fredag 8 maj 2009

Tronskifte i Frankrike

Kanske borde man säga att ordningen är återställd. Men det vore väl att ta det lite långt. I år ser det dock inte ut som att OL Lyon kommer kunna ta hem ligatiteln. Utan det verkar snarare bli en kamp in på mållinjen mellan forna storklubbarna Marseille och Bordeaux, med Lyon och PSG krigandes om tredjeplatsen(möjligtvis kan Elmanders förra klubb Toulouse lägga sig i men jag tror inte riktigt att de håller hela vägen). För tillfället leder Marseille endast med ett plusmål, så jämt är det alltså.

Ok, förutsättningarna är som följer. Marseille har 68 poäng och +27 mål, Bordeaux har 68 poäng och +26 mål. Trea är Lyon på 61 poäng och +16 mål och PSG är fyra på 60 poäng och +14 mål. Bakom dessa finns Toulouse, Lille och Rennes men kan antagligen inte blanda sig i topp fyra placeringarna.

Förutom ligatiteln står ju naturligtvis även nästa års Europa biljetter på spel. För Frankrikes del så är ettan och tvåan i ligan direktkvalificerade till CL och trean får kvala. Fyran och femman får tillsammans med cupvinnaren kvala till nya Europa League. Cupfinalen står i år mellan Rennes och överraskningen Guingamp. Detta gör naturligtvis att Rennes som har svårt att nå cupspel genom femteplatsen satsar allt på cupen och jag tror nog att Petter Hansson snart kan titulera sig fransk cupmästare, även om han kämpar för att skaka av sig en lättare skada som hotar hans närvaro i själva finalen.

Spelschemat som återstår för topp fyra klubbarna är:

Marsielle Bordeaux Lyon PSG
Nice(B) Valenciennes(B) Nantes(H) Le Mans(B)
Lyon(H) Le Mans(H) Marsielle(B) Auxerre(H)
Nancy(B) Monaco(H) Caen(H) Valenciennes(B)
Rennes(H) Caen(B) Toulouse(B) Monaco(H)

Ganska svårt att sia om men av motståndarna slåss framförallt Nantes och Caen för överlevnad, till viss del även Le Mans men ligger inte i direkt fara. Valenciennes, Nancy, Auxerre, Nice och Monaco ligger mitt i serien och har inte mycket att spela för förutom ära och nya kontrakt för spelare. Så utifrån det kvarvarande spelschemat tycker jag mig kunna se en liten fördel för Bordeaux. De möter lag i mitten av tabellen ända fram till sista omgången då de har ett för överlevnad kämpande Caen(Kenneth Anderssons gaml klubb) som kanske kan bli svårt. Caen möter Rennes, Lyon och Bordeaux i tre av sina fyra återstående matcher, men kan nog avgöra sitt öde i "sexpoängs"-matchen mot Sochaux. Marseille har både Lyon och Rennes kvar att möta och dessutom har man gjort klart att Didier Deschamps tar över som tränare inför nästa säsong. Detta tror jag nog tar motivationen ur den nuvarande coachen Gerets och kan vara avgörande för lagets "fighting spirit" i negativ bemärkelse.
I striden om tredje platsen håller jag "mitt" PSG som svag favorit. PSG möter bara lag som har lite att spela för under avslutningen medan Lyon möter två topplag i Marseille och Toulouse samt två lag som kämpar för nytt kontrakt i Nantes och Caen. Så det är en svår avslutning för Källströms Lyon.

Vad är det då som hänt i toppen? Jag tror att det smygit sig in en viss mättnadskänsla för ligasegrar hos Lyonspelarna i kombination med att man inte riktigt når ända fram i Europa och därför tappar några riktigt bra spelare varje år. Inför denna säsong försvann bland annat Ben Afra, Squillaci och Fred. Tre spelare som var ordinarie året innan, och nyförvärven har inte riktigt kunnat ersätta. Dessutom har man "tappat" rutinerade målvakten Coupet och fått in supertalangen Lloris. Lloris är en fullvärdig ersättare på alla plan utom att med pondus styra backlinjen, en viktig förmåga men svårt att göra för en ung målvakt, när försvararna är äldre och mer rutinerade och helt enkelt inte lyssnar och litar på målvakten. I både Marsielle och Bordeaux har man de senaste åren värvat bra etablerade spelare från övrig lag i Ligue 1 och inte satsat så mycket på de mest lovande spelarna utan köpt spelare som presterat i ett par säsonger och som är runt 25 år vid köpen. Skillnaden är nog att i Marseille har "namnköpen" Ben Afra och framförallt Wiltord lyckats något sämre än motsvarande i Bordeaux. Där Diarra(Alou) och framförallt Gourcuff varit strålande och tillfört det där lilla extra. Visserligen tror jag att Marseille har lättare att behålla Ben Afra än vad Bordeaux får med Gourcuff, men denna säsong tror jag att just detta är skillnaden som gör, i kombination med spelschemat, att Girondins de Bordeaux tar hem titeln i franska ligan i år. När det kommer till PSG så har man fått tag i en bra och etablerad coach i Le Guen som nu också börjat få ordning på spelarköpen, i år har man köpt Makelele, Sessegnon, Giuly och Hoarau. Fyra spelare som alla varit strålande för PSG i år. Det är alltså skillnaden. De senaste fyra åren har man fiaskoartat slutat på 16:e, 15:e, 9:e och 9:e plats i ligan. Kan man bara ta tredjeplatsen och därmed kvalplatsen till Champions League så tror jag att möjligheterna för att locka ytterliggare bra spelare ökar tillräckligt för att man ska kunna vara med i toppen kontinuerligt framöver.

Mitt tips till slutställning i toppen av Ligue 1 är därmed:
1) FC Girondins de Bordeaux
2) Olympique Marsielle
3) Paris Saint-Germain
4) Olympique Lyonnais
5) Toulouse FC
6) Stade Rennais FC
7) Losc Lille Metropole

Hur som helst är det en spännande avslutning i Europas plantskola och med största sannolikhet får vi i år en ny mästare och kanske kommer inte Lyon ens att klara att kvalificera sig för Champions League. Det enda som kommer att vara sig helt likt är att efter säsongens slut så kommer Ligue 1 dammsugas på talanger och klasspelare och spelarna som presterat riktigt bra hamnar i England, Italien eller Spanien. Oddsen på att spelare som Benzema(om Lyon blir fyra) och Gourcuff spelar i en europeisk toppklubb nästa säsong bör vara obefintliga. Men frankrikes problem just nu är inte att dessa världsspelare försvinner, utan snarare att spelare som varit bra i övriga lag hamnar i Tottenham, Lazio eller La Coruna. Tror nog att ni kan se namn som Gignac, Bastos, Cavenaghi, Remy, Paillot och Jelen(inte ölen, utan spelaren) i Bolton, Udinese, Bilbao eller Hamburg efter transferfönstret i sommar. Även om de franska klubbarna fyller på hela tiden gör detta ändå att franska Ligue 1 inte kan ta steget in bland Europas främsta ligor. Men inte desstu mindre är fotbollen som spelas i Frankrike fartfylld och attraktiv och mycket, mycket sevärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar