torsdag 28 maj 2009

Spelarbetyg: Barcelona - United

Barcelona - United 2-0 (Champions League, 09-05-27)

Betygsskala: 1-10 (5 är godkänt)

United spelade strålande, fantastiskt helt underbart och det såg ut att bli den bästa av kvällar i Rom. Barcelona spelarna såg ut som rädda pojkar, stressade, nervösa och utan chans på varenda boll. United hade 7 målchanser på 8 minuter varav 4 var riktigt bra. United såg ut som fullständigt överlägsna Champions League vinnare, i 9 minuter.
Sen joggade Carrick och Anderson, våra för dagen två defensiva mittfältare som ska ligga på och hugga på allt som kommer i närheten av backlinjen, på vars en sida om Iniesta i 20 meter och tittade snällt på medan han fick kontroll på bollen kunde förflytta sig framåt och titta upp, sen slå en enkel bredsida till en framrusande Eto'o.
Eto'o tar emot bollen med fart gör en enkel kroppsfint och en normalt stark och resolut Vidic, i veckan utnämnd till årets spelare av Premier League, ser plötsligt klen och klumpig ut och håller på att snubbla. Eto'o går förbi och skjuter, får en halvträff, men skjuter i steget. Van Der Sar, Hollands mesta landslagsman, som spelat Champions League finaler med Ajax, Juventus och United tidigare och som närmar sig tusen matcher på högsta nivå gör ett junior misstag och släpper "sin" stolpe och det inte alltför mäktiga skottet går i mål. F-n tänker jag, så billigt, men ok 1-0 är ingenting och vi har fullständigt grepp om matchen, det är lugnt. Men det var inte lugnt, matchen var över.
Unitedspelarna stod som paralyserade och tittade på i resten av matchen. Det var ett gäng kärringar som stod där, och de hade ingen glöd, ingen vilja, inget hjärta och var fullkomligt värdelösa i resten av matchen. Jag har inte sett United så dåliga sedan sent 80-tal, när man allt som oftast var halvkassa. United mötte ett Barcelona som för dagen inte var särskillt märkvärdigt som tvingades vända om hela tiden trots att de inte blev attackerad, som slog felpassningar och tappade ut bollen över sidlijnen, ett Barcelona som hade en dag när man faktiskt skulle kunna bli slagna. Men United försökte inte ens, de hade inga intentioner till att vilja göra något. Håglösa, ointresserade, lata och tröga. Det sämsta jag har sett på väldigt, väldigt länge, och plötsligt var hela säsongen bortkastad och förstörd. Ligacupen och VM för klubblag är titlar, men inte mycket mer. Premier League är stort, men med en sådan avslutning känns det inte ens kul att ha kommit i kapp Liverpool i antal seriesegrar. Allt var underordnat, det var av mindre vikt, vi skulle skriva historia, vi skulle bli första lag att försvara Champions League, vi skulle gå ikapp Bayern och Ajax. Vi blev istället ikappkomna av Barcelona och när slutsignalen gick var min första tanke sälj allihop, vi spelar med juniorerna nästa år istället, för det kan inte bli sämre än såhär. Sämst när det gäller har aldrig varit Uniteds melodi. Detta var den sämsta match United presterat på minst 20 år i förhållande till spelarmaterial och matchvikt. Pinsamt

Van Der Sar: 1
Juniormisstag på 1-0 målet och svagt på 2-0 målet. Antingen gå ut och boxa bort/plocka ner eller stå kvar och rädda. Van Der Sar gjorde varken eller och kom på halvdistans. Pinsamt

O'Shea: 5
Plockade bort Henry som bara hade en enda bra stund i matchen, det var mot Ferdinand. Hade O'Shea bara följt med upp i anfallet någon gång så hade han fått ett bättre betyg. Uniteds bästa för dagen och det säger inte lite det.

Ferdinand: 1
Skadan var så uppenbart hämmande att han aldrig borde kommit till start. Kunde inte ta ut löpstegen, orkade inte följa med upp på fasta situationer, glömde till och med bort att det är han som är styrande och pådrivande i backlinjen. Felplacerad vid 2-0 målet. Svagt

Vidic: 1
Bortgjord vid 1-0 målet, ofarlig på offensiva fasta situationer. Svaga uppspel. Oroande

Evra: 1
Fem rensningar löst rakt in i mitten. Xavi tog emot den ena tittade upp och lade en enkel passning på Messis huvud till 2-0. Hade massor med möjligheter att skapa två mot en situationer tillsammans med Rooney mot en långsam Puyol men avstod. Uselt

Park: 3
Park gjorde som vanligt enkla missar i passningsspelet men det är inget konstigt, men han gjorde vad som är ovanligare en massa felbeslut, klarade inte av att utmana en gammal och långsam Silvinho som dessutom inte såg ut att vara särskillt god vän med bollen. Sprang i alla fall även om han sprang fel. Vilse?

Carrick: 1
Släppte Iniesta förbi sig som om han ville vara atrig mot en äldre på bussen, glömde bort att täcka ytan mellan backlinje och mittfält. Det var hans enda uppgift för dagen. Senil?

Anderson: 3
Jobbade hårt men fel, tappade boll alltför lätt, var sen upp i press. Men slet i alla fall. Felplacerad?

Giggs: 2
Bra passningsprocent, men långsam och på samam yta som Rooney eller Ronaldo beroende på anfallsväg, verkade inte vara överrens om taktiken. Försökte prata med spelarna runt omkring men fick dåligt gehör, inte bra betyg för en kapten. Förtroendet?

Rooney: 2
Uniteds hjärta och själ sprang inte, jagade inte, ville inte offra sig, gnällde. Hade ett par snygga nertagningar och gjorde enkelt bort Puyol men sen då? Ingenting. Lat?

Ronaldo: 2
Började piggt och hade väl fem av sju skott inom 8 minuter. Glömde att det är ett lagspel och glömde att man kan passa bollen från gång till gång. Skapade irritation bland lagkamraterna, och såg mest ut som om han skulle börja gråta hela matchen. Var tog farten vägen, han måste glömt ett par växlar i omklädningsrummet. Klen

Avbytare:

Tevez: 3
Jagade bra men uträttade inget. Tappade boll vilket man inte är van att se. Tankarna på annat håll?

Berbatov: 2
Goda intentioner i löpningarna, men fick bollen försent. Hade två lägen skickade båda högt, högt över. Otillräckligt.

Scholes: 1
Meningslöst inhopp, skapade inget och var vårdslös i sin tackling mot osynlige Busquet. Gammal.

Årtets sista match blev årets sämsta och det blir en ruskigt lång sommar utan möjlighet till revansch och återupprättelse. Barca hade ingen bra dag och kom aldrig upp i full fart. United skall vara glada för det. Hade Barca spelat som de kan hade de vunnit med 10-0 så dåliga var United i 80 minuter. Hade United däremot fortsatt spela som de första 9 minuterna hade man vunnit matchen i överlägsen stil.

En sak som jag måste skriva dock, är att inte trodde jag att Puyol var en filmare men vid två tillfällen kastade han sig likt en Inzaghi i högform, men han lyckades komma undan med det och dessutom lyckades han få Ronaldo så pass frustrerad över att någon annan var bättre på denna mindre ädla konst än han själv så att Ronaldo till sist gav en armbåge som renderade ett gult kort. Svagt av Ronaldo, men faktiskt lite pinsamt av en kämpe och hjälte som Puyol men tydligen är det en lösning när man inte längre riktigt hinner med. Dock krigade han bra för övrigt och visade större hjärta än någon av United spelarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar