. Plus att Lille har hemmamatch.

Sammanfattningsvis behåller jag att mitt sluttabellstips från förra veckan intakt, men vill varna för att Lille och Rennes nu jagar allt intensivare efter Toulouse för att knipa den viktiga Europabiljetten. Lille tog en viktig poäng borta mot Toulouse och Rennes vann inte cupen utan måste nu ta femteplatsen för att nå ut i Europa, så det känns som om striden om femteplatsen är väldigt öppen. Kriget om femteplatsen är otroligt viktigt för dessa tre lag då det förutom större intäkter nästa säsong också kan vara skillnaden mellan att få behålla sina bästa spelare och behöva sälja dem.

The hunt is on.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar