onsdag 6 maj 2009

Spelarbetyg: Arsenal - United

Arsenal - United 1-3 (2009-05-05, Champions League)

Betygsskala: 1-10 (5 är godkänt)

Van Der Sar: 8
De chanser som Arsenal hade var inte strålande, men Van Der Sar var obeveklig och strålade av självförtroende och bestämdhet. Ingen chans på straffen. En mindre kommunikationsmiss med mittbackarna när alla tre går på samma relativt ofarliga inlägg, för övrigt utomordentligt säker.

O'Shea: 8
Återigen en stabil och bra insats, lät inte Arsenalstjärnan Van Persie komma till en enda riktig farlighet på hela matchen. Stark i kroppen och bra i närkamperna, inte heller fysiskt starke Bendtner hade något att sätta emot(även om jag personligen har svårt att se vad dansken gör i Arsenal, i min värld kanske han kunde vara stjärna i NAC Breda, FC Groningen eller Heerenveen) O'Shea har haft ett par riktigt bra veckor och närmar sig vid säsongens slut 350 matcher i United. Inte illa för en "truppspelare" och "hjälpgumma". Spelare som O'Shea och Fletcher gör att United kan slåss på alla fronter år efter år.

Ferdinand: 8
Oroad över skadade revben och hostade blod efter första matchen i förra veckan. Av skadan syntes inget och Rio plockade tillsammans med Vida bort Adebayor och Van Persie när denne flyttat upp som anfallare. Ferdinand är oerhört placeringssäker och lugn i sitt spelsätt. Försvarets dirigent och frågan är om han inte är kapten från och med nästa säsong. Ferdinand har tagit flera viktiga steg mot äran att få efterträda Neville och Giggs.

Vidic: 9
King at the back, King in the air
Nemanja Vidic is everywhere
No one can, pay full toll
Nemanja Vidic is Rock n' roll
Enligt engelska tidningar är han nu åter nummer ett för att få titeln årets spelare, och jag hoppas att det blir så även om jag tror att den segermöjligheten dessvärre försvann mot Liverpool. Det som är klart och uppenbart för alla att se är att Vidic är tillbaka på sin normala oerhört höga standard. Nu återstår att se om det är Drogba eller Eto'o som ska plockas bort i finalen, men i närkamperna och luften spelar det ingen roll. Vida är kung.

Evra: 8
Äntligen en Evra som är att känna igen som världens för nuvarande bästa vänsterback. Evra sprang snabbare än Windbolt(eh.. Walcott) och var smartare i alla sina löpningar, med fram som understöd till Rooney och hela tiden på rätt sida i försvarsarbetet. Fantastisk teknik och härlig touch.

Rooney: 8
Mannen är lika mycket nere i försvaret och hjälper till som uppe i anfallet och avslutar eller spelar fram. Sällan har väl någon sprungit så mycket, så fort under så lång tid, och ändå kunna vara kreativ och hålla huvudet kallt. Hans 70 meters löpning varav de 40 var med boll gav Ronaldos andra mål. Osjälviskt och stort av Rooney att spela istället för att ta avslut själv. Trots att Rooney vill nå till 100 united mål innan säsongen är slut(står på 97 just nu). Blir utbytt mot Berbatov mot slutet för att inte riskera varning och avstängning i finalen.

Carrick: 7
Stänger vägarna för Song som ser felplacerad ut i hela matchen. Vårdar bollen bra och vinner flera dueller på mitten. Kan dock inte följa Fletcher fullt ut men gör inte desstu mindre en strålande arbetsinsats och spelar med större pondus nu än tidigare under våren. Lagets lyft har fått med sig Carrick uppåt och det är viktigt att han klarar av att hålla sig kvar där på egen hand.

Fletcher: 9
Vilka lungor denna man har, han var verkligen överallt igår och har blivit ännu bättre i passningsspelet än tidigare. Förra året slog han inte bort många bollar men slog sällan någon passning längre än tio meter, nu utmanar han Scholes och Carrick även med långpassningar och crossbollar. Fabregas kämpade och slet och var nog Arsenals bäste tillsammans med Sagna ändå syntes han knappt överhuvudtaget. Fletcher skuggade Cesc annars så starkt strålande stjärna hela matchen, och endast de med de starkaste teleskopen kunde skymta honom vid något eller några få tillfälle under de 75 minuter som Fletcher dominerade gräset på Emirates. Orättvist(jag vet att rättvisa inte går att applicera på fotboll, men ändå) utvisad, alla som tyckte att Uniteds straff mot Tottenham var felaktig borde fundera på vad detta röda kort var då. Visst Fletcher tacklar bakifrån och kanske kan det rättfärdiga straffen, eftersom det hade blivit frispark ute på plan. Men han slår solklart undan bollen först(klart tydligare än den minimala touch som Gomes hade med fingerspetsarna) och det är ingen brutal tackling som på något sätt skadar Fabregas och som skulle rendera någon varning utanför straffområdet. Olyckligt för Fletcher som varit strålande för United i år och synd om United som hade behövt Fletcher om Barca vinner idag. Tar Chelsea segern är inte Fletchers frånvaro lika svår för laget men för Fletcher peronligen måste det vara sannslöst tungt och besvärande.

Anderson: 7
Plockade bort Nasri under större delen av matchen och gör ett enormt arbete, Anderson är också framme och nosar på bra läge, men de uteblivna målen har satt sig i hjärnan och han vågar inte riktigt gå på avslut, de få gånger han faktiskt gör det syns det så tydligt att han inte tror på mål själv och tror man inte på att lyckas så lyckas man inte i heller. Var riktigt nära att göra mål vid ett inlägg som kom för nära målet och höll på att ställa Almunia. Jag tror nog att Anderson behöver göra ett sådant slumpmål för att få bort nollan i målkolumnen och sedan ösa på igen, för förmågan finns(det kan man se på Youtube). Kommer att dominera mittfältet många år framöver.

Park: 7
Påpassligt framme vid 1-0 målet när stackars unge Arsenalförsvararen Gibbs halkar(kan ha varit slutet på denna lovande spelares karriär, de stora matcherna är brutala på det sättet, Gibbs kommer alltid att förknippas med det målet, jag hoppas att han kan resa sig mentalt). Var även med i uppspelet till 3-0 målet. Bättre än tidigare(förra matchen borträknad) men har fortfarande mycket att förbättra i spelet med boll. Är dock, och det ska han ha kredit för, oerhört vass på "fotboll utan boll"(ingen ironi, nåja inte mycket ironi i alla fall), dvs löpa rätt och öppna ytor.

Ronaldo: 9
Nu Messi, är det upp till bevis. Avgörande Champions League semifinal, då tar Ronaldo ett enormt kliv framåt och visar yttersta klass. Två mål och massvis med delikatesser och finter. Han river isär Arsenals försvar och får Toure och Djourou att se ut som pojklagsspelare. Det enda som håller bort min första 10 från betygssidan är att han faller lite onödigt vid ett par tillfällen, och det retar mig, för han hade varit helt fantastisk om han bara kunde stå lite, lite mer på benen. I veckan sa Ronaldo att han inte längre drömmer om Madrid och igår kväll kysste han Uniteds emblem på bröstet när han gjorde sitt första mål. Kanske har han insett att det aldrig kommer att bli lika stort någon annanstans. Inte för att inte andra klubbar kan match United utan för att det är här han blivit upplärd, mognat och slått igenom. Det är här han fått kärlek från fansen oavsett de problem som funnits runt omkring, det är här han fått uppbackning och skydd av alla spelare i laget. Det är här hans mentor finns. Visserligen ser han upp till Carlos Queiroz(tidigare assistent till Sir Alex, numera Portugals förbundskapten) också men det kommer aldrig att bli samma sak. Det är bara här han kan bli en legend. Upp till Messi ikväll att slåss om titeln världens bästa.

Avbytare:

Giggs: 6
Kom in för Anderson för att bibehålla lugnet på mitten och hans blotta närvaro ingjuter lugn i medspelarna. Spelar enkelt och styr mer med närvaro och ord än med fötter och passningar, kom in för sin rutins skull och använde den till fullo för att spela av matchen. Enkelt.

Berbatov: 6
Håller i bollen och krigar faktiskt en hel del. Gjorde inte så mycket mer under den tiden han var inne istället för Rooney, men gott nog så.

Rafael: 6
Viktigt att få speltid i en så här stor match och Ferguson slog två flugor i en smäll när Evra fick komma av för att inte slå upp sin skada eller riskera varning och avstängning i finalen, samtidigt som unge Rafael fick känna på den här nivån helt utan press. Smart drag av Ferguson.

Saxat från Arsenals sida på Svenska fans:
"Lagets uppträdande är minimalistiskt, hopplöst och jag har svårt att förstå Wengers taktiska fundering efter 2-0. Det blev ju ingen ändring. Fortfarande ingen löpning; Ok; van Persie flyttades upp, men fortfarande sprangs det ingenting. Ingenting. Adebayor- med fotbollsintelligens som en cashewnöt- gjorde sin vana trogen oerhörda dribblingskonster på kanterna och lyfter inlägg mot sig själv. Uppspelen i Gunners tas av Kolo Touré och Johan Djourou, vars normala uppspel inte träffar en finlandsfärja på tio meters avstånd. Jag raljerar, men dessa grabbar skall inte lyfta bollar och definitivt inte på höjden på Nasri och Walcott, som är 1,20 höga. En gång- ok, två gångar-möjligen, men inte gång på gång..
All heder åt Manchester dock. De gjorde två kanonmatcher mot Gunners. Var helt klart bättre. Igår på alla positioner och är värdiga segrare och finalister. De gjorde det mycket bra centralt. Låste Fabregas med Fletcher och Carrick. Park gick in också och så var katalanen fast. han hade minimalt med yta att göra kreativa saker och kunde inte heller göra det när varken Adebayor eller van Persie rörde på sig. Ferdinand och Vidic - har sagt det förut- är troligen världens bästa mittbackspar och enormt svårforcerade i luften, men de får ju stå helt ensamma ioch styra undan varenda inlägg. Adebayor tog duell en gång. Då blev han avblåst. För all del felaktigt; men ändå."

Förstår besvikelsen hos Arsenal fansen. Men sanningen är att Arsenal var flera gånger bättre än på Old Trafford förra veckan och det som gör att det ser ut som det gör, är inte Arsenals svagheter(även om de naturligtvis haft bättre dagar) utan United som är tillbaka i toppform och som är ruskigt bra och har en perfekt balans i sina lagdelar och i sitt spel. Wenger beklagar fansen att de inte fått mer valuta, erkänner Uniteds storhet, och säger till och med att Fletcher inte borde blivit utvisad. Fjärde året helt utan titlar nu för Arsenal och det är klart att det svider. Men heder till Wenger att vara "stor" i förlusten. Visst saknade Arsenal Gallas, Clichy och Eduardo, men jag tror faktiskt inte att det hade spelat någon roll. Kanske ett mål mindre insläppt, men det hade blivit förlust ändå. United var flera klasser bättre än Arsenal. Nästa år är Arashavin med från start och kanske kan det tillsammans med ett års rutin göra Arsenal till ett större hot. Frågan är väl bara, stannar Fabregas, eller följer han Flamini, Hleb, Cole och Henry till "större" jaktmarker?

Underbart skönt att vara i final. Ikväll får vi reda på om det blir "drömfinal" mot Barca eller repris på fjolåret mot Chelsea. Men United har i vilket fall som helst chans att som första lag försvara sin Champions League titel. Vilken oerhörd prestation det hade varit, och drömmen lever fortfarande.

Nu väntar derbyt mot City på Old Trafford på söndag. Vinst och ligatiteln är i princip helt klar. Vilket läge att avgöra ligan med att sätta City på plats.

Detta kan bli en lika bra säsong som 1998-99. Dags att skriva historia. Dags att skapa legender.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar