måndag 18 maj 2009

Spelare vi minns: Jay-Jay Okocha

Succé. så kan man i stora ord sammanfatta den här killens karriär. Från de flummiga smågatorna hemma i Nigeria till de stora arenorna i b.la Premier League. Jay-Jay, eller Augustine Azuka Okocha som han egentligen heter började karriären i Enugo Rangers i hemlandet Nigeria. Efter att ha besökt en vän i Tyskland och imponerat på en träning fick han sitt första Europa-kontrakt med klubben Borussia Neunkirchen i tyska tredjeligan. 1992 skrev han på för Eintrach Frankfurt där han b.la. hamnade tillsammans emd en annan afrikansk stjärna, nämligen Tony Yeboah (kommer artikel här senare) och tyska Thomas Doll (kommer också senare). Jay-Jay stannade fyra år innan han hamnade i dispyt med tränare Jupp Heynckes. Okocha stannade dock kvar till slutet av säsongen innan han lämnade för turkiska klubben Fenerbache. Väl i Turkiet började hans jättesuccé. Bl.a gjorde Okocha 30 mål på 60 matcher i klubben, varav nästan hälften av dem på frisparkar som blivit något av hans signum. Han var bl.a med i matchen där Fenerbache vann över Manchester United med 1-0 på Old Trafford i Champions League 1997-98. Under åren i Turkiet blev han också turkisk medborgare.
1998 köpte PSG, Okocha för drygt 24 miljoner dollar, vilket gjorde honom till den dyraste spelaren i Afrika vid det tillfället.
Efter PSG fortsatte resan till Bolton i England. Här blev han, efter att ha varit skadad en period snabbt fansens favorit. De tryckte t.om upp tröjor med texten "Jay-jay, so good they named him twice". Förutom att klara Bolton kvar i Premier league med sin sju mål (varav ett av de viktigaste mot West ham i slutomgångarna röstades fram som det snyggaste i England). Året efter blev Okocha kapten i Bolton och framgångarna fortsatte. Bland annat hamnade laget tvåa i 2004 års "football league cup". Dock blev han av med armbindeln 2006 då styrelsen i Bolton fått nys om att Okocha troligen var på väg till Mellanöstern. Vid säsongens slut vägrade han förlänga kontraktet och flyttade istället till Qatar.
Efter ett år i Qatar gick Okocha på fri transfer till Hull City i engelska andraligan. Han hade tidigare länkats i hop med ett par andra klubbar, men efter att ha berättat att "gud sagt till honom att spela i Hull" var det inget snack. Tyvärr för Hull och Okocha så blev sejouren i "The Tigers" kortvarig. Okocha var både skadad och otränad och hade svårt att få bukt med dessa problem. Han spelade 18 matcher för laget och gjorde inga mål. Jay-Jay hadee lovat att säsongen i Hull skulle bli hans sista som fotbollspelare, men efter att Hull City tagit sig till Premier League ångrade han sig. Dock fick han inget nytt kontrakt med klubben vilket gjorde att han ändå lade skorna på hyllan för gott.
Okocha var med i Nigerias lag som tog guld vid OS i Atlanta 1996. Laget fick senare namnet "Dream team" efter att ha bjudit på exceptionell fotbollskonst. Han styrkor var hans otroliga teknik vilket resulterade i dribblingar utöver det vanliga, hans blick för målet och de välriktade frisparkarna.

Jay-Jay Okocha är en spelare vi minns!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar