måndag 18 maj 2009

Tronskifte i Frankrike, uppdatering 2

Ännu en omgång avklarad i Ligue 1 och ett par överraskningar ändrade förutsättningarna inför slutspurten. Bordeaux gjorde vad de skulle och tog sin nionde raka seger efter knappa 3-2 mot Le Mans. Återigen avgjorde Bordeaux sent med 3-2 målet inprickat i den 75 minuten. Gourcuff gjorde ånyo mål och visar vägen för sitt Bordeaux, som därmed gick upp i tabelltoppen och säkrade direktplats till nästa års Champions League, man kan alltså sämst bli tvåa. Bordeauxs coach den förre Unitedspelaren Laurent Blanc sägs ha stor del i framgångarna och det spekuleras nu i Frankrike om han kan bli en man för någon riktig storklubb inom kort. Marseille tappade ledningen i och med förlusten mot Lyon, och rutinen avgjorde till regerande mästarnas fördel. Benzema gjorde två mål och det ser nu ut som om Lyon tar tredje platsen trots allt. Lyons tredje mål gjordes av Juninho och Marseilles gjordes av Wiltord(som blev inbytt och gjorde sitt första för säsongen) och det är stora namn som presterar i stora matcher. Ben Afra som alltså gått från Lyon till Marseille var usel och blev utbytt efter en timme. Källström spelade för övrigt hela matchen och återigen som försvarare, tror nog det är dags för Kim att byta adress om han vill fortsätta att utvecklas. Lyon utökade därmed också avståndet ner till fyran Paris som förlorade hemma mot ett bra Auxerre. Auxerre fick 1-0 efter självmål i den 40:e minuten och Polacken Jelen gjorde på nytt mål i första halvlekens förlängning. Det var psykologiskt tungt för PSG som kämpade förgäves efter utjämning i den andra och reduceringen i 83:e var till ingen nytta. Saknaden av bästa målskytten Hoarau är stor. PSG får nu svårt att nå Lyon och man får istället se till att hålla Toulouse, Lille och Rennes bakom sig och säkra plats till Europa League istället. Auxerre har för sin del ett viktigt jobb att göra i sommar med att försäkra sig om polacken Jelens fortsättning i klubben. Auxerre har haft svårt att göra mål och Jelens 13 av klubbens 33 är otroligt viktiga. Näst bästa målskytt är danske mittfältaren Thomas Kahlenberg som gjort 5 mål. Klubbens övriga fem anfallare har tillsammans gjort 8 mål och då har tre av dem spelat fler matcher än Jelen.

Bakom topp fyra spelade alla tre lagen överraskande oavgjort. Toulouse fick 2-2 borta mot ett för överlevnad kämpande Saint Etienne. Sytteligaledaren Gignac gjorde till Toulouse stora lättnad 2-2 målet i den 89:e minuten och han har nu gjort 22 mål denna säsong och leder överlägset skytteligan. Jag är helt övertygad om att André-Pierre Gignac spelar i någon annan klubb till hösten. De hetaste tipsen bör väl vara 1. Lyon - för att ersätta Benzema, eller om Lyon lyckas behålla honom komplettera. 2. Marsielle - där ingen av Niang(godkänd), Kone, Brandao eller Wiltord(usel) har varit övertygande och förstärkning behövs. 3. PSG som behöver ett bättre komplement till Hoarau eftersom Pancrate, Kezman och Luyindula alla bara varit medelmåttor. Toulouse behöll dock sin femteplats eftersom även Lille och Rennes bara fick oavgjort. Lille fick överraskande bara 1-1 hemma mot Nice som inte direkt hade något att spela för, och Rennes spelade 1-1 borta mot Nantes som visserligen krigar i botten men som inte är särskillt bra.

Två omgångar kvar nu och Bordeaux har alltså kopplat ett grepp och bör kunna ta hem ligan nu, i nästa omgång väntar hemmamatch mot Monaco som ligger i mitten av tabellen och slutligen en svårare bortamatch mot Caen som krigar för överlevnad men som tog viktiga poäng i helgen som gick. Bordeaux bör därför kunna ta hem detta nu. Marseille bör kunna säkra andraplatsen borta mot Nancy i nästa omgång och sedan spela avslappnat mot Rennes hemma i sista omgången, men även med två segrar kan man bara vinna om Bordeaux förlorar en av sina. Lyon säkrade med stor sannolikhet tredjeplatsen genom segern mot Marseille och har fyra poäng ner till Paris. Kör troligtvis över Caen hemma i nästa omgång och säkrar då tredjeplatsen helt, vilket kan vara nödvändigt för i sista omgången har man svår bortamatch mot Toulouse. PSG tappade med stor sannolikhet sin möjlighet att spela i Champions League nästa säsong och får nu koncentrera sig på att hålla undan för främst Toulouse men seger mot Valenciennes nästa helg och saken bör vara klar, i vilket fall som helst blir de sämst femma om de vinner till helgen och kan alltså säkra en plats i Europa League kvalet redan då. PSG har Monaco hemma i sista matchen och bör kunna vinna även då.

I kampen om den sista europaplatsen är läget oförändrat vilket är till fördel för Toulouse som ju har två poäng och sex plusmål ner till jagande Lille och Rennes. Toulouse har en svår avslutning med bortamatch mot ett Nice i god form och hemmamatch mot ett pånyttfött Lyon. Måste antagligen vinna i nästa omgång för att ha chans på Europa. Lille som är i dålig form, med bara två poäng på de senaste fem matcherna(dessa kom dock i de två senaste omgångarna med kryss mot Toulouse och Nice som är två bra lag) har en på pappert enkel match borta mot redan avsågade Havre, vinst där och man kanske kan springa hem sista matchen hemma mot ett omotiverat Nancy. Lille har en trogen och bra hemmapublik och det är i princip alltid fullsatt, "hundarna" har goda möjligheter att trots svag form passera Toulouse och ta sig till Europa League. Rennes spelar hemma mot mittlaget Lorient till helgen och måste vinna för att ha en chans på Europa, då man avslutar med tuff match borta mot Marseille.

Så med två omgångar kvar får det bli lite justeringar i mitt tips, med de nya förutsättningarna tror jag att tabelltoppen blir såhär:

1) FC Girondins de Bordeaux
2) Olympique de Marseille
3) Olympique Lyonnais
4) Paris Saint-Germain
5) LOSC Lille Metropole
6) Toulouse FC
7) Stade Rennais FC

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar