måndag 11 maj 2009

Spelarbetyg: United - Manchester City

United - Manchester City 2-0 (2009-05-10, Premier League)

Betygskala: 1-10 (5 är godkänt)

Van Der Sar: 6
City hade en del anfall, men få avslut på mål. Van Der Sar hade ett par enkla räddningar på skott utifrån och en del inlägg att plocka ner. Annars var det mest tillbakaspel som skulle tas om hand. Gjorde inga misstag men kunde för min del gärna startat fler anfall snabbt som han är specialist på istället för att hålla i bollen och avverka tid. Detta är antagligen taktik från Ferguson snarare än val av Van Der Sar, men det fanns läge vid ett par tillfälle att starta kontring och ett mål till i andra hade varit bra för både målskillnad, fansen och för att "döda" matchen helt.

Rafael: 6
Unge Rafael är ett energiknippe, och går för fullt hela tiden. Problemet med detta är att han i varje situation försöker vinna bollen. Han bör avväga läget bättre och ibland avvakta och bara lägga sig på rätt sida av motståndaren och styra honom ut och bort, samtidigt som de övriga spelarna i laget kommer på plats. Det är kul att se honom flyga in i varje situation men ibland blir han därför lätt överspelad. Mot en bättre spelare än Robinho(som är otroligt överskattad) kunde det blivit riktig farligt vid ett par tillfälle. Som tur är var Vidic hela tiden med och hjälpte Rafael. Det är riktigt kul att se Rafael även om man får hjärtat i halsgropen med jämna mellanrum. Han är med offensivt i varje anfall och kommer att bli en grym ytterback så fort han mognar något och lär sig att värdera situationerna.

Vidic: 8
Matchens bästa spelare. Vidic styr backlinjen, vinner boll och sköter uppspel. Omutlig i luften, stenhård i närkamperna och hade perfekt tajming igår. Gjorde en otroligt snygg glidtackling i straffområdet och fick Caceido att se ut som en förskräckt pojklagsspelare genom hela matchen. Bojinov kom tydligen också in men var det någon som såg honom?

Evans: 6
Helt ok match från Evans, var tydligen krasslig på morgonen men bad om att få spela sen skadade han sig i slutet av första men bad Sir Alex att inte byta ut honom. Härlig inställning och det syntes inget förrän en stund in i andra när han började halta, blev då utbytt mot O'Shea. Ferdinand vilades för sina ryggproblem men Evans vikarierade bra utan att glänsa.

Evra: 7
Hade inga problem med Elano och Richards i defensiven. Var med framme i anfallen och gjorde en bra match, verkar ha hittat tillbaka till den goda formen lagom inför upptakten på ligan och matchen mot Messi i Rom om ett par veckor. En bra dag på jobbet för Evra och ser nu ut att ge Fabio en tuff kamp om speltid även framöver.

Park: 5
Följsam på kanten, men skapade väldigt lite framåt(mindre än vanligt) och hade även svårt med kommunikationen med Rafael. Var åter sitt gamla vanliga mindre bra jag efter två hyfsat bra matcher. Missade grovt i ett öppet läge i inledningen av matchen. Vilas förhoppningsvis till förmån för Nani på onsdag.

Fletcher: 7
Stänger mittfälet och avvärjer de få attacker som går via citys innermittfält. De Jong, Kompany och Ireland är bra spelare alla tre men tar lite grann ut varandra och det läste fletcher snabbt, stängde vägarna och skapade yta för Giggs att förflytta boll på. Återigen en av Uniteds bästa och kommer att saknas i Champions League finalen.

Giggs: 7
Styr spelat från sin offensiva mittfälts position, har en tendens att slå vissa passningar lite löst, men har perfekt bollbehandling och nertagningar och mottagningar är av yttersta världsklass. Bra hörnor och inspel även om han nog borde välja att gå på skott då och då. Såg ut att ha en behaglig resa genom matchen, sällan någon som kunde störa honom.

Ronaldo: 6
Såg inte ut att anstränga sig överdrivet mycket och behövde kanske inte det i heller, men Ronaldo har denna säsong visat sig lite väl ointresserad i försvarsarbetet. Bra tyngd i frisparken som gav 1-0 men lite turligt med touch i muren och en något märkligt agerande Shay Given i City målet. Tjurar när han blir utbytt vilket får en att tro att han faktiskt ville spela klart matchen, visade dock inte samma energi på planen som efter bytet. Kan bättre och framförallt mer. Revanschsugen på onsdag?

Berbatov: 7
Bländande teknik och vilken nertagning innan han spelar fram Tevez till 2-0 målet. Har visat stort hjärta de senaste matcherna och jobbar riktigt bra i försvarsarbetet numera. Har en otrolig teknik och är i princip omöjlig att ta bollen ifrån. Jag tror nog att Berbatov kommer vara riktigt bra nästa säsong, när Ferguson har lärt sig hur han ska utnyttja Berbas förmågor rent taktiskt, samt lagkamraterna har lärt sig hur han agerar. Oerhört karismatisk i sin spelstil. Skojade friskt med Citys ikon Dunne i slutet av matchen med en riktig delikatess när han bakom ryggen med sulan rullar bollen mellan Dunnes ben medan han själv rundar honom, endast en tåspets i sista sekund räddade Dunne från fullkomligt åtlöje. I sanning en stor spelare.

Tevez: 8
Jobbar som vanligt stenhårt, och kör mer eller mindre slut på sig själv, precis som vanligt. Har ett grymt skott i ribban innan han gör sitt efterlängtade mål. Riktigt bra avslut och skönt att se att målkänslan finns kvar, har varit snålt med mål från Tevez hela säsongen och han behöver nog göra två till för att Ferguson ska välja att lägga de £26 miljonerna som krävs för Tevez namnteckning. Har en känsla av att Tevez spelar i Real eller Liverpool nästa säsong(City och Tottenham vill också ha honom och kanske någon av dem kan bli intressant om de tar sig till Europa League. Tottenham måste nog bli av med Pavluchenko och Bent först dock). Min gissning är att Lyon blir fyra i Frankrike och att Karim Benzema därför återfinns i United som ersättare till Tevez inför nästa säsong. Synd, men prissumman för Tevez är nog något för hög efter vad han presterat under säsongen, och Benzema har varit på Fergusons önskelista ett par säsonger nu.

Avbytare:

O'Shea: 6
Hoppar in för Evans i mittförsvaret och avstyr de fåtaliga anfall som City presterar medan United rullar boll. Relativt enkel match för O'Shea men tryggt och säketr och som vanligt kan man lite på att O'Shea sköter sin uppgift.

Scholes: 6
Kommer in för Park och tar över taktpinnen efter Giggs som flyttar ut på kanten, Scholes sattes inte på några större prov men slog ett par riktigt snygga crossbollar och var för övrigt prickfri i passningsspelet. Matchen var redan över när Scholes kom in men han såg till så att City inte fick något förnyat hopp.

Rooney: 6
Kommer in istället för en irriterad Ronaldo, och springer en del på kanten men går inte riktigt på för fullt och kunde nog lika bra stannat på bänken och spelat på onsdag istället. Jag antar att Ferguson ville ha in Rooney för att markera att det sakandes energi i spelet och att man inte bara skulle spela runt bollen. Men Rooney behövde inte anstränga sig och gav aldrig det där lilla extra som man är van att se. Tror nog att Ferguson kunde undvarat speltiden till Nani istället, han är i mycket större behov av den.

City visade sig bli en enkel resa för United och nu behövs en vinst och en oavgjord på de tre återstående matcherna för att säkerställa seriesegern. Wigan på onsdag och sedan ett Arsenal som bör vara revanschsuget men utan något att spela för på lördag. Så när Liverpool på söndag åker till The Hawthorns för att spela mot West Bromwich kan det hela redan var avgjort och United spelarna kan om de gör sitt jobb sitta och dricka segerchampagne och se på matchen utan nervösitet. Kanske till och med United kan rädda West Brom kvar tack vare det? Formen på Hull, Newcastle och Middlesbourgh är sämre än deras och ett Liverpool utan segerchans kanske uppträder frustrerat och uppgivet. Finns en viss skrällchans för West Bromwich till helgen.

Fyra poäng av nio möjliga är alltså allt som behövs för att United ska ta sin 18:e ligaseger och gå upp på delad första plats i antal seriesegrar med Liverpool.

Jag driftar mig till att gissa laget mot Wigan på onsdag:

Foster
Neville-Vidic-O'Shea-Evra
Ronaldo-Scholes-Carrick-Nani
Rooney-Tevez

COME ON YOU REDS

We are the devils in red, you know
We're Man United, here we go

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar