torsdag 14 maj 2009

Spelarbetyg: Wigan - United

Wigan - United 1-2 (2009-05-13, Premier League)

Betygskala: 1-10 (5 är godkänt)

Van Der Sar: 7
Gör flera räddningar mot ett hårt kämpande Wigan som faktiskt skapade en hel del i första halvlek. Svårt med det hala underlaget och det kraftiga regnandet, men Van Der Sar löste det bra. Enda plumpen i protokollet var väl målet. Van Der Sar borde varit ute lite snabbare och täckt av möjligheten för Rodallega. Men på det stora hela gjorde Van Der Sar en bra match.

O'Shea: 7
Wigan ställde upp med fem mittfältare och O'Shea fick främst ta hand om N'Zogbia, vilket han gjorde förträffligt, till och med så pass att N'Zogbia blev utbytt i andra. Var även med framme vid flera tillfälle och assisterade Carrick till vinnarmålet i slutet av matchen. O'Shea har gjort en strålande säsong och tagit högerback platsen till sin egen då alla som var före honom i rangordning inför säsongen har varit skadade till och från och det ska bli intressant att se hur nästa säsong blir med Neville, Brown och Rafael tillbaka helt skadefria. Mer om detta efter sista matchen då jag kommer att gå igenom truppen spelare för spelare.

Evans: 5
Precis på gränsen till godkänd. Hade stora svårigheter att läsa spelet på det våta underlaget och gör två riktigt grova missar i första halvlek, som om det vore mot Arsenal, Arsahvin eller Van Persie hade gjort mål på. Nu missar som tur är Valencia och Rodallega och Evans kommer bättre till sin rätt i andra när i och för sig United har fullkomligt bollövertag. Men Evans var skakig och jag vet inte riktigt om det beror på att hans skada kändes på det hala underlaget eller om han bara inte riktig har höjt sin lägstanivå tillräckligt för att kunna vara första reserv bakom Vidic och Ferdinand.

Vidic: 7
Lite otur vid målet, får en armbåge i nacken när han ska nicka undan ett långt inspel och bollen går rakt upp i luften. Vidic vet sen inte var bollen är och Rodallega kan slå in bolle bakom en något passiv Van Der Sar. Jag tycker nog att Vidic borde fått frispark, men normalt sett hade inte armbågen hindrat honom från att vinna bollen ändå. Resten av matchen täcker han för både sig själv och den för dagen osäkre Evans och ser till att Rodallega inte vinner en enda boll till i närkamp med Vida. Förbannad på sig själv(och domaren) och kunde blivit varnad i närkampen direkt efter målet(domaren känner att han kan ha gjort fel vid målet och friar), men det är den attityden som gör att Vidic är världens bästa närkampsspelare.

Evra: 6
Bra försvarsinsats och Valencia som normalt är Wigans bästa spelare får inte ut mycket av sitt spel. Men Evra måste anstränga sig för att hålla koll på honom och tappar därför en hel del av sina offensiva löpningar. Verkar i alla fall inte längre hämmad av sin skada utan visar prov på bra "speed" och härlig spänst och vinner trots sin "litenhet" flera nickdueller. Kommer att må bra av försäsongen och kan behöva lite uppbyggnadsträning.

Ronaldo: 6
Försvinner faktiskt lite ur matchen och mycket av hans vanliga bolltransport görs av Rooney och Berbatov istället. Ett par bra finter och ett par bra öppnande löpningar där Rooney faktiskt borde spelat istället för att gå själv. Men borde kunna göra mer mot detta motståndet och framförallt skickar han tre eller fyra riktigt dåliga frisparkar rakt i muren. Han har visserligen gjort ett par snygga frisparksmål även denna säsong, men han slår också bort väldigt många bra lägen genom att dundra bollen rakt i muren, och en viss frustation kan skönjas hos medspelarna då han ibland borde alternera sina beslut och värdera läget bättre.

Carrick: 8
Uniteds bästa för dagen, tar stort defensivt ansvar och sköter stor andel av uppspelen, är framme i flera avslut och borde gjort minst ett mål i första när han helt fri från tio meter skjuter utanför. Kompenserar med ett klassavslut med vänstern i slutskedet av matchen som ger United segern. Tar extra ansvar i löpningarna efter att Anderson blivit utbytt, och klickar för första gången med Giggs på innermittfältet sedan Giggs bytt med Scholes. Skönt att se. Verkar vara i riktigt bra slag nu när säsongen närmar sig sitt slut, hoppas att det sitter i till Barcelona matchen då det kommer att vara extra viktigt i Fletchers frånvaro.

Scholes: 5
Inga misstag men syns för lite i sin dirigentroll på mitten. Scholes var väldigt bra under hösten och vintern men har inte riktigt varit sig lik under våren, passningarna sitter men Ginger Ninja är inte alls lika dominerande eller närvarande som tidigare, kanske kan man skönja slutet på karriären, och nästa säsong är nog definitiv sista säsongen som Scholes spelar fotboll. I ärlighetens namn tror jag att antalet framträdande framöver blir ganska begränsat om inte någon annan innermittfältare blir långtidsskadad.

Anderson: 6
Energisk och väldigt aktiv, men hade konstigt nog svårt med underlaget och fick ofta bollen för långt ifrån sig vid första touchen. Han kompenserar ofta med att vinna tillbaka den snabbt men anfallen tappade vid flera tillfälle lite fart. Viktig i försvarsarbetet i första halvlek då Wigan ofta kom i farliga kontringar. Byttes ut mot Tevez för att öka trycket framåt, men också för att spara Anderson till lördag då hans energi och mentala övertag på Fabregas kommer att bli betydelsefullt.

Rooney: 5
Bra fart och härligt löpvillig, men för övrigt ingen vidare bra dag på jobbet. Valde vid flera tillfälle att själv gå på avslut när han borde släppt bollen till medspelarna, gjorde Ronaldo frustrerad vid ett par tillfälle, och även om Ronaldo är lättretad borde Rooney släppt bollen åtminstone två av gångerna. Försökte flera gånger att hitta skottläge genom att dribbla inåt i plan men Wigan var kompakta och han fastnade ofta på andra eller tredje man och läget föll ur händerna. Borde också gjort minst ett mål då han helt fri från sju meter grovt missade att nicka in bollen efter utomordentligt förspel från Berbatov. Nu är ju Rooney dessvärre en av Uniteds sämsta huvudspelare(konkurrerar väl bara med Nani, Park och Scholes om det mindre smickrande epitetet) men borde gjort mål alldeles oavsett. Hade ytterliggare ett skottläge som borde gett mål, och flera halvchanser. Skapade läge men var oroväckande svag i avsluten.


Berbatov: 7
Återigen visade Berba att han inte alls är slö eller nonchalant, jobbade förträffligt i det offensiva försvarsarbetet och var den som bäst bemästrade det hala underlaget. Skapade fler bra chanser åt andra och var säkerheten själv i bollmottagningar och passningar. Det enda Barbatov saknar för stunden är att komma till avslutsläge och sätta dit bollen, var riktigt nära att lyckas med ett par härliga delikatesser i slutet av matchen när United jagade segermålet.

Avbytare:

Tevez: 7
Återigen gör Tevez en bra insats och gör ett riktigt snyggt klackmål när han styr in Carrick misslyckade skott. Springer och sliter som få och är riktigt svår att möta. Hjälper till att bibehålla trycket på Wigan med högt försvarsarbete och får förhoppningsvis mer speltid på lördag. Äntligen verkar det dessutom som om det har inletts lite förhandlingar med Tevez inför nästa säsong. Det var nog precis som jag förutspådde de två målen som saknades. United verkar dessutom jobba på en "ny Bosman" och antagligen finns det möjlighet att få Tevez på "fri transfer" men jag tror nog att United väljer att istället för att driva hela den processen kommer att förhandla fram ett bättre(mer marknadsmässigt) pris och dessutom slippa krångliga regeltvister. Hoppet om Tevez i united även nästa säsong har åter tänts.

Giggs: 7
Byter med Scholes på mitten och tar tag i bollen direkt. United blir faktiskt minst två klasser bättre efter bytet och Giggs hade fått ett högre betyg om han inte precis som de senaste matcherna haft ett par passningar som är alldeles för löst slagna. Två av de tre jag tänker på når visserligen fram men anfallet tappar fart. För övrigt är Giggs klockren i sitt framträdande och varierar smarta passningar med att löpa igenom med boll.

Park: 5
Bytte med Berbatov efter ledningsmålet för att hjälpa till att stänga matchen. Spelade bara ett par minuter och påverkade i princip inte spelet alls. Inte mycket att säga om.

En riktigt skön seger mot ett hårt kämpande Wigan. Nu är ligatiteln riktigt nära och endast en poäng krävs på de två återstående matcherna för att vara ligamästare igen. Arsenal hemma på lördag och det hade varit helt fantastiskt skönt att få säkra guldet hemma på Old Trafford mot en av de "värsta" konkurrenterna. Arsenal kommer att vara revanschsugna efter de två förlusterna i Champions League men då de inte har något konkret att spela om tror jag att deras fighting spirit avtar fort om United gör ett mål. För övrigt var det en ganska svårspelad match på en genomblöt gräsmatta i hällande regn. Vinst eller oavgjort på lördag och Sir Alex kan vila sina trupper mot Hull inför Champions League finalen i Rom den 27:e

Come on you reds
Come on you reds
The team that every defender dreads
We are the devils in red you know,
We're Man United, Here we go!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar